DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic "Big Brother" american la frontierele României. Text secretizat încă din faza negocierilor

DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic "Big Brother" american la frontierele României. Text secretizat încă din faza negocierilor

Interfață ATS. Sursă foto: https://www.icao.int/

scris 30 apr 2024

Guvernul a adoptat proiectul legii de ratificare a acordului de colaborare semnat de România cu Statele Unite, privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării pe plan local a variantei globale a sistemului informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni, despre care autoritățile de la București au afirmat că ar facilita accesul României în programul Visa Waiver.

Draftul de act normativ va merge acum în Parlament spre dezbatere.

Urmărește-ne și pe Google News
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum CITEȘTE ȘI 76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acordul a fost semnat în ianuarie anul acesta la București, de către vicepremierul și ministrul de Interne Cătălin Predoiu și de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, după cum a relatat Profit.ro.

Textul acordului a fost secretizat încă din faza negocierilor, când era încă în stadiu de draft, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

În primăvara anului 2022, Guvernul a aprobat prin Memorandum inițierea negocierilor asupra Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind colaborarea în utilizarea informațiilor privind călătorii.

 Tesla a anunțat când și unde aduce Cybertruck în România, spre vizionare cu acces liber. Recent a rechemat în service toate camionetele CITEȘTE ȘI Tesla a anunțat când și unde aduce Cybertruck în România, spre vizionare cu acces liber. Recent a rechemat în service toate camionetele

"În cadrul consultărilor cu SUA pe tema accederii României la Programul Visa Waiver (PVW), partea americană a avansat propunerea de implementare de către autoritățile române a programului ATS-G (Automated Targeting System - Global), ca un mijloc de combatere a infracțiunilor transfrontaliere și a altor amenințări la securitatea frontierei, inclusiv terorismul. Deși implementarea ATS-G nu este considerată oficial ca o condiție pentru admiterea țării noastre în PVW, în opinia SUA, demersul ar contribui la soluționarea mai multor aspecte legate de screening-ul pasagerilor, un criteriu de accedere în program", se menționa în document.

Potrivit sursei citate, ATS – G este un software dezvoltat de Agenția de Vamă și Protecția Frontierelor (Customs and Border Protection - CBP) din cadrul Departamentului american pentru Securitate Internă (DHS) și oferit cu titlu gratuit statelor partenere pentru a le sprijini în screening-ul în timp real al pasagerilor, respectiv selectarea pasagerilor cu risc ridicat de securitate care necesită o verificare suplimentară înainte de intrarea sau ieșirea din țară.

Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală CITEȘTE ȘI Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală

"De menționat că ATS-G este un program destinat altor state (global), SUA utilizând sistemul ATS (Automated Targeting System). ATS este un instrument de asistență decizională folosit de CBP, care compară informațiile despre călători, mărfuri și transporturi cu bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii din SUA și alte date (de exemplu Terrorist Screening Database), utilizând scenarii de risc și evaluări. ATS compară informațiile existente despre persoanele și mărfurile care intră și ies din țară cu tiparele identificate ca necesitând un control suplimentar. Tiparele respective se bazează pe experiența ofițerului CBP, analiza tendințelor activității suspecte, cazuri și alte informații. Implementarea acestui program ar oferi României un instrument avansat pentru a identifica și urmări infractori transfrontalieri, cunoscuți sau suspecți, obținerea de informații despre rețelele de criminalitate organizată, precum și pentru detectarea potențialelor amenințări la securitatea națională", se spunea în Memorandum.

Statele Unite folosesc ATS din anii ‘90, sistemul fiind masiv extins după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, însă existența sa ca atare și dimensiunile colosale ale volumelor de date personale colectate și procesate în cadrul programului nu au fost dezvăluite public decât începând cu anul 2006.

Undă verde - Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș CITEȘTE ȘI Undă verde - Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș

Guvernul mai menționa în Memorandumul din mai 2022 că, premergător implementării acestui program, s-a convenit încheierea unui document juridic bilateral care să reglementeze colaborarea între cele două părți în ceea ce privește utilizarea informațiilor privind pasagerii.

"În acest sens, partea americană a transmis părții române un proiect de document ce a fost analizat de partea română și completat (…), în limbile română și engleză (…), intitulat Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind colaborarea în utilizarea informațiilor privind pasagerii și care reprezintă contraproiectul părții române. Acordul stabilește scopul cooperării, respectiv responsabilitățile părților: astfel, MAI (prin Poliția de Frontieră, în cadrul căreia ar urma să funcționeze ATS-G) va lua măsurile necesare pentru ca toți transportatorii aerieni comerciali să pună la dispoziția sa în timp real informațiile privind pasagerii (pe baza API - Advance Passenger Information și PNR - Passenger Name Records) și să asigure transferul în timp real al acestor informații către CPB, prin intermediul programului ATS-G. Totodată, va furniza CBP analize de risc referitoare la informațiile privind pasagerii realizate la nivelul MAI. La rândul său, CBP va oferi asistență MAI în dezvoltarea mijloacelor tehnice pentru analizarea informațiilor privind pasagerii și va furniza prin canale specializate și în limitele legislației aplicabile, analize de risc care vizează informațiile privind pasagerii realizate de DHS/CBP către MAI, pentru următoarele scopuri: • Asistență în identificarea riscurilor sau amenințărilor la adresa securității; • Detectarea sau urmărirea rețelelor sau activităților de criminalitate transfrontalieră și a altor amenințări la securitatea frontierei; Identificarea și interzicerea trecerii frontierei a criminalilor transfrontalieri; • Identificarea persoanelor care reprezintă o amenințare pentru securitatea României și SUA. Totodată, MAI a testat versiunea demo a ATS-G, rezultând că aceasta conține capabilități superioare celei utilizate în prezent la nivelul Unității Naționale de Informații privind Pasagerii din cadrul Poliției de Frontieră Române (care ar urma să implementeze soluția informatică). Aceste capabilității pot facilita implementarea și valorificarea conceptului de targeting la nivelul părții române", se afirma în document.

Noi detalii privind negocierile Guvernului cu Google pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu Polonia - surse CITEȘTE ȘI Noi detalii privind negocierile Guvernului cu Google pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu Polonia - surse

Executivul mai spunea că s-a consultat în prealabil cu Comisia Europeană cu privire la încheierea unui astfel de acord cu SUA, din perspectiva compatibilității cu legislația europeană în materia protecției datelor cu caracter personal în procesul de utilizare a informațiilor privind pasagerii, prin programul ATS-G, rezultând că fiecare stat poate decide asupra programului pe care îl utilizează, atât timp cât sistemul PNR este în concordanță cu legislația UE, precum și cu Directiva PNR (2016/681), transpusă în dreptul intern prin Legea nr. 284/2018.

"Eventuale contradicții cu legislația UE în materie ce ar putea interveni pe parcursul negocierilor cu partea americană urmează a fi clarificate prin consultarea Comisiei Europene în acest sens", preciza Guvernul.

Sistemul ATS a creat controverse în SUA după ce programul a fost exceptat de la exigențele legale americane de transparență cu privire la accesul cetățenilor la informații despre datele personale colectate de către autorități în privința lor și despre entitățile care au acces la aceste date. De asemenea, persoanele monitorizate – practic oricine intră sau iese din SUA – nu au dreptul să afle ce "scoringuri" de risc de securitate națională le-au fost calculate de către software-ul ATS și nici să conteste aceste "scoringuri", în cazul unor evaluări care ar avea repercusiuni negative asupra lor.

OMV Petrom se retrage din Georgia. Nu a găsit partener CITEȘTE ȘI OMV Petrom se retrage din Georgia. Nu a găsit partener

Potrivit unei analize de atunci a AFP, sistemul presupune că oricine intră sau iese din SUA, pe calea aerului, pe mare sau pe la o frontieră terestră, este evaluat pe baza unei analize care include printre altele destinațiile sale de călătorie, originea, modalitatea de plată a biletului de avion, cazierul auto, numărul de călătorii "doar dus" din trecut, locul preferat în avion sau felurile de mâncare comandate în timpul călătoriilor.

În 2008, parlamentarul european olandez Sophie In 't Veld a dat în judecată Department of Homeland Security pentru a obliga instituția să îi dezvăluie evaluarea de risc efectuată asupra ei prin ATS cu ocazia călătoriilor în SUA, precum și lista completă a datelor și informațiilor personale colectate cu această ocazie, însă fără succes.

Arnaud Lagardère, moștenitorul imperiului Lagardère, demisionează. Anchetat sub control judiciar CITEȘTE ȘI Arnaud Lagardère, moștenitorul imperiului Lagardère, demisionează. Anchetat sub control judiciar

Între 2017 și 2019, peste 180.000 de cetățeni americani au fost interogați la frontiere de către agenți antitero ai Department of Homeland Security după scanări de securitate efectuate prin intermediul sistemului ATS.

De asemenea, în ultimii ani, instituția a cheltuit peste 2 milioane de dolari pentru a integra facilități de localizare Google Maps în sistemul de scanare, evaluare și scoring ATS.

DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic
DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic
DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic
DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic
DECIZIE Guvernul trimite Parlamentului acordul semnat cu SUA, premergător implementării controversatului sistem informatic
viewscnt
Afla mai multe despre
sisteme de supraveghere
big brother
date personale
supraveghere cetateni
drepturi civile
libertati civile