Reuters: Ambasadorul Germaniei avertizează asupra planului lui Donald Trump de a redefini ordinea constituțională – document confidențial

Reuters: Ambasadorul Germaniei avertizează asupra planului lui Donald Trump de a redefini ordinea constituțională – document confidențial
scris astăzi, 18:21

Ambasadorul Germaniei în Statele Unite, Andreas Michaelis, a avertizat într-un document confidențial că viitoarea administrație Trump intenționează să reducă independența forțelor de ordine, a presei și să ofere marilor companii tehnologice putere de ”co-guvernare”, transmite Reuters.

Documentul, datat 14 ianuarie și văzut de Reuters, descrie agenda celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca fiind una de ”maximă perturbare” și ”o redefinire a ordinii constituționale”.

Urmărește-ne și pe Google News

”Principiile democratice de bază și mecanismele de control și echilibru vor fi în mare parte subminate; legislativul, forțele de ordine și media vor fi lipsite de independență și folosite ca braț politic, iar marile companii tehnologice vor primi putere de co-guvernare”, se precizează în document.

Echipa de tranziție a lui Trump nu a comentat imediat asupra evaluării ambasadorului.

Germania promite cooperare, dar exprimă îngrijorări

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că alegerea lui Trump a fost rezultatul unui proces democratic și că Germania va lucra îndeaproape cu noua administrație americană în interesul Europei. Cu toate acestea, documentul ambasadorului oferă o viziune directă și critică asupra consecințelor politice posibile.

Ambasadorul subliniază rolul central al justiției, în special al Curții Supreme a SUA, în sprijinirea agendei lui Trump. Deși Curtea a extins recent prerogativele prezidențiale, documentul notează că ”chiar și cei mai mari critici presupun că aceasta va împiedica cele mai grave scenarii.”

Controlul instituțiilor cheie și redefinirea Primului Amendament

Michaelis avertizează că Trump va încerca să controleze Departamentul de Justiție și FBI pentru a-și atinge obiectivele politice și personale, inclusiv deportări în masă, represalii împotriva adversarilor și imunitate legală.

De asemenea, documentul indică faptul că utilizarea armatei pentru aplicarea legii pe plan intern ar putea fi posibilă în anumite circumstanțe, cum ar fi declararea ”insurecției” sau ”invaziei”, deși acest lucru este limitat de Legea Posse Comitatus din 1878.

Ambasadorul prognozează și ”o redefinire a Primului Amendament,” menționând că Trump și Elon Musk, proprietarul platformei X (fostul Twitter), au început deja acțiuni împotriva criticilor și companiilor media care nu cooperează.

”Unul folosește procese judiciare, amenințări de urmărire penală și retragerea licențelor, iar celălalt manipulează algoritmi și blochează conturi”, se arată în document.

Relațiile dificile dintre Germania și SUA sub administrația Trump

Berlinul a avut o relație tensionată cu Washingtonul în timpul primei administrații Trump, confruntându-se cu tarife comerciale costisitoare și critici privind nerespectarea țintei de cheltuieli pentru apărare stabilite de NATO.

În prezent, sprijinul repetat al lui Musk pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) înainte de alegerile naționale din 23 februarie a provocat nemulțumiri la Berlin, dar guvernul german nu a luat o poziție unanimă pentru a renunța la platforma sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
presedinte sua