VIDEO Acordul România-SUA de găzduire a scutului Aegis Ashore va trebui renegociat pentru a instala și capabilități de apărare antiaeriană la Deveselu

VIDEO Acordul România-SUA de găzduire a scutului Aegis Ashore va trebui renegociat pentru a instala și capabilități de apărare antiaeriană la Deveselu

Contraamiralul Jesse Wilson (în plan apropiat), comandatul Forței Navale de Suprafață a SUA din Oceanul Atlantic, în cadrul unei vizite efectuate la baza de la Deveselu în aprilie 2018. Sursă foto: Facebook

scris 15 mai 2018

Acordurile SUA cu România și Polonia cu privire la desfășurarea de sisteme de apărare antirachetă americane Aegis Ashore în cele două țări vor trebui renegociate pentru a permite instalarea și a unor capabilități de apărare antiaeriană a bazelor militare din cele două state care găzduiesc scuturi antirachetă, a declarat șeful Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves.

Acesta a afirmat, pentru publicația americană Inside Defense, că actualele acorduri privind utilizarea terenurilor semnate de SUA cu România și Polonia în vederea desfășurării sistemelor Aegis Ashore prevăd doar capabilități de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană ar presupune renegocierea acestor pacturi.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat în septembrie 2011. Ulterior, în anul 2012, în baza acordului menționat, a fost încheiat și un aranjament de implementare cu privire la folosirea terenului din jurul bazei militare Deveselu.

CONFIRMARE Liviu Drăgan își anunță noua afacere, Druid: Vreau să umplu lumea de asistenți virtuali inteligenți. Cum va afla un angajat câte zile de concediu mai are sau când va primi bonusuri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Liviu Drăgan își anunță noua afacere, Druid: Vreau să umplu lumea de asistenți virtuali inteligenți. Cum va afla un angajat câte zile de concediu mai are sau când va primi bonusuri

Forma finală a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018), rezultată în urma concilierii versiunilor Camerei Reprezentanților și Senatului, conține o prevedere privind instalarea de capabilități de apărare antiaeriană a bazei militare de la Deveselu ce găzduiește scutul american antirachetă Aegis Ashore, prevedere care fusese eliminată de Senat în septembrie anul trecut în urma solicitării în acest sens a Casei Albe și despre care Profit.ro a scris pe larg, printre altele aici și aici.

Agenția de Apărare Antirachetă a SUA (Missile Defense Agency - MDA) a efectuat un studiu pentru a vedea ce opțiuni are la dispoziție pentru a adăuga capabilități de apărare antiaeriană la sistemele Aegis Ashore, potrivit generalului Greaves. Acest lucru ar permite scutului de la Deveselu să facă față atât unor atacuri cu rachete balistice, cât și unor amenințări aeriene care zboară la altitudini mai joase, acesta urmând astfel să atingă o capacitate de apărare similară cu cea a sistemelor Aegis navale ale SUA.

Astfel, vara trecută, MDA a efectuat un test de fezabilitate cu privire la instalarea unui senzor antiaerian pasiv. Un al doilea test, menit să evalueze fezabilitatea la sol a sistemului, așteaptă aprobarea finanțării necesare, a spus șeful MDA pentru Inside Defense. Deși în bugetul Pentagonului există aprobare de principiu pentru finanțarea cu 94,7 milioane dolari a proiectului instalării de capabilități de apărare antiaeriană la facilitățile Aegis Ashore din România și Polonia, până în prezent nu a fost alocată propriu-zis nici o sumă în acest scop.

ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB CITEȘTE ȘI ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB

"În acest moment, așteptăm finanțare pentru a finaliza testarea unui sistem care ar include un radar low-cost, ca potențial candidat, precum și un sistem SEARAM", a explicat generalul Greaves. SEARAM este un sistem de rachete din portofoliul Raytheon conceput pentru apărarea navelor de război împotriva rachetelor de croazieră, dar și a avioanelor și elicopterelor fără pilot.

"În funcție de soluția concretă finală care va fi aleasă, adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană va presupune studii de fezabilitate, modelare, simulare, teste de zbor, modificări de hardware și software, precum și personal suplimentar", a mai spus directorul MDA.

În urmă cu o lună, generalul Samuel Greaves a declarat, în cadrul unor audieri în fața Comisiei de Apărare a Camerei Reprezentanților din Congresul SU, că sistemul de apărare antiaeriană a bazei de la Deveselu "nu este operațional în momentul de față"

viewscnt
Afla mai multe despre
scutul antirachetă
scutul deveselu
scutul antirachetă de la deveselu
aegis ashore
pentagonul
bugetul pentagonului
aparare antiracheta
interceptoare racheta
aparare balistica
donald trump
casa alba
congresul sua
nato
parteneriat strategic romania-sua