Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că noile reglementări privind evaziunea fiscală reprezintă „o soluție intermediară”, al cărei scop este colectarea de bani la buget, și că că măsurile au fost luate în condițiile în care, de ani de zile, evaziunea fiscală depistată nu s-a finalizat cu plata banilor către bugetul de stat, relatează News.ro.
„Până într-un milion de euro plătești, dar fapta rămâne. Fapta rămâne. Dacă ai mai făcut acest lucru, te duci direct la pușcărie, indiferent de sumă. Acum, pentru o evaziune fiscală de 3.000 de euro, să coste un dosar 25.000 de euro și să stea în judecată până se prescrie, eu cred că nu avem o eficiență. Este o practică europeană în acest moment. Sunt păreri pro și contra, cum e normal să fie. Haideți să vedem, totuși, ce bani vom încasa la bugetul statului! Până în acest moment, la bugetul statului din așa-zisa evaziune fiscală depistată n-am încasat nimic. Pentru că stăm în procese de 7-8 ani de zile”, a afirmat Marcel Ciolacu sâmbătă, într-o conferință de presă la Constanța referindu-se la noile reglementări privind pedepsele pentru evaziunea fiscală.
Acesta a precizat că noile reglementări privind evaziunea fiscală reprezintă „o soluție intermediară”, al cărei scop este colectarea de bani la buget.
„E un număr mult prea mare de dosare pe evaziuni 5.000 de euro, 1.000 de euro, care mai mult încurcă. Prefer, eu, statul român, prefer să încasez banii. Ăsta-i jobul meu de prim ministru. Jobul judecătorilor și procurorilor e să bage lumea la pușcărie sau să-i achite. Eu nu mă ocup cu asta”, adaugă Ciolacu.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Actul normativ dezincriminează faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro, dacă acesta este acoperit integral majorat cu 15%.