Guvernul Cîțu are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri proiectele de hotărâri de organizare și funcționare a noilor ministere ale Energiei și Economiei, rezultate din "spargerea" și împărțirea între PNL și USR a fostului "mega-minister" al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, măsură dispusă încă de anul trecut prin ordonanță de urgență.
Față de situația de dinainte de recomasarea decisă de Guvernul Orban în noiembrie 2019, o instituție și câteva companii care se aflau atunci în portofoliul Ministerului Economiei apar acum în cel al Ministerului Energiei, potrivit drafturilor de acte normative menționate.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business onlineEste vorba despre Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) și de societățile comerciale Radioactiv Mineral Măgurele, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), Eurotest SA și Simtex SA (ultima aflată în insolvență).
OUG de de-comasare a fostului minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prevede că noul Minister al Energiei are atribuții, printre altele, în domeniul nuclear civil, al gestionării deșeurilor radioactive și al întreținerii și verificării tehnice periodice a echipamentelor energetice.
Presa a relatat că între ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), și cel al Economiei, Claudiu Năsui (USR), au existat neînțelegeri cu privire la împărțirea pe noile ministere a companiilor de stat.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentAstfel, Năsui a susținut că, la formarea guvernului de coaliție, înțelegerea noastră a fost ca fiecare dintre cele două ministere să primească în portofoliu companiile și instituțiile pe care le deținea înainte de comasarea din 2019. În replică, Virgil Popescu l-a acuzat pe Năsui de lipsă de colegialitate.