Șansele românilor de a merge în SUA, ca polonezii, fără vize: Rata de refuz a scăzut în 2018, dar este încă departe de pragul acceptabil

Șansele românilor de a merge în SUA, ca polonezii, fără vize: Rata de refuz a scăzut în 2018, dar este încă departe de pragul acceptabil
scris 10 nov 2019

 

Polonia intră în Programul Visa Waiver, de luni, 11 noiembrie, cetățenii acestei țări putând călători în SUA fără vize începând cu această dată. România încearcă să intre în program de mulți ani, însă rata de refuz a vizelor pentru cetățenii români depășește încă foarte mult pragul minim acceptat de autoritățile americane. Potrivit unui document oficial al Ministerului Afacerilor Externe, acest prag a scăzut în 2018 față de 2017, ajungând la 10,44%.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

De ce este important: În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. 

Potrivit statisticilor Comisiei Europene privind refuzul acordării vizelor pentru 2017, patru dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene se situau peste pragul de 3%: Bulgaria –14,97%, Croația – 5,1%, Polonia – 5,92% și România – 11,76 %

Deși în cazul Poloniei, rata de refuz al vizelor a înregistrat o ușoară creștere în 2017 în comparație cu anul precedent (5,4% în 2016), cifrele globale arată o tendință descendentă constantă în ultimii ani. În aceste condiții, la începutul lunii octombrie, Departamentul american de Stat a nominalizat oficial Polonia în vederea intrării în programul Visa Waiver, iar de luni polonezii nu vor mai avea nevoie de vize. Cetățenii polonezi vor putea să călătorească fără viză în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile.

Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei CITEȘTE ȘI Orban: Deficitul a fost menținut până acum sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. Întârzierea medie la rambursarea TVA depășește 90 de zile, iar suma de plată ajunge la 5 miliarde lei

În 2014, rata de refuz pentru România coborâse pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar ulterior a ajuns din nou la peste 11%.

Comisia Europeană arată că ratele de refuz al vizelor pentru România au rămas stabile în ultimii ani, în 2017 înregistrându-se o ușoară creștere comparativ cu 2016, când rata a fost de 11,4%.

Un document oficial al MAE, conusltat de Profit.ro, indică în cazul României, pentru 2018, o rată a refuzului de vize de 10,44%, în scădere față de 2017, dar încă departe de pragul de 3%.

”Principalul obstacol pentru accederea României în Programul Visa Waiver a rămas rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetățenii români, care depășește pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană actuală (10,44% - pentru anul fiscal 2018)”, arată sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că o parte semnificativă a demersurilor diplomatice se concentrează asupra dialogului cu Congresul SUA, susținerea obiectivului de aderare a României Ia Programul Visa Waiver fiind inclus pe agendă în toate interacțiunile cu membri legislativului american. Complementar dialogului bilateral, România participă activ la reuniunile în format tripartit, Comisia Europeană - SUA - State Membre, pe tema mecanismului de reciprocitate în materie de vize, ultima reuniune fiind organizată la Washington, în data de 16 mai, anul curent.

Urmărește-ne și pe Google News
Legea cu noul termen de autorizare pentru șoferii Uber, Bolt, Clever, Yango a fost promulgată și va intra în vigoare CITEȘTE ȘI Legea cu noul termen de autorizare pentru șoferii Uber, Bolt, Clever, Yango a fost promulgată și va intra în vigoare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat încă din septembrie că va acorda Poloniei acces la programul Visa Waiver. “Relațiile bilaterale dintre SUA și Polonia nu au fost niciodată mai puternice”, a transmis Casa Albă.

În august, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, Trump a declarat că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament.

"Este o chestiune la care ne gândim", a precizat, lacunar, președintele american - puternic luptător împotriva migrației ilegale - cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA.

Din păcate, declarația președintelui american legată de vize este în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

După cum arată și documentul citat, oficialii români au avut multiple întâlniri, în timp, cu cei americani pentru discuții pe tema vizelor, dar fără niciun rezultat concret, chiar dacă criteriile tehnice și de securitate pentru Visa Waiver au fost îndeplinite.

O publicație britanică vorbește de acuzații de influență politică la ANRE CITEȘTE ȘI O publicație britanică vorbește de acuzații de influență politică la ANRE

Un document prezentat de Profit.ro în urmă cu patru ani indica faptul că șansele ca România să fie inclusă în perioada imediată în acest program au scăzut considerabil după izbucnirea atentatelor teroriste.

Tot atunci, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat, cu o importantă majoritate, decizia de intensificare a controlului asupra călătorilor din cele 38 de țări care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriștii să pătrundă pe teritoriul american.

În timpul mandatului președintelui Barack Obama a fost ridicată problema privind creșterea pragului de 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz să intre în Visa Waiver, lege care trebuie să treacă însă de Congres.

viewscnt
Afla mai multe despre
visa waiver
romania
rata
refuz
vize
polonia
calatorii fara vize
donald trump