România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro

România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro
scris 23 nov 2023

Ministerul Apărării Naționale (MApN) se pregătește să ceară aprobarea Parlamentului pentru completarea stocului de rachete PAC-2 GEM-T al României, cu care funcționează sistemele de lansatoare Patriot cumpărate de la americani, valoarea totală a achiziției fiind estimată la peste 1 miliard de euro plus TVA, relevă date analizate de Profit.ro.

Prin înțelegerea parafată în 2017, s-a convenit cu SUA achiziționarea și livrarea a 7 sisteme Patriot și a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, reprezentând o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Parisul vrea să alunge SUV-urile mari CITEȘTE ȘI Parisul vrea să alunge SUV-urile mari

″În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), urmând ca diferența până la necesarul pentru realizarea totală a stocurilor conform „S.M.G. (S)-28/2016 – Dispoziție privind managementul integrat al echipamentelor și materialelor specifice stocurilor de luptă în Armata României” să fie asigurată ulterior (informațiile privind necesarul stocurilor sunt clasificate secret)″, se arată într-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, anul trecut, România, alături de Olanda, Germania, Spania și Suedia, și-a exprimat disponibilitatea de a achiziționa, prin mecanismul ESSI (European Sky Shield Initiative), până la 200 de rachete sol-aer PAC-2 GEM-T. Achiziția va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor, și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu USG, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

Veniturile Nvidia s-au triplat, iar profitul a depășit din nou estimările. Preconizează însă un impact negativ al restricțiilor la exportul către China CITEȘTE ȘI Veniturile Nvidia s-au triplat, iar profitul a depășit din nou estimările. Preconizează însă un impact negativ al restricțiilor la exportul către China

″În cadrul reuniunii PSPC (PATRIOT Support Partnership Committee) din cadrul NSPA, din perioada 17-22.09.2023, s-au prezentat informații preliminare cu privire la prețurile maximale - NTE (Not To Exceed) pentru achiziția consolidată a rachetelor PAC-2 GEM-T (1.000 buc.). Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 mil. euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS). Livrarea graduală a celor 200 rachete pentru România va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar, atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor pe ciclul de viață″, se mai afirmă în document.

Din aceasta reiese că este nevoie și de completarea stocurilor de rachete PAC-3 MSE, aceasta urmând a se face printr-o procedură separată.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete patriot
lansatoare rachete patriot
românia achiziții militare
românia chetuieli apărare