Putin încearcă, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, să atragă investitori, zguduiți de dosare judiciare

Putin încearcă, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, să atragă investitori, zguduiți de dosare judiciare
scris 6 iun 2019

Vladimir Putin - care se confruntă cu un declin economic și o scădere a popularității - a dat asigurări joi că Rusia are nevoie de investitori străini, descurajați după mai multe arestări, relatează AFP.

Supranumit ”Davosul rus” în timpul boomului economic, Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg a fost umbrit în ultimii ani de sancțiuni occidentale, cărora li se adaugă, anul acesta, scandalul Baring Vostok - un fond de investiții major ai cărui conducători sunt urmăriți de justiție, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Vladimir Putin s-a implicat personal, printr-un program încărcat și întâlniri cu lideri străini și reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru a arăta că Rusia nu este izolată și rămâne deschisă investitorilor internaționali, în pofida contextului dificil.

Un semn al priorității decise de Moscova, invitat de onoare al formului este președintele chinez Xi Jinping, care urmează să se exprime vineri împreună cu Putin și secretarul general al ONU Antonio Guterres.

VIDEO Grecia / proteste: Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament CITEȘTE ȘI VIDEO Grecia / proteste: Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

Cu scopul de a diversifica economia și a o face mai inovatoare, ”este clar că noi contăm, înainte de toate, pe atragerea de investiții, naționale și străine”, a recunoscut Vladimir Putin într-o reuniune cu conducători de agenții de presă, între care și AFP.

El s-a arătat de asemenea conciliant în mai multe dosare internaționale, mai ales cu europenii, dând asigurări că nu e ”o problemă” că nu a fost invitat la ceremoniile aniversării a 75 de ani de la Debarcare sau îndemnând ”să se dea pagina” relațiilor foarte dificile cu Londra.

El a rămas, din contră, ferm în criticile sale la adresa Statelor unite, care boicotează forumul, cu privire la Venezuela sau la dezarmare, avertizând că Rusia este pregătită să lase să expire, în 2021, Tratatul nuclear START.

Rusia are mare nevoie de bani privați pentru a atinge obiectivele afișate de Vladimir Putin la începutul celui de-al patrulea mandat al său, cu ”proiecte naționale” ambițioase, despre a căror finanțare este vorba, în pofida atmosferei tensionate în afaceri.

Spania vrea să aducă acasă numeroși muncitori calificați care au plecat din cauza crizei economice CITEȘTE ȘI Spania vrea să aducă acasă numeroși muncitori calificați care au plecat din cauza crizei economice

Care este costul acestor 12 proiecte, împărțite pe categorii, inclusiv cu privire la sănătate și infrastructură? Aproximativ 400 de miliarde de dolari până în 2024, dintre care 115 miliarde din investiții private, ruse ori străine.

TEMERI DE ”RECESIUNE”

Aceste proiecte sunt esențiale, întrucât economia rusă a încetinit puternic la începutul anului. Ea a revenit la creștere în 2017, după doi ani de recesiune, cauzată de prăbușirea cursului petrolului și sancțiunile legate de criza ucraineană.

Acest semnal este considerat îngrijorător, în momentul în care popularitatea lui Vladimir Putin cade din cazua unor măsuri nepopulare, dar prezentate ca necesare, precum creșterea vârstei de pensionare sau creșterea TVA-ului.

”Dacă nu facem nimic, putem intra în recesiune până în 2021”, a avertizat ministrul Economiei Maxim Oreșkin, citând riscuri legate de ”bula creditelor de consum”.

Președintele Curții de Conturi Aleksei Kudrin, o voce foarte ascultată de mediile de afaceri, a avertizat că obiectivul Kremlinului de a depăși un nvel de 3% al creșterii economice anuale nu va fi atins fără ”reforme structurale suficient de energice”.

VIDEO Proteste în Polonia după asasinarea primarului din Gdansk CITEȘTE ȘI VIDEO Proteste în Polonia după asasinarea primarului din Gdansk

El a citat sistemul judiciar, pus în discuție din cauză că a arestat investitori de la Fondul Baring Vostok într-un dosar care ține, se pare, de un diferend comercial.

Arestarea și plasarea în detenție preventivă, în februarie, a rspectatului cofondator al acestuia, americanul Michael Calvey, și a colegului său francez Philippe Delpal, a răcit mediul de afaceri.

Michael Calvey se află în prezent sub arest la domiciliu, iar Philippe Delpal se află în detenție. Suspectați că se află la originea unei fraude estimate la cel puțin 2,5 miliarde de ruble (aproximativ 33 de milioane de euro), ei își clamează nevinovăția.

PĂRȚI DE PIAȚĂ PIERDUTE

Dosarul a constituit un ”șoc pentru economie” și a contribuit la dublarea plecării capitalurilor din Rusia - un rău recurent al econimiei ruse - de la începutul anului, a avertizat Aleksei Kudrin, care-și exprimă regretul față de absența unor ”reguli stabile”.

Italia - primul stat din G7 care intră în proiectul faraonic de infrastructuri maritime și terestre lansat de China CITEȘTE ȘI Italia - primul stat din G7 care intră în proiectul faraonic de infrastructuri maritime și terestre lansat de China

Alexis Rodzianko, președintele Camerei Americane de Comerț în Rusia, a anunțat că l-a invitat pe Calvey să asiste la o întâlnire între conducători de întreprinderi ruse și americane, vineri, însă o asemenea deplasare necesită aprobarea justiției.

În semn de protest față de procedurile lansate împotriva lui Michael Calvey, ambasadorul Statelor Unite la Moscova Jon Huntsman boicotează ediția din acest an a formului. Delegația americană, în mod tradițional una dintre cele mai importante, urma să rămână destul de mare.

”Este grav pentru interesele noastre economice ca Statele Unite și Europa să cedeze părți de piață Chinei, din cauza conflictului geopolitic cu Rusia. Aceasta este o adevărată problemă”, a declarat Alexis Rodzianko pentru AFP.

Iar mesajul potrivit căruia Rusia ”nu are nevoie de Occident, Statele Unite, este a lua dorința drept realitate (wishful thinking)”, adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia
moscova