Un expert ONU în drepturile omului și-a exprimat marți îngrijorarea față de ”penurii alimentare și o malnutriție generalizate” în Coreea de Nord, exacerbate de închiderea frontierei cu China timp de aproape cinci luni și de măsuri stricte de carantină din cauza pandemiei covid-19, relatează Reuters.
Raportorul special ONU privind situația drepturilor omului în Republica Populată Demoratică Coreea (RDPC) Tomas Ojea Quintana a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să reconsidere sancțiunile” impuse acestei țări izolate, în vederea asigurării unei circulații a mărfurilor alimentare, arată news.ro.
Coreea de Nord - afectată la mijlocul anilor '90 de o foamete care s-ar fi soldat cu până la trei milioane de morți - este singura țară din lume care nu a semnalt Organizației Mondiale a Sănătălii (OMS) vreun caz de covid-19.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pandemia a antrenat ”dificultăți economice dramatice”, subliniază Tomas Ojea Quintana, precizând o scădere cu 90% a schimburilor comerciale cu China în martie și aprilie.
”Perspectivele unei noi agravări a penuriilor alimentare și unei insecurități alimentare generalizate sunt alarmate”, avertizează raportorul ONU.
”V-am raportat o creștere a numărului persoanelor fără adăpost în marile orașe - mai ales a kotjebi (copii străzii) -, iar prețul medicamentelor ar fi crescut vertiginos. un număr tot mai mare de familii mănâncă doar de două ori pe zi sau mănâncă doar dimineața, iar unele sunt înfometate”, deplânge el în acest comunicat.
Situația umanitară din Coreea de Nord ”rămâne îngrijorătoare”, a avertizat, într-o conferință de presă, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial (PAM), Elisabeth Byrs.
Peste zece milioane de persoane - reprezentând 40% din populație - au nevoie de un ajutor umanitar.
”Malnutriția a fost persistentă și generalizată, cauzând probleme pe termen lung sănătății și dezvoltării copiilor și femeilor însărcinate și care alăptează”, a precizat ea.