Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) către România, în valoare de până la 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1,06 miliarde de euro), a anunțat vineri Agenția americană pentru cooperare în domeniul securității (DSCA), citată de News.ro.
Agenția Pentagonului a precizat că a notificat joi Congresul cu privire la această posibilă tranzacție.
Lockheed Martin este principalul contractor al acestui sistem de armament, High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a solicitat până la 54 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, serviciile și echipamentul aferente, a precizat Defense Security Cooperation Agency într-un comunicat.
Guvernul român a solicitat, de asemenea, vânzarea a 81 de sisteme de lansare de rachete multiple ghidate (GMLRS) de tip M31A1, 81 de GMLRS de tip M30A1, 54 de sisteme tactice ale armatei (ATACMS) de tip M57, 24 de sisteme de date tactice de artilerie de teren avansate (AFATDS), 15 blindate utilitare HMMWV de tip M1151A1 și 15 blibdate ”Ready 2-Man” de tip M1151A1, precizează DSCA în comunicat.
Bucureștiul solicită, totodată, 54 de vehicule de reaprovizionare (RSV) HIMARS de tip M1084A1P2 - un vehicul de transport tactic mediu, de cinci tone, dotat cu echipament de manipulare a materialului -, 54 de remorci MTV, dotate cu kituri RSV, de tip M1095 și zece depanatoare FMTV de tip M1089A1P2 - vehicule de depanare tactice medii, de cinci tone -, 30 de rachete de practică LCRR, echipament de susținere, echipament de comunicații, senzori, piese de rezervă și de reparații, seturi de testare, baterii, laptopuri, publicații și date tehnice, proiectare, formare și echipament de fomare, susținere în integrarea sistemelor, echipe de asigurare a calității și o echipă de asistență tehnică pe teren, servicii de susținere tehnică, de inginerie și de logistică din partea Guvernului american și contractorilor americani și alte elemente conexe de logistică și de susținere de programe, mai precizează agenția.
Costul total estimat este de 1,25 miliarde de dolari, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI Twitter ar putea pierde o cincime din capitalizarea de piață dacă Trump nu ar mai posta mesaje”Această propunere de vânzare va susține politica externă și obiectivele securității naționale a Statelor Unite printr-o îmbunătățire a securității României, un aliat în cadrul NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă în stabilitatea politică și progresului economic în Europa”, scrie DSCA în comunicat, apreciind că această vânzare a unor sisteme HIMARS va susține ”nevoile României de autoapărare și susținere a obiectivelor NATO”.
Bucureștiul intenționează să folosească aceste articole și servicii în domeniul apărării cu scopul de a-și moderniza forțele armate, de a-și consolida Apărarea și de a ”descuraja amenințări regionale”, se mai arată în comunicat. Contractul va contribui la realizarea scopului militar al României de a-și moderniza capacitățile în vederea unei consolidări a interoperabilității cu Statele Unite și alte state membre NATO.
”România nu va întâmpina vreo dificultate în a încorpora acest sistem în forțele sale armate”, apreciază agenția Pentagonului.
De asemenea, aceste echipamente ”nu vor altera echilibrul militar în regiune”, subliniază DSCA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu MureșPrincipalul contractor va fi gigantul militar Lockheed-Martin, anunță agenția. Aceeași companie va fi furnizor al statului român, alături de Raytheon, și în contractul de cumpărare de rachete Patriot în valoare estimată de 3,9 miliarde dolari aprobat de Departamentul de Stat luna trecută.
Implementarea contractului necesită detașarea a până la zece reprezentanți ai Guvernului american și contractorilor în România pe o perioadă de până la un an, adaugă sursa citată.
Contractul nu va afecta capacitatea de reacție a Apărării americane, dă asigurări DCSA.
CITEȘTE ȘI Prețul aurului a revenit la peste 1.300 de dolari uncia, prima oară în ultimele nouă luni”Această notificare a unei eventuale vânzări este cerută de lege și nu înseamnă că s-a încheiat (contractul de) vânzare(-cumpărare)”, subliniază aceeași sursă.
În 26 iulie, ministrul Apăririi, Adrian Țuțuianu, a anunțat că România va cumpără sisteme mobile americane de artilerie cu rachete HIMARS și va achiziționa încă 36 de avioane de vânătoare F-16 până în 2022.
"Pe lângă achiziția rachetelor Patriot, o să începem procedurile pentru achiziția sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea că ele nu vor fi achiziționate în acest an și nu vom face plăți.", declara ministrul Apărării.