RA-APPS speră să încaseze anual 1 mil. euro de pe urma casei soților Ceaușescu

RA-APPS speră să încaseze anual 1 mil. euro de pe urma casei soților Ceaușescu
scris 12 mar 2016

Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat speră să încaseze anual cel puțin un milion de euro de pe urma expoziției permenente Palatul Primăverii, fost reședință a soților Ceaușescu. Palatul va fi deschis publicului, din 19 martie, de miercuri până duminică, iar prețul unui bilet întreg va fi de 30 de lei.

Primii 300 de vizitatori ai reședinței soților Ceaușescu au fost așteptați sâmbătă, în mod excepțional fără să plătească bilet, de către reprezentanții RA-APPS și ai Guvernului, care a promovat evenimentul în campania Dreptul tău de a cunoaște (Sunhine Week, săptămână datelor deschise și a accesului la informații sau arhive, care se celebreaza la nivel internațional).

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.(RA-APPS) au declarat pentru Profit.ro că și-au estimat zilnic un număr mediu de 650 de vizitatori și încasări zilnice aferente de circa 19.200 lei. Astfel de estimări, relativ, optimiste, luând în calcul cele 250 de zile pe an cât va fi deschis Palatul Primăverii, înseamnă venituri anuale de 4,8 milioane de lei, respectiv peste 1 milion de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

RA-APPS se bazează foarte mult și pe turiștii străini, pentru care a pregătit ghidaje în limba engleză, taxate cu 15 lei de grup, și pe care speră să îi atragă într-un circuit comun de vizitare cu Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

“Vom avea zilnic autocare de la Palatul Parlamentului și cu siguranță numărul vizitatorilor va crește constant”, a declarat pentru Profit.ro directorul expoziției permanente.

Potrivit acestuia, după scăderea costurilor, RA-APPS va înregistra și “un mic profit” de pe urma reședinței soților Ceaușescu.

FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeu CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeu

Palatul a fost deschis însă doar pentru o zi, pentru o deschidere oficială, urmând ca vizitarea permenentă a expoziției să fie posibilă din 19 martie. De altfel, și personalul care supraveghează încăperile Palatului Primăverii sunt angajați RA-APPS, cărora le-a fost făcută o instrucție sumară pentru a putea îndeplini rolul de ghizi.

Reprezentanții Regiei au ezitat să spună dacă expoziția va funcționa în continuare cu angajații săi sau va trebui angajat personal de specialitate.

RA-APPS va face oricum mai mulți bani de pe urma casei fostului dictator decât până în prezent, deoarece, în urmă cu doi ani, Guvernul Ponta a decis ca palatul să fie scos din baza de protocol și pregătit spre a fi oferit la vânzare de către RA-APPS, cu argumentul că nu mai este folosit decât de 3-4 delegații oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare. În condițiile în care Regia nu reușeste să își atingă în niciun an ținta de venituri din imobile vândute, este greu de crezut că pot fi găsiți cumpărători pentru Palatul Primăverii.

Construit la mijlocul anilor ’60 și extins în deceniul următor, Palatul Primăverii impresioneză, ca toate construcțiile fostului dictator, prin stilul megalomanic și combinația inedită și complet inadecvată de stiluri. Mobila nu are în general decât o valoare documentară, deoarece nu este de perioadă, ci este o pastișă a celor mai cunoscute stiluri, fiind produsă în anii ‘80 în România.

Dintre operele de artă, cele mai valoroase au revenit în custodia Muzeului Național de Artă al României, iar în prezent în Palatul Primăverii se remarcă doar câteva tablouri mai importante, semnate de Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Nicolae Vermont. În privința obiectelor decorative, predilecția fostului dictator pentru vazele Galle, imitate pe scară largă în continuare de sticlarii români, este evidentă în încăperile care pot fi vizitate.

Mai mult, într-un salon sunt expuse mai multe obiecte de fildeș, primite de Ceaușescu de la diverși dictatori africani, dar care nu ar putea fi vândute vreodată, deoarece fildeșul de după anul 1947 nu poate fi comercializat, conform tratatelor internaționale.

Turiștii pot auzi, totodată, în timpul vizitei, țipetele a doi păuni, care se află încă pe proprietatea Palatului Primăverii, urmași ai păunilor pe care îi preferau soții Ceaușescu.   

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
ceaușescu
palatul primăverii
expozitie
turisti