Soarta străzilor din centrul Bucureștiului, o afacere de peste 70 milioane euro, a fost decisă de Curtea de Apel

Soarta străzilor din centrul Bucureștiului, o afacere de peste 70 milioane euro, a fost decisă de Curtea de Apel
scris 11 mar 2016

Soarta refacerii mai multor străzi din centrul Bucureștiului până în 2020, o afacere de peste 70 de milioane de euro, a fost decisă de Curtea de Apel, care a hotărât, definitiv, ca acest contract, acordat într-o licitație contestată ulterior, să rămână în posesia unei firme înființate cu o lună înainte de licitație și susținută și de compania Tehnologica Radion a lui Theodor Berna.

Contractul, despre care Profit.ro a mai relatat aici, având ca obiect repararea unor străzi din sectorul 1 al Capitalei pe o durată de 44 de luni, a fost câștigat în 2015 de firma TGB Mecano Construct cu o ofertă de preț care a reprezentat 42,98% din valoarea contractului estimată de Administrația Domeniului Public Sector 1.

Urmărește-ne și pe Google News

Concret, raportat la valoarea totală estimată a contractului gândit pentru 44 de luni, de 324,9 milioane de lei fără TVA (din care 79,9 milioane de lei prevăzute să fie acordate în primul an de contract, 84,1 milioane de lei în anul 2, 81,6 milioane de lei în anul 3 și 79,1 milioane de lei în anul 4), oferta desemnată câștigătoare s-a cifrat la 139,6 milioane de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La licitație au participat TGB Mecano Construct, asocierea Grant CPC-Straco Grup, asocierea Dimar-Kiat Group Construct-Socot, asocierea Strabag-Via Strade International, asocierea Astaldi-Astalrom-Activ Group Management, Euroconstruct Trading 98, asocierea Eldiclau Impex-Corporate Management Solution - NettStrade JK Solution, asocierea Alexcor Trading-Immobiliare Lo Monaco-ISAP-F.D.-Dancor Romconstruct și Viarom Construct, ofertele situându-se într-o plajă cuprinsă între 139,6 milioane de lei (cea mai mică ofertă) si 218,2 milioane de lei.

Cuantumul ofertei desemnate câștigătoare pe baza criteriului "prețul cel mai scăzut" a fost motivul pentru care rezultatul licitației a fost reclamat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către firma Grant, în calitate de lider al asocierii Grant CPC - Straco Grup, cu argumentul că prețul ofertat poate fi considerat ca fiind "neobișnuit de scăzut", sintagmă definită și reglementată de legea achizițiilor publice.

Conform legii, o ofertă poate fi tratată ca având un preț aparent neobișnuit de scăzut, în raport cu ceea ce urmează să fie furnizat, executat sau prestat, atunci când prețul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puțin de 80% din valoarea estimată a contractului respectiv.

La înregistrarea unei astfel de oferte, autoritatea contractantă, în acest caz Administrația Domeniului Public Sector 1, este obligată să solicite ofertantului, în scris și înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii și precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum și să verifice răspunsurile care justifică prețul respectiv.

Situație aparent hilară: Celebrul constructor de drumuri Tel Drum se apucă de vânătoare CITEȘTE ȘI Situație aparent hilară: Celebrul constructor de drumuri Tel Drum se apucă de vânătoare

Prețul "neobișnuit de scăzut" a fost definit prin lege după ce s-a constatat că la numeroase licitații publice sunt depuse oferte cu un preț foarte mic, desemnate astfel câștigătoare, după care, pe parcursul lucrării, prețul este majorat în trepte, cu explicația că au apărut "situații neprevăzute". Această "portiță" este prezentă și astăzi în lege, printr-un articol care stabilește că valoarea unui contract atribuit pentru lucrări și servicii poate fi ridicată, prin acte adiționale, cu până la 50% din valoarea inițială, "datorită unor circumstanțe neprevăzute, dar devenite necesare" pentru îndeplinirea contractului.

În contestația depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, unul dintre argumentele invocate de reclamant a fost că firma câștigătoare, TGB Mecano Construct, a subevaluat 24 tipuri de materiale de construcții, precum pavele de beton de 10 centimetri (pentru care a cerut 8 lei/metru pătrat), pietriș (6 lei/metru cub), nisip (6 lei/mc), balast (4,5 lei/mc), piatră spartă (8 lei/mc), bordură beton (3 lei/ml), arătându-se că prețurile cerute sunt mult mai mici comparativ cu cele de piață.

Consiliul a întrebat Administrația Domeniului Public Sector 1 dacă și-a îndeplinit obligația legală de a solicita firmei detalii legate de oferta scăzută pe care a primit-o. Răspunsul primit a fost că firma și-a justificat în detaliu tarifele, astfel că CNSC a respins contestația. Decizia finală a aparținut Curții de Apel, care a decis, joi, să respingă la rândul său contestația și să dea câștig de cauză TGB Mecano Construct.

Concret, judecătorii au respins plângerea ca nefondată și au obligat petentul, în speță Asocierea Grant CPC-Straco Grup, având ca lider de asociere firma Grant CPCA, să plătească 1.500 lei drept cheltuieli de judecată către TGB Mecano Construct. Decizia este definitivă.

Firma câștigătoare - înființată cu o lună înainte de licitație într-un spațiu de bloc

Firma câștigătoare, TGB Mecano Construct, a fost înregistrată la Registrul Comerțului pe 17 decembrie 2014, iar Administrația Domeniului Public Sector 1 a lansat licitația pe 15 ianuarie 2015. TGB Mecano Construct a fost formată ca societate cu răspundere limitată (SRL), cu un capital de 200 de lei, și și-a ales ca sediu social, la finele lunii ianuarie 2015, un apartament-birou la etajul 2 al unui bloc de pe bulevardul Regiei.

Proaspăt înființată, firma a putut prezenta la acel moment o pierdere brută pe 2014 de 281 lei și zero în dreptul cifrei de afaceri.

Guvernul permite acordarea mai rapidă a avizului de construcție și va expropria accelerat terenuri pentru a grăbi lucrările la autostrăzi și căi ferate CITEȘTE ȘI Guvernul permite acordarea mai rapidă a avizului de construcție și va expropria accelerat terenuri pentru a grăbi lucrările la autostrăzi și căi ferate

Pentru atribuirea contractului de peste 70 de milioane de euro, Administrația Domeniului Public Sector 1 a stabilit numeroase condiții care să ateste capacitatea tehnică și financiară: o cifră de afaceri medie pe ultimii 3 ani de cel putin 168 de milioane de lei, efectuarea unor lucrări similare în ultimii 5 ani de cel puțin 84 de milioane de lei exclusiv TVA, existența personalului specializat.

Criterii clare, dar cu o mențiune introdusă, în baza legii, în documentația Administrației: capacitatea economică și financiară a ofertantului/candidatului poate fi susținută "și de o altă persoană".

Apare Tehnologica Radion, care asigură totul: personal și utilaje

Documente aflate în posesia Profit.ro relevă că firma TGB Mecano Construct a anunțat Administrația că are 2 "terți susținători": Tehnologica Radion și Construct Peron, cu indicația că Tehnologica Radion îi va asigura susținere financiară și tehnologică (cu personal și utilaje), iar Construct Peron îi va furniza personal.

"Terțul și susținătorii nu prezintă date de identificare", scrie în documente.

Firma Tehnologica Radion aparține omului de afaceri Theodor Berna, trimis în judecată în noiembrie 2014, cu două luni înainte de lansarea licitației, într-un dosar cu acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro.

Soarta străzilor din centrul Bucureștiului, o afacere de peste 70 milioane euro, a fost decisă de Curtea de Apel

Legislația achzițiilor publice stabilește că o autoritate contractantă are obligația de a exclude orice ofertant/candidat despre care are cunoștință că, în ultimii 5 ani, a fost condamnat, prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești, pentru participare la activități ale unei organizații criminale, pentru corupție, pentru fraudă și/sau pentru spălare de bani.

Aceeași legislație stabilește că autoritatea contractantă "are dreptul", nu obligația, de a exclude o firmă care nu și-a îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor de asigurări sociale la buget.

Pentru Theodor Berna nu există la acest moment o hotărâre definitivă de condamnare, iar neplata obligațiilor bugetare poate reprezenta un factor care să îl excludă de la o licitație, dar nu obligatoriu, grație legislației în vigoare, astfel că nu există vreo problemă în a participa la licitație.

Și contestatarii au un susținător - firma Delta ACM 93

Aceleași documente relevă că și asocierea Grant CPC - Straco Grup a indicat un terț susținător, respectiv firma Delta ACM 93, care îi furniza utilaje.

Delta ACM 93, care a încheiat la rândul său numeroase contracte cu statul, este deținută de omul de afaceri Florea Diaconu, care a decis, la finalul anului trecut, să îi vândă 10% din acțiuni lui Ionel Pirpiliu, fratele lui Ștefan Pirpiliu, fost deputat ales din partea PDL în legislatura 2008-2012.

Sursa foto:gds.ro

Sursa foto:gds.ro

Împreună cu Delta ACM 93 ca susținător, firma Grant CPC (tot un SRL) a mai câștigat contracte cu statul, unele la scurt timp după înființare, potrivit relatărilor din presă.

Tehnologica Radion - în insolvență având printre creditori inclusiv Administrația Străzilor

Firma Tehnologica Radion a intrat în insolvență în septembrie 2014, la o lună după arestarea preventivă a lui Theodor Berna și cu patru luni înainte de licitația menționată, cu un total al datoriilor acceptate de 409,9 milioane de lei. Printre cei 271 de creditori se află și Florian Gabriel Boga, administrator al firmei TGB Mecano Construct, care a câștigat, în 2015, licitația pentru drumurile din sectorul 1 cu susținerea chiar a Tehnologica Radion.

Pe lista entităților care au de recuperat bani de la Tehnologica Radion, înscrise în tabelul definitiv de creanțe, se mai află inclusiv Administrația Străzilor, Administrația Domeniului Public Sector 2, Direcția Regională de Drumuri și Poduri București și 16 primării.

Straco Grup este tot în insolvență și menționată într-un dosar de evaziune și grup infracțional al lui Andrei Chiliman

Și Straco Grup, controlat de frații Alexandru și Traian Horpos, a intrat în insolvență, în august 2015, doi dintre acționari fiind reținuți la domiciliu într-un dosar de evaziune.

Surse judiciare declarau pentru Agerpres, în vara anului trecut, că la Primăria sectorului 1 ar fi fost constituit un grup infracțional de către primarul Andrei Chiliman, între timp reținut de DNA, și alți trei apropiați, care ar fi obținut peste 8 milioane de euro de la Straco, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către primărie către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică.

Tehnologica - multe contracte cu statul, Mecano Construct vine din urmă

Și Tehnologica Radion a câștigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul, presa notând contracte de achiziții publice de 386 de milioane de euro primite în 2 ani, 2009 și 2010.

La rândul său, TGB Mecano Construct, înființată în decembrie 2014, a câștigat deja unele contracte, printre care unul pentru deszăpezire a drumurilor județene din județul Tulcea (3,65 milioane de lei) și unul pentru asfaltarea drumurilor din comuna Limanu, județul Constanța ( 811.796 lei fără TVA).

viewscnt
Afla mai multe despre
strazi
contract
bucuresti
curtea de apel
contestatie