Guvernul PSD/ALDE a pus pe masă, în prag de alegeri, un nou program de subvenționare a creditelor, similar celui existent Prima Casă. Programul „O familie, o casă” vine cu subvenții de dobândă pentru persoanele fizice care pot lua credite de până la 120.000 de euro, dar și cu subvenții pentru dezvoltatorii imobiliari de 720 de milioane de lei/an.
Guvernul a prezentat programul îndeosebi din perspectiva beneficiilor pentru viitorii debitori, dar cei mai mari beneficiari vor fi dezvoltatorii imobiliari.
Pentru achizițiile de locuințe noi, cumpărătorii primesc o subvenție de 700 de lei pentru metrul pătrat construit, pe care o folosesc la achiziție, potrivit proiectului de Ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această subvenție la achiziție va costa bugetul de stat în medie 720 de milioane de lei în următorii 5 ani, dintr-un impact total de 900 de milioane de lei/an.
„Proiectul de act normativ creează condiții pentru dezvoltarea pieței imobiliare”, se arată în expunerea de motive, care adaugă că vor fi stimulate și persoanele fizice și juridice care dezvoltă sau construiesc locuințe.
Beneficiarii programului vor putea lua credite de până la 570.000 de lei (circa 120.000 de euro), pe o perioadă între 10 și 20 de ani, pentru locuințe cu o suprafață utilă între 50 și 100 mp.
Programul permite accesul persoanelor cu venituri cu mult peste medie. Spre exemplu, acestea nu pot depăși 12.000 de lei/lună pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, în condițiile în care salariul mediu pe economie este de 3.000 de lei/lună. Veniturile nete nu pot fi mai mari de 8.000 de lei, în caz că beneficiarul este o singură persoană, 10.000 de lei pentru o familie din doi membri, 11.000 de lei pentru o familie din trei membri.
În funcție de venituri, statul subvenționează și dobânda. Reducerea de dobândă este de 2,6 puncte procentuale pentru persoanele care au venituri mai mici de 6.000 de lei/lună (de două ori salariul mediu), sau de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulți, 8.000 de lei pentru o familie cu un copil sau 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.
Suplimentar, se mai acordă încă o reducere de 1 pp la dobândă pentru cei care au un copil, respectiv cu 2 pp pentru familiile cu doi copii sau mai mulți (este vorba inclusiv de persoanele care au copii în îngrijire în calitate de asistenți maternali). Beneficiarii care suferă de un handicap sau au în familie persoane încadrate în grad de handicap grav beneficiază de 1 pp de reducere a dobânzii.
Reducerea cumulată pentru un contract nu poate depăși 4,6 pp, dintr-un cost al creditului de maximum 5,5% pe an, ceea ce înseamnă că unii beneficiari ar putea plăti o dobândă curentă de 0,9%.
Chiar dacă Guvernul a prezentat creditul ca fiind cu dobândă fixă, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, potrivit formei proiectului pusă în dezbatere. Băncile pot reevalua în sus dobânzile după 10 ani de la acordarea creditului în cazul în care valoarea IRCC de la acel moment va depăși nivelul de 4,5%.
Finanțele calculează un impact mediu anual de 100 de milioane de lei pentru subvențiile de dobândă.
Alte 80 de milioane de lei/an sunt comisioanele plătite de la buget în favoarea beneficiarilor către Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM, o agenție a statului.
CITEȘTE ȘI BNR e tot mai îngrijorată de efectele deficitului extern asupra cursului leu/euro și vorbește de "incertitudinile mari" generate de trecerea la IRCCLa fel ca în cazul Prima Casă, creditele sunt garantate de stat, dar nu într-o proporție de 50% ca în cazul programului în vigoare, ci la un nivel de 80%, astfel că doar 20% din risc mai rămâne în sarcina băncilor finanțatoare.
În cadrul Prima Casă, de la lansarea din 2010 și până în luna martie a acestui an, au fost acordate peste 270.000 de credite, în valoare de circa 48 de miliarde de lei, dintre care garanțiile aferente statului reprezintă 24 de miliarde de lei. 821 de garanții, în valoare de circa 66 de milioane de lei, au fost executate pentru neplată până în prezent, statul recuperând 23 de milioane de lei.