Rectificare bugetară - Guvernul s-a resemnat: Finanțele "au jumulit" de bani companiile de stat pentru a acoperi miliardele necolectate la TVA și accize, deși banii au fost prevăzuti în buget

Rectificare bugetară - Guvernul s-a resemnat: Finanțele "au jumulit" de bani companiile de stat pentru a acoperi miliardele necolectate la TVA și accize, deși banii au fost prevăzuti în buget
scris 22 nov 2018

Guvernul s-a resemnat pentru acest an cu încasări cu aproximativ 2 miliarde de lei mai mici la TVA față de cât și-a propus la începutul anului, iar la accize cu 1,24 miliarde de lei sub țintă, potrivit proiectului de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor. Eșecul la recuperarea restanțelor la TVA și accize a fost compensat pe final de an cu o "curățare" agresivă de toți banii posibili a companiilor de stat, care rămân astfel fără fonduri de investiții. În timp ce companii de stat din alte țări s-au extins în regiune, în România firmele controlate de Guvern, în special cele foarte mari din energie, sunt pușculița de avarie spartă, însă, în fiecare an de parcă nu ar mai există ziua de mâine.

Proiectul celei de-a doua retificări bugetare din acest an prevede revizuirea veniturilor la TVA cu un minus de 1,95 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Modificarea se datorează evoluției înregistrată de încasările veniturilor din TVA comparativ cu programul estimat și din extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru activități sportive și recreative, servicii de cazare, restaurant și catering", potrivit Ministerului Finanțelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La accize, minusul este de 1,24 miliarde lei.

"Modificarea se datorează evoluției înregistrată de încasările veniturilor din accize comparativ cu programul estimat", argumentează, de asemenea, Finanțele.

Ministrul de resort, Eugen Teodorvici, a declarat în mai multe rânduri, după prima rectificare bugetară, din iulie, că dacă președintele ANAF, Ionuț Mișa, nu va recupera întârzierile față de program înregistrate la colectarea TVA și accizelor, atunci acesta va trebui să plece din funcție.

EXCLUSIV Teodorovici îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, să-și asume ferm venituri suplimentare și îl atenționează: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, să-și asume ferm venituri suplimentare și îl atenționează: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF!

Rămânerea în urmă la TVA și accize a fost compensată de venituri nefiscale, unde rectificarea aduce un plus de 2,36 miliarde de lei.

"Venituri nefiscale: +2,36 miliarde de lei, influență generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat cu +1,91 miliarde de lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017", potrivit planului de rectificare.

Profit.ro a scris în ultima perioadă dspre cererile Guvernului de bani de la companiile pe care le controlează.

România este "campioană" la TVA necolectată, după ce autoritățile au sabotat ani la rând modernizarea ANAF cu bani de la Banca Mondială

România rămâne țara cu cele mai mari probleme din UE la încasarea TVA, având un deficit la colectare de aproape 36% din veniturile teoretice și pierzând 27,6 miliarde de lei pe fondul necolectării acestei taxe, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, bazat pe date din 2016.

Totodată, România se numără printre cele șase membre ale blocului comunitar în care deficitul de colectare s-a înrăutățit față de anul anterior.

Veniturile teoretice din TVA în cazul României au fost estimate la 76,81 de miliarde de lei pentru anul 2016, însă încasările au fost de doar 49,25 miliarde de lei.

"În pofida reducerii cotei TVA, gradul de neconformare s-a agravat, deficitul urcând la aproape 36% din datoria totală din TVA", se arată în studiul Comisiei. În 2015, România a avut un deficit la colectare de 34%. Totuși, din 2012, deficitul deficitul de colectare a TVA al României a scăzut cu 3 puncte procentuale, de la 39%.

Un proiect de modernizare a ANAF cu bani împrumutați de la Banca Mondială a fost oprit anul acesta, după ce mai mulți ani a fost blocat în mod nejustificat. Nimeni nu a răspuns până acum pentru eșecul proiectului RAMP. Modernizarea ANAF ar fi permis reducerea evaziunii și ar fi adus astfel mai mulți bani la buget, cel mai important fiind că acești bani nu ar fi provenit tot de la plătitorii corecți de taxe, ci de la cei care fac fraudă.

În locul proiectului cu Banca Mondială, care prevedea reguli stricte pentru utilizarea banilor, autoritățile au anunțat că vor trece, totuși, la modernizarea ANAF, dar licitațiile vor fi organizate în regim deosebit, pentru că situația grava a infrastructurii IT a Fiscului impune achiziții rapide. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
accize
companii de stat