Autoritățile locale au solicitat Guvernului doar circa 70 de milioane de lei din cei 600 de milioane de lei alocați în plus de Executiv la prima rectificare bugetară din acest an pentru plata datoriilor restante ale primăriilor, inclusiv față de sistemele locale centralizate de încălzire a populației, astfel că bugetul de stat economisește în acest fel 530 milioane lei.
Prin OUG nr. 78/2018 privind prima rectificare a bugetului de stat, au fost suplimentate sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 600 milioane lei, bani alocați în scopul achitării plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale la data de 31 iulie 2018, rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează serviciul public de producere, transport și distribuție a energiei termice în sistem centralizat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale.
"Ultima dată de depunere a solicitărilor a fost 31 octombrie 2018, iar din suma aprobată potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.78/2018 a rămas neutilizată suma de 529,8 milioane lei. Prin proiectul de act normativ se diminuează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit prevederilor art.27 alin.(1) lit. c2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, cu suma de 529,8 milioane lei, reprezentând sume nesolicitate de către unitățile administrativ-teritoriale, aflate în sold", se arată în nota de fundamentare a celei de-a doua rectificări bugetare.
Primăriile au avut la dispoziție un timp destul de scurt pentru a depune solicitări de fonduri pentru arierate, până pe 31 octombrie, dat fiind că OUG-ul primei rectificări bugetare din 2018 a intrat în vigoare pe 7 septembrie.
În plus, în octombrie, Guvernul a decis să acorde primăriilor împrumuturi în valoare totală de până la 450 milioane lei din banii din privatizări înregistrați în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru finanțarea unor cheltuieli curente de asigurare a furnizării energiei termice în sezonul rece, în condițiile în care resursele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului sunt insuficiente în acest scop. Măsura a fost aplicată în trecut și de guvernele Boc și Ponta.