Posibilul contract de 3,9 miliarde de dolari prin care statul român ar putea cumpăra un sistem defensiv de rachete Patriot de la SUA este vedeta știrilor la zi despre cooperarea militară româno-americană și a alimentat deja avansul pe burse al acțiunilor furnizorilor Raytheon și Lockheed Martin. Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite a aprobat însă deja anul acesta 12 contracte legate de România pentru companiile de apărare de peste Ocean, care se adaugă celor 16 cărora li s-a dat undă verde pe parcursul lui 2016.
Sunt și contracte care vizează exclusiv România, însă cele mai multe presupun livrarea de bunuri, servicii și infrastructuri militare către mai multe state aliate și partenere, printre care se numără și statul român, nu în toate cazurile suma de plată aferentă livrărilor destinate României fiind defalcată și evidențiată individual, potrivit datelor Pentagonului analizate de Profit.ro.
De asemenea, cele mai multe dintre contractele analizate sunt de tip Foreign Military Sales (FMS) și au ca beneficiar guvernul român, care trebuie să efectueze plățile. O bună parte dintre contractele aprobate în 2017 reprezintă extinderi, prin acte adiționale, ale unor contracte sau acorduri-cadru mai vechi.
Există și contracte în care beneficiare sunt facilitățile militare americane de pe teritoriul României, cum este baza de la Deveselu, caz în care facturile sunt achitate de către Pentagon.
Cel mai mare contract aprobat de Pentagon în 2017 și având ca beneficiar exclusiv Guvernul României, care va efectua și plata, este unul atribuit în aprilie anul acesta gigantului Lockheed Martin, în baza căruia acesta va furniza forțelor aeriene românești un simulator de zbor pentru piloții avioanelor F-16 - F-16 A/B Block 15 training system. Contractul are valoarea de 24,3 milioane dolari și include furnizarea de hardware pentru sistemul de antrenament, dezvoltare de software, suport logistic și piese de schimb. Lucrarea va fi efectuată în Orlando, Florida, și se estimează că va fi finalizată în aprilie 2021.
În 2013, statul român a achiziționat 12 aparate de zbor americane second-hand de tip F16 Fighting Falcon de la Portugalia, contra sumei de 628 milioane euro, plătibilă în 5 ani și în care sunt incluse și armamentul și muniția necesare aeronavelor, precum și un radar de coordonare.
România este inclusă și într-un contract Lockheed Martin aprobat de Pentagon în iunie, de furnizare de sisteme de identificare a țintelor și de ghidaj al proiectilelor pentru armamentul aeronavelor, precum și de navigație, orientare și țintire la joasă altitudine și pe timp de noapte. Sistemele, Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) și Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night (LANTIRN), funcționează inclusiv pe modelul de avion militar F16 Fighting Falcon din dotarea forțelor aeriene române.
Contractul are valoarea totală maximă de 200 milioane dolari, iar beneficiari sunt, pe lângă statul român, Egiptul, Irakul, Iordania, Marocul, Norvegia, Omanul, Polonia, Pakistanul, Thailanda, Taiwanul, Kuwaitul și Turcia. Finalizarea este prevăzută pentru finalul lunii martie 2022. Printre serviciile incluse se numără reparații, mentenanță și suport tehnic.
CITEȘTE ȘI Juncker, mulțumit “în principiu” de legea promulgată de Trump privind sancțiunile împotriva Rusiei. Președintele CE nu abandonează însă posibilitatea unei replici europene
La rândul lor, celor de la Raytheon li s-a aprobat, la finalul lunii martie, un contract în valoare totală de aproape 200 milioane dolari, cu multipli beneficiari, printre care armata SUA, dar și guvernele mai multor state aliate și partenere. Pentru România, contractul prevede livrarea a 6 rachete de antrenament aer-aer de tip AIM-9X Block II, a 2 containere de declanșare pentru rachete, a 3 unități de ghidare pentru rachete, a 2 unități de ghidare pentru rachete de antrenament și a 5 containere pentru unități de ghidare rachete, plus piese de schimb.
Valoarea livrărilor destinate României este de 2,15 milioane dolari, iar termenul estimat de finalizare a contractului este martie 2020.
Mai recent, la jumătatea lunii iunie, Raytheon a primit un contract în valoare totală de aproape 83 milioane dolari, pentru livrări către armata americană și mai multe guverne străine, cu termen de finalizare tot martie 2020. Pentru România, contractul prevede furnizarea de 10 blocuri de rachete aer-aer de tip AIM-9X Block II, plus 3 containere pentru acest tip de rachetă, contra sumei de 4,37 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI Tesla raportează pierderi în creștere pentru al doilea trimestru, dar cu venituri duble. Compania prognozează livrări în creștere în semestrul 2
Anterior, în mai, Raytheon primise un contract de 7,17 milioane dolari pentru furnizarea de piese de schimb ieșite din producție pentru sisteme de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune guvernelor României, Japoniei, Norvegiei, Turciei și Australiei, până la finalul lunii martie 2019.
Celor de la Raytheon li s-a aprobat și pe 21 aprilie un contract, de 78,7 milioane dolari, de servicii de mentenanță, reparații, suport tehnic, training și managementul pieselor de schimb pentru sisteme de rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder Block II. Alături de România, beneficiare sunt Australia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Israelul, Japonia, Coreea de Sud, Kuwaitul, Omanul, Malaezia, Marocul, Olanda, Norvegia, Polonia, Arabia Saudită, Singapore, Elveția, Taiwanul și Turcia.
Anterior, pe 13 aprilie, Raytheon a primit un contract de 64,6 milioane dolari, de updatare a sistemului de ghidaj la rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, în beneficiul guvernelor României, Norvegiei, Turciei, Japoniei și Australiei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul care schimbă pensiile speciale. Normele actuale, valabile doar pentru cereri depuse până la 15 septembrieCel mai recent contract aprobat de Departamentul pentru Apărare de la Washington, la finalul lunii iunie, este cel în baza căruia compania IAP-ECC din Florida va asigura servicii-suport pentru baza de la Deveselu contra sumei de aproape 11 milioane dolari, valoarea contractului putând fi suplimentată până la peste 24 milioane dolari în anumite condiții. Pentagonul se așteaptă ca prestațiile incluse în contract să fie finalizate în iunie 2019.
Contractul prevede că IAP-ECC va furniza pentru baza de la Deveselu servicii de securitate, de intervenții de urgență și apărare la incendiu, de aprovizionare, logistice, de cazare și întreținere, de utilități, de pregătire a hranei, de mentenanță a echipamentelor și vehiculelor, precum și servicii ecologice, acționând ca un administrator al bazei. Compania furnizează servicii similare la mai multe zeci de facilități militare americane din Europa și Orientul Mijlociu.
În mai, companiei Parsons Government Services din California i s-a atribuit un contract în valoare totală de 70 milioane dolari, pentru servicii de construcție, demolări, inginerie, design, suport, planificare și programare, management de facilități și integrare pentru mai multe baze și centre aparținând Agenției de Apărare Antirachetă a Statelor Unite. Locațiile vizate se află atât pe teritoriul SUA, cât și în România (cel mai probabil baza de la Deveselu), Polonia, Japonia, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Contractul este valabil până în iunie 2022.
CITEȘTE ȘI Poșta Română a înregistrat un avans de 12,5% al profitului net în primul semestru, până la 17,8 milioane de leiÎn aprilie, compania Jacobs Technology din Florida a primit un contract de 13,15 milioane dolari de logistică și servicii suport la baza americane din SUA, dar și din România, Afganistan, Kuwait, Irak, Italia, Camerun, Nigeria, Germania și Polonia.
Anterior, în martie, firmei Vectrus Systems din Colorado i s-a atribuit un contract de 17,5 milioane dolari pentru servicii IT și suport pentru Brigada a II-a de Comunicații a armatei americane, localizată în Germania. Serviciile prevăzute de contract, estimat a se derula până în ianuarie 2022, vor fi prestate în România, Germania, Italia, Bulgaria, Israel, Turcia și Kosovo.
Asta după ce, în ianuarie, concernul CSRA, specializat în furnizarea de servicii de tehnologia informației pentru guvernul de la Washington, a primit un contract de peste 39 milioane dolari, cu opțiune de dublare până la 80 milioane dolari, de servicii IT pentru bazele Marinei SUA din afara teritoriului continental al SUA, respectiv din România (cel mai probabil baza de la Deveselu), Bahrain, Grecia, Guam, Italia, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Singapore, Spania și Emiratele Arabe Unite. Contractul este valabil până în ianuarie 2018 și include protocoale de router, clasificate și neclasificate, servicii de rețea, de securitatea și protecția datelor, acces mobil și suport.
CITEȘTE ȘI Nivelul contrabandei cu țigări a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în primul semestru, până la 15,5%Anul trecut, Pentagonul a aprobat 16 contracte care includeau și România printre statele beneficiare. Printre cele mai interesante s-a numărat unul atribuit unui număr de 5 firme americane, de producție și furnizare de componente și accesorii pentru "armament non-standard". Contractul, în valoare totală de 49 milioane dolari și valabil până în februarie 2021, are ca beneficiari România, Ciadul, Afganistanul, Irakul, Somalia, Nigerul, Burkina Fasso, Djibouti, Pakistan, Peru, Congo, Iordania și Columbia.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, pe 1 august, Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026. Pentru realizarea celor opt Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, a arătat Administrația Prezidențială, într-un comunicat.
Potrivit aceleiași surse, „în luna mai a acestui an, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare”.