Un proiect de lege inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, propune instituirea Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni, ca document de identificare a persoanelor care nu dețin cetățenia română, dar fac parte din categoria românilor de pretutindeni și solicită drept de muncă și de reședință în România.
Inițiatorul arată că propunerea sa privind Cartea Verde a Românului de Pretutindeni (CVRP) preia modelul Cărții Albastre a UE (EU Blue Card), care conferă posesorilor dreptul de ședere și de muncă pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, sau modelul altor documente similare cum ar fi Cartea Verde (Green Card) Americană, Cartea Polonezului sau Cartea Slovacului de peste hotare.
Cartea Verde a Românului de Pretutindeni le va permite românilor de peste hotare, care nu dețin cetățenia română, să muncească în România fără obligativitatea deținerii suplimentare a unui permis de muncă sau de ședere pentru străini, de a deschide conturi bancare, de a înființa societăți comerciale ca orice cetățean român, de a beneficia de educație la toate nivelurile, servicii medicale de urganță.
”Piața forței de muncă din România se confruntă din ce în ce mai mult cu un deficit al forței de muncă, pe fondul mobilității accentuate a cetățenilor români la scara Uniunii Europe și a creșterii pe piața muncii din România a numărului de muncitori străini provenind din arii geografice și culturale îndepărtate, mai greu integrabili în ansamblul corpuiui social din România. Instituirea Cărții Verzi a Românului de Pretutindeni și acordarea unui șir de drepturi românilor de pretutindeni care nu dețin cetățenia română va reprezenta o măsură care ar crea condiții pentru contrabalansarea tendințelor emigraționiste din România. Astfel, piața muncii din România ar putea absorbi o bună parte a forței de muncă pe care o reprezintă românii de pretutindeni care nu dețin cetățenia română și emigrează pe alte piețe ale muncii, care oferă condiții mai avantajoase”, arată Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, Cartea Verde a Românului de Pretutindeni va fi un instrument util pentru conaționalii din statele care nu admit dubla sau multipla cetățenie.
Proiectul prevede și noi proceduri de naturalizare a cetățenilor străini
În acest sens, este prevăzută luarea în calcul a criteriului cultural-lingvistic în cazul solicitanților cetățeni străini de origine română sau aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care își asumă în mod liber identitatea culturală română și locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de originea lor etnică sau de modul în care aceștia sunt apeiați.
Aceste persoane nu au nevoie de timp pentru a se naturaliza cultural-lingvistic, afirmă inițiaitorul, astfel că vor putea fi exceptate de la obligativitatea domicilierii în mediul românesc din țară timp de cel puțin 8 ani sau, în cazul căsătoriei cu cetățeni români, timp de cel puțin 5 ani.
Liviu Dragnea propune, în acest context, creșterea numărului membrilor Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie de la 20 la 40.
CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit procedura prin care fondurile de pensii de la Pilonul II vor finanța proiecte în parteneriat public-privat.Teodorovici: Participarea la proiecte a fondurilor va fi în corelație cu cerințele de capitalizareProiectul de lege prevede și reglementarea aspectelor ce țin de cetățenia de onoare a României, precizând că aceasta se poate acorda cu titlu personal, nefiind transmisibilă descendenților naturali sau adoptivi ai titularului.
În cazul persoanelor deținătoare ale cetățeniei de onoare a României vorbitoare le limbii române se propune ca acestea să poată solicita acordarea cetățeniei române cu exceptarea de la condiția domicilierii în România timp de 8 ani sau, după caz, 5 ani, în vederea naturalizării cultural-lingvistice.
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea acordării inclusiv post-mortem a cetățeniei de onoare, la propunerea Guvernului sau Președintelui României, în semn de înaltă gratitudine pentru servicii excepționale aduse țării și națiunii române de către unii străini.