Primăria Capitalei are în vedere majorări de capital cu fonduri de la bugetul local în valoare totală de peste 272 milioane lei la un număr de 18 companii municipale din subordinea sa, banii urmând să fie folosiți în principal pentru cumpărarea de utilaje, echipamente, aparatură, mobilier, birotică, mijloace de transport și imobile necesare desfășurării activității acestora.
Resursele financiare necesare majorărilor de capital vor fi alocate prin rectificarea bugetului Municipiului București pe anul acesta.
Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din 19 decembrie se află proiecte de hotărâri de majorări de capital la companiile municipale Dezvoltare Durabilă (cu 15 milioane lei), Consolidări (17,23 milioane lei), Străzi, Poduri și Pasaje (50,13 milioane lei), Parking (20 milioane lei), Managementul Traficului (3,87 milioane lei), Parcuri și Grădini (10 milioane lei), Agrement (1,162 milioane lei), Tehnologia Informației (3,57 milioane lei), Publicitate și Afișaj (9,6 milioane lei), Pază și Securitate (11,2 milioane lei), Iluminat Public (5,51 milioane lei), Imobiliara (56,777 milioane lei), Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde (9,631 milioane lei), Protecție Civilă și Voluntariat (11,364 milioane lei), Eco Igienizare (6 milioane lei), Trustul de Clădiri Metropolitane (25,24 milioane lei), Service Ciclop (9,96 milioane lei) și Medicala (6 milioane lei).
CITEȘTE ȘI Bulgaria, Croația și România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul și PIB-ul per capita, în 2016În septembrie, CGMB a aprobat majorări de capital la companiile municipale din subordinea Primăriei în sumă totală de peste 410 milioane lei, dar și acordarea din aceeași sursă, pentru aceste societăți, a unor credite fără dobândă pe un an, pentru plata salariilor, capital de lucru și finanțarea activității curente, în valoare totală de 129,2 milioane lei.
Acum, cele mai mari majorări de capital sunt avute în vedere la companiile municipale Imobiliara (56,777 milioane lei), Străzi, Poduri și Pasaje (50,13 milioane lei), Trustul de Clădiri Metropolitane (25,24 milioane lei), Parking (20 milioane lei) și Consolidări (17,23 milioane lei).
Compania Municipală Imobiliara își propune să cumpere clădiri de 56,44 milioane lei cu tot cu TVA, din banii pe care urmează să-i primească urmare a majorării de capital. Societatea are ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, iar în subsidiar – activități de curățenie a clădirilor, cumpărări, vânzări și închirieri de bunuri imobiliare. Motivația înființării companiei a fost faptul că structura din Primăria Capitalei care se ocupă în prezent de administrarea patrimoniului de clădiri al municipalității, Administrația Fondului Imobiliar, nu are suficienți bani și nici oameni pentru această activitate.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile pentru părinții care vor concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnavLa Străzi, Poduri și Pasaje SA se au în vedere achiziții de utilaje specifice lucrărilor de construcții, cum ar fi autobasculante, compresoare, stație de turnat asfalt, excavatoare, buldozere șamd. La rândul său, Trustul de Clădiri Metropolitane va folosi banii din majorarea de capital pentru cumpărarea aceluiași gen de echipamente.
Compania Municipală Publicitate și Afișaj va folosi cea mai mare parte din capitalul suplimentar de 9,6 milioane lei care îi va fi injectat de la bugetul local pentru a cumpăra 600 de ecrane LED outdoor cu suport, în valoare totală de 8,76 milioane lei.
Compania Municipală Agrement intenționează să achiziționeze un studiu de prefezabilitate în valoare de 850.000 lei pentru proiectul construirii unui acvariu.
CITEȘTE ȘI Blue Air a început o anchetă după ce doi angajați au fost răniți în urma exploziei unui furtun de alimentareCompaniile municipale ale Capitalei au început să fie înființate efectiv, prin înregistrare la Registrul Comerțului, din iunie.
Primarul Gabriela Firea a argumentat în prima parte a anului necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.
"Propunerea mea este aceea — și îi rog pe bucureșteni să mă înțeleagă, acest model fiind brevetat în alte capitale europene care arată extraordinar — să schimbăm modul de lucru, iar regiile și administrațiile care sunt în acest moment în subordinea Consiliului General să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității, deci ale bucureștenilor, care să presteze servicii de calitate, la un preț mult mai mic, astfel încât și bucureștenii să plătească mai puțin și pentru iluminatul public, și pentru parcări, și pentru canalizare, și pentru apă, și pentru toate celelalte servicii — de salubritate, de curățenie, de mediu. Prețul să fie mai mic și calitatea mult mai mare", a spus ea.
Cele mai importante achiziții avute în vedere de companiile municipale ale Capitalei
|