Parlamentul a aprobat ordonanța de urgență a Guvernului, privind mandatele aleșilor locali, stablind că acestea sunt prelungite cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență sau stării alertă. Data alegerilor va fi stabilită prin lege organică, votată de Parlament, cu cel puțin 75 de zile înaintea scrutinului. Din ordonanță a fost eliminată posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie depuși bani. Este menținută însă reducerea numărului de semnături pentru candidați.
De ce este important: În data de 6 aprilie, Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, prelungirea mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În același timp, invocând actualul context epidemiologic și de criză, ordonanța stabilște că partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și de asemenea să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din municipiul București.
Orodnanța mai prevede și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcției pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe țară pentru campania electorală la nivelul județului sau nivelul municipiului București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Interesant: Decizia Guvernului a fost luată la câteva zile după ce liderii partidelor de opoziție au propus, printr-un proiect de lege depus la Parlament, ca mandatele în curs ale primarilor și celorlalți aleși locali să fie prelungite cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență. Totodată, proiectul prevede ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege de către Parlament.
Ajunsă la Senat, ordonanța Guvernului a fost amendată, eliminându-se prevederile cu privire al prelungirea mandatelor aleșilor locali, dar și cel legate de înlcouirea listelor de susținători cu contribuții financiare.
”Răscumpărarea financiară a susținerii competitorilor electorali nu poate fi acceptată, o asemenea metodă de validare a susținerii electorale a partidelor ar duce la distorsionarea comtetiției electorale”, arată autorii amendamentelor, senatori PSD și UDMR, care subliniază că și Consiliul Legsilativ a recomandat reanalizarea acestor prevederi.
Senatorii au menținut însă prevederile legate de reducerea numărului de semnături pentru candidați.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii aprobă starea de alertă, dar la nivel național va trebui încuviințată de Parlament. Angajările fără concurs sunt limitate, iar achizițiile directe sunt stopateAjunsă la deputați, ordonanța a suferit noi modificări, luându-se în calcul și instituirea stării de alertă după data de 15 mai.
Astfel, procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării alertă.
Data alegerilor locale se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării. Acest lucru presupune inițierea unui proiect care să fie votat de Parlament.
Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență sau stării alertă.
CITEȘTE ȘI Noi obligații în piețe pentru păstrarea produselor. Interdicție de funcționare și amenzi în caz de nerespectareProiectul de adoptare a ordononanței va fi transmis acum pentru promulgare președintelui, dacă între timp nu va fi atacată la Curtea Constituțională.