Premierul Dăncilă preia structura care gestionează offset-ul pentru achizițiile militare ale României. Salariile în instituție vor fi ca la ASF sau ANRE

Premierul Dăncilă preia structura care gestionează offset-ul pentru achizițiile militare ale României. Salariile în instituție vor fi ca la ASF sau ANRE
scris 31 mai 2018

Structura care gestionează contractele de offset pentru achizițiile externe de tehnică militară ale statului român ar putea trece din subordinea Ministerului Economiei sub coordonarea prim-ministrului, urmând să capete, în plus, statut de instituție publică cu personalitate juridică, calitatea de ordonator principal de credite, precum și autonomie decizională, organizatorică și funcțională.

De asemenea, numele entității ar urma să fie modificat din Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială în Autoritatea de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, intenționează Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ca instituție care are ca scop monitorizarea operațiunilor de compensare care se desfășoară în domenii diverse, de importanță strategică națională, precum apărare, ordine publică, siguranță națională, dar și industriile de vârf, este esențial ca instituția să urmeze o strategie guvernamentală coerentă, pe termen lung, a României, cu un lanț de decizie simplificat, dar eficient", se arată într-un document guvernamental.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autoritatea va fi de condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, asistat de un vicepreședinte, numit tot de premier, la propunerea președintelui Autorității. Acesta din urmă va îndeplini atribuții de ordonator principal de credite în domeniile sale de competență.

Autorizațiile pentru construcția de locuințe au urcat în aprilie cu 12,3% CITEȘTE ȘI Autorizațiile pentru construcția de locuințe au urcat în aprilie cu 12,3%

În prezent, structura este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.

Executivul are în vedere pentru viitor asigurarea finanțării prin subvenții din bugetul Secretariatului General al Guvernului, dar și legiferarea de surse de venituri proprii ale Autorității: încasări din cote procentuale aplicate la valoarea obligației de compensare, încasări din furnizarea unor materiale documentare contra cost, încasări din tarife pentru activități de consultanță și asistență acordate potențialilor contractanți și altor firme interesate, precum și încasări din "alte activități" și "orice alte surse prevăzute de lege".

Structura organizatorică a Autorității, numărul de posturi, statul de funcții și statul de personal se vor aproba prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea președintelui Autorității. Aceasta va avea un aparat de lucru propriu, compus din 60 de posturi, cifră în care nu intră și demnitarii.

Trump promite că Mexicul va plăti zidul promis, Peña Nieto contestă CITEȘTE ȘI Trump promite că Mexicul va plăti zidul promis, Peña Nieto contestă

"Se are în vedere redimensionarea structurii organizatorice de așa natură încât să permită atât realizarea tuturor sarcinilor ce revin instituției, cât și îndeplinirea tuturor obligațiilor legale pentru o instituție publică a administrației centrale. Pentru realizarea acestor deziderate se propune instituirea, la nivelul Autorității, a sistemului de finanțare din venituri proprii și stabilirea unei grile de salarizare care să permită recrutarea de personal calificat și reducerea fluctuației de personal, în prezent excesivă. Astfel, personalul Autorității va fi salarizat la nivelul autorităților cu atribuții similare, precum Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, potrivit legii. Dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu se va aplica personalului Autorității", se menționează în documentul citat.

Acesta relevă că, la sfârșitul anului 2017, operațiunile aferente acordurilor de compensare semnate de România aflate în derulare însumează o valoare totală de 96 milioane euro. Valoarea nominală a tranzacțiilor reprezintă, după caz, valoarea efectivă a contractelor de export, valoarea donațiilor de echipamente, sau valoarea transferului de tehnologie.

"Complementar rezultatelor directe ale acordurilor de compensare, sunt semnificative și efectele de multiplicare în economie ale acestora. Datorită situației critice actuale a instituției, aceste rezultate sunt inferioare celor care ar fi putut fi obținute, în condițiile în care, în prezent, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială își desfășoară activitatea cu un număr total de 7 posturi (exclusiv președintele), într-o structură organizatorică minimală, care generează dificultăți majore în funcționare", se spune în document.

Acesta arată cu degetul spre măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc. "Prin Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, Agenția de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială a fost complet și inadecvat penalizată prin transformarea acesteia în Oficiu, cu finanțare integrală de la bugetul de stat, numărul maxim de posturi fiind redus la 15", se precizează în document.

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu ar putea primi un ajutor de investiții de 58,5 milioane lei CITEȘTE ȘI Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu ar putea primi un ajutor de investiții de 58,5 milioane lei

Conform bugetului MApN, proiectele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român, stabilite prin Hotărârea CSAT nr. 174 din 24 noiembrie 2016 referitoare la măsurile de eficientizare a înzestrării Armatei României și creșterea implicării industriei naționale de apărare în realizarea înzestrării, aflate în derulare sau în curs de inițiere, sunt: ”Transportor blindat pentru trupe 8x8 (TBT 8X8) și 4x4 (TBT 4X4)”; ”Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor – 4x4 (ATBNTU 4X4)”; ”Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”; ”Avion multirol pentru Forțele Aeriene”; ”Vânător de mine”; ”Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM”; ”Corvetă multifuncțională”; ”Elicoptere”.

MAPN a semnat deja contractul pentru ”TBT 8x8 Piranha 5 și Derivate” în valoare de  aproximativ 400 milioane euro, costul total al programului fiind de circa 895 de milioane de euro. În plus, procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS” a fost finalizată, în februarie 2018, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare specifică Programului Foreign Military Sales – FMS. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totala a proiectului este de 1.487,5 milioane dolari inclusiv TVA, incepand cu anul 2018.

"Toate aceste achiziții sunt purtătoare de operațiuni compensatorii sau operațiuni de cooperare tehnologică și industrială în domeniul apărării si securității. Atât recenta evoluție geopolitică și geostrategică, care conduce la achiziții majore de tehnică militară, cât și gradul foarte mare de încărcare, curent, al angajaților OCATS, reprezintă o situație extraordinară care impune luarea de măsuri în regim de urgență, ce nu pot fi amânate, pentru a permite îndeplinirea atribuțiilor instituției, instituite prin lege. În lipsa luării unor măsuri urgente, instituția se va afla în imposibilitatea monitorizării obligațiilor curente și viitoare de compensare, prejudiciind statul român de întoarcerea în economie a fondurilor investite de statul român in achiziții de tehnică specială. Nicio altă instituție nu va putea suplini sarcinile OCATS", se conchide în document. 

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii militare
achizitii tehnica militara
offset
offset contracte achizitii militare
offset armata
offset tehnica de lupta
viorica dancila
premierul dancila
mapn
nato
2% pib cheltuieli aparare