Dezvoltatorul american al mini-reactoarelor nucleare dorite la Doicești: Clientul român ne-a transmis că decizia de continuare a proiectului a fost amânată din motive politice

Dezvoltatorul american al mini-reactoarelor nucleare dorite la Doicești: Clientul român ne-a transmis că decizia de continuare a proiectului a fost amânată din motive politice
scris 10 mai 2024

Șeful companiei americane NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se vrea construirea în România a unei centrale de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, județul Dâmbovița, a declarat că i s-a comunicat că decizia de continuare a proiectului a fost amânată de partea română din motive politico-electorale.

După cum a relatat Profit.ro, pe 17 aprilie, AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului, în baza studiului de prefezabilitate, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, abținându-se de la vot în cadrul ședinței.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Fondatorul celui mai mare lanț de spitale private din Turcia, miliardarul Aydinlar, a venit cu avionul personal în România pentru a vedea clinici și spitale Regina Maria, vizate spre cumpărare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondatorul celui mai mare lanț de spitale private din Turcia, miliardarul Aydinlar, a venit cu avionul personal în România pentru a vedea clinici și spitale Regina Maria, vizate spre cumpărare

Din același motiv, nu a fost aprobată nici semnarea mai multor contracte esențiale pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești, respectiv cel de licență tehnologică cu NuScale, asocierea cu sud-coreenii de la DS Private Equity, contractul FEED 2 pentru proiect și majorarea plafonului împrumutului acordat de SNN companiei de proiect la 243 milioane dolari, în cazul în care nu se găsesc alte surse de finanțare. Asta deși aprobarea semnării contractelor menționate fusese introdusă pe ordinea de zi a AGA din aprilie chiar la solicitarea Ministerului Energiei.

Proiectul ar urma să fie implementat de către joint-venture-ul RoPower Nuclear SA, controlat în proporții egale (de câte 50% din capital) de Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei de la Cernavodă, și compania energetică privată românească Nova Power&Gas.

Bancherii se plâng că nu au pe cine să mai crediteze și de concurența neloială generată de reglementare CITEȘTE ȘI Bancherii se plâng că nu au pe cine să mai crediteze și de concurența neloială generată de reglementare

Am avut o discuție în această dimineață cu clientul nostru RoPower. Ne-au spus că votul în AGA acționarului lor (Nuclearelectrica – n.r.) a fost amânat pentru perioada iunie-iulie și că asta nu a avut nimic de a face cu tehnologia NuScale sau cu contractorii, ci a fost ceva motivat politic, într-un an cu mai multe rânduri de alegeri. Ne-au mai spus că proiectul avansează în continuare și că nu e nici o problemă financiară. Deci, ceea ce știm este că votul în AGA a fost amînat pentru iunie-iulie, asta e tot ce ni s-a spus″, a declarat joi CEO-ul și președintele NuScale, John Hopkins.

El a adăugat că s-a întâlnit în urmă cu 2 săptămâni cu președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud, cu ocazia vizitei acestuia la complexul industrial de la Changwon al companiei locale Doosan Enerbility, esențială pentru proiectul de la Doicești.

În martie, cu ocazia unui eveniment organizat la Doicești la care ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat că tehnologia NuScale este ″sigură″ și că proiectul are susținerea politică și financiară guvernului Statelor Unite, mai mulți activiști ai partidului AUR au organizat un protest în apropierea amplasamentului.

VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri CITEȘTE ȘI VIDEO Apple își cere scuze pentru reclama la noile iPad-uri

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se află în campanie electorală pentru alegerile locale din iunie, candidând la funcția de primar general al Capitalei. Din 28 aprilie, el a intrat în concediu fără plată și și-a delegat atribuțiile către secretarul general al ministerului.

Luna trecută, după ședința AGA, Ministerul Energiei a transmis că propunerile de decizii asupra cărora se abținuse de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″.

FOTO Eurowings a lansat zborurile din Iași CITEȘTE ȘI FOTO Eurowings a lansat zborurile din Iași

Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″, a explicat atunci instituția.

Pe de altă parte, potrivit datelor Nuclearelectrica, mai multe componente-cheie ale documentelor de continuare a proiectului Doicești supuse votului AGA pe 17 aprilie, inclusiv cele mai recente actualizări cu privire la costurile de implementare a acestuia, precum și mai multe înțelegeri contractuale, au fost menținute complet confidențiale față de acționarii SNN (în frunte cu Ministerul Energiei) și de reprezentanții acestora, aceștia neavând acces la ele nici măcar cu condiția semnării de acorduri de păstrare a respectivei confidențialități. Printre documente se numără majorarea de peste 10 ori a plafonului de împrumut din partea Nuclearelectrica către RoPower de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Ford se răzgândește și schimbă strategia pentru mașini cu motoare termice CITEȘTE ȘI Ford se răzgândește și schimbă strategia pentru mașini cu motoare termice

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei, chiar dacă anul viitor ar urma să fie luată o decizie preliminară, nu finală, de investiție în proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr