Guvernul a stabilit, în luna mai, prin ordonanță de urgență, că autoritățile locale pot aloca ”maximum” 5% din bugetul propriu pentru cluburi sportive, dar senatorii au aprobat, în septembrie, înlocuirea cuvântului ”maximum” cu ”minimum”, astfel încât să permită autorităților să aloce oricât peste 5%, chiar și întreg bugetul, pentru sponsorizarea sportului, inclusiv pentru cluburi private. Camera Deputaților, cu susținerea tuturor partidelor, a eliminat astăzi orice limită și a stabili că autoritățile locale pot decide singure orice procent din buget doresc să îl cheltuiască în acest scop.
Guvernul stabilise, inițial, că autoritățile administrației publice locale ”pot aloca” sume pentru finanțarea activității sportive ”în limita a maximum 5% din bugetul aprobat”.
Conform ordonanței, este vorba de finanțarea activității structurilor sportive, cu calitatea de ordonator de credite, din subordinea acestor autorități, dar și de finanțarea cluburilor sportive de drept public sau privat din acele localități sau unități administrativ-teritoriale, diverselor programe sportive de interes local, județean sau național, respectiv premierea performanțelor din concursuri naționale sau internaționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a relatat pe larg că mai mult de jumătate din cluburile din prima ligă de fotbal din România sunt finanțate parțial, dacă nu chiar integral, de autoritățile locale.
Ajunsă la comisiile de specialitate din Senat, această limitare impusă de Guvern a cheltuirii banilor publici pentru astfel de cluburi nu doar că a fost majorată, ci a fost pur și simplu spulberată.
Conform unui amendament depus de social-democratul Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Ponta, autoritățile locale ar pfi putut astfel cheltui oricât doresc din bugetul propriu pentru finanțarea activităților sportive, după ce articolul de lege respectiv a fost amendat și prevede că autoritățile administrației publice locale ”alocă” sume pentru finanțarea infrastructurii și activității sportive ”în limita a minimum 5% din bugetul aprobat”.
CITEȘTE ȘI Un pas timid: RATB a introdus internetul wi-fi gratuit. Deocamdată, călătorii unui singur autobuz sunt norocoșiÎn Senat, toate partidele au fost de acord cu anularea oricrei limite de cheltuieli privind sponsorizările în sport, iar la Camera Deputaților s-a înregistrat același consens.
Prin urmare, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a stabilit că ”autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea infrastructurii și activității sportive”, eliminând vreo limită minimă sau maximă, cu argumentul ”pentru a se lăsa la latitudinea autorităților publice locale stabilirea procentul pe care pot să îl aloce activității sportive”.
Au existat însă și parlamentari care au avertizat că astfel legea se bazează pe responsabilitatea primarilor și consiliilor locale de a nu cheltui bugetele într-un singur scop, așa cum a fost cazul majorării salariilor proprii, și de a nu rămâne fără reurse financiare.
CITEȘTE ȘI LISTA Dacia, ciocolata ROM și pufuleții Gusto sunt cele mai vizibile mărci românești în străinătate. Ce alte produse recomandă prietenilor românii plecați în străinătateActul normativ mai stabilește că sportivii vor fi plătiți exclusiv în baza unui contract de activitate sportivă, în care trebuie stipulată valoarea drepturilor bănești cuvenite, pe un model stabilit prin ordin comun de miniștri.
Legea astfel modificată va fi transmisă pentru promulgare președintelui Iohannis.