Firmele care exploatează și valorifică masă lemnoasă ar putea fi obligate să plătească o taxă de 3% din vânzarea lemnului bugetelor comunelor de pe raza cărora îl exploatează. Un proiect de lege în acest sens a fost depus din nou de parlamentari PSD, cu diminuarea cuantumului taxei in noua formă, după ce în sesiunea legislativă trecută nu a fost adoptat decât de Senat.
Taxa ar urma să fie utilizată pentru repararea și întreținerea drumurilor comunale folosite chiar de firmele respective.
Primul proiectul depus în acest scop, în 2015, stabilea ca ocoalele silvice să rețină 5% din veniturile pe care administratorul sau proprietarul unei păduri, respectiv operatorul economic le obține din vânzarea masei lemnoase și să le plătească unităților administrativ-teritoriale de care aparține pădurea respectivă, până la data de 25 a lunii pentru luna anterioară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele respective urmau să fie folosite de autoritățile locale pentru întreținerea, repararea sau modernizarea drumurilor comunale.
Taxa nu ar fi fost aplicată în cazul lemnelor de foc, arborilor și arbuștilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei și puieților.
Proiectul respectiv a fost adoptat de Senat, în decembrie 2015, în ciuda faptului că senatorii din comisia de specialitate recomandaseră respingerea proiectului.
Senatorii din comisia de mediu și din cea pentru silvicultură subliniau, în raport, că firmele contribuie deja fondul de accesibilizare a pădurilor, care are drept sursă de finanțare până la 10% din masa lemnoasă vândută, iar pentru drumurile publice se percep alte taxe.
CITEȘTE ȘI Prima Casă nu mai are de ce să continue, spune chiar unul dintre artizanii programuluiDupă un an, în decembrie anul trecut, deputații au au respins însă proiectul de lege, arătând că autoritățile locale au posibilitatea să stabilească în consiliile locale nivelul taxei pe care trebuie să o plătească operatorii economici din zonele în care se desfășoară activitatea de exploatare și valorificare a masei lemnoase.
În pofida eșecului din legislatura trecută, parlamentarii PSD au depus acum același proiect de lege, pentru a fi dezbătut de noul legislativ, reducând însă cuantumul taxei de la 5% la 3%.
Inițiatorii proiectului de lege arată că drumurile comunale din zonele unde se desfășoară activitatea de exploatare și valorificare a masei lemnoase, din cauza sproririi traficului de mare tonaj, uzura și degradarea drumurilor comunale împiedică desfășurarea circulației rutiere în siguranță prin apariția gropilor și denivelărilor în carosabil.