Guvernul României și compania americană General Dynamics vor semna în data de 23 august un memorandum privind construirea de transportoare blindate 8x8 la Uzina Mecanică București, a anunțat joi ministrul Economiei, Mihai Fifor, citat de News.ro. Autotitățile române vor să producă transportoare blindate și la Moreni, în județul Dâmbovița și vor să încheie un parteneriat pentru producția de rachete la uzina Electromecanica Ploiești, în acest context Fifor spunând că ”potențialii investitori în România nu trebuie să creadă vreun moment că au venit la cumpărături”.
Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a anunțat joi, într-o conferință de presă la Ploiești, că Guvenrul va semna săptămîâna viitoare, în 23 august, un memorandum cu producătorul american General Dynamisc pentru producșia de transportoare blindate la uzina Mecanicăp București. Fifor a spus de asemenea că aurortitățile române intenționează să încheie un parteneriat și cu compania germană Rheinmetall pentru construirea de transportoare blindate la Moreni, în județul Dâmbovița, dar și pentru fabricarfea de rachete la uzina Electromecanica Ploiești.
”Suntem într-un dialog destul de extins cu parteneri străini vâcare ar dori să vină să investească la Electromecabnia Ploiești. E vorba despre producători de rachete care ar dori să investescă în retehnologizarea fabricii și în dezvoltarea unui proiect de rachete la Electromecanica Ploiești” a spus Fifor, care a nu a precizat numele potențialilor investitori.
În contextul discuției despre investițiile în România, ministrul Economiei a afirmat că potențialii investitori străini nu trebuie să creadă că au venit ”la cumpărături”.
”În toată această perioadă Ministerul Economiei a considerat că în nicun caz cei care vin în momentul de față ca potențiali investitori în România nu trebuie să creadă vreun moment că au venit la cumpărturi, sau că noi am ieșit la cumpărături în piața internațională. Banii aceștia sunt bani destinați industriei de apărare românești, e adevărat că se vor face și achiziții din străinătate, dar pe noi ne interesează ca banii aceștia să meargă și să producă plusvaloare în industria de apărare românească. Asta înseamnă că orice parteneriat încheiem, încheiem un parteneriat pentru retehnologizare, pentru transfer de tehnologie și pentru producție în România a unui produs care ulterior să fie considerat produs românesc, produs omologat NATO” a spis ministrul Economiei.
Mihai Fifor a precizat că echipamentul militar produs în România ar urma să fie ”un produs românesc, plecând de la transfer de tehnologie” și primul ”client” va fi Armata română .
”După dotările care se vor face pentru Armata română, desigur putem ieși și la export cu aceste produse, produse competitive care vor fi produse românești” a mai spus acesta.