Nicușor Dan vorbește despre ”zeci de milioane de metri pătrați construibili” dați unor dezvoltatori imobiliari, între 2017 și 2020

Nicușor Dan vorbește despre ”zeci de milioane de metri pătrați construibili” dați unor dezvoltatori imobiliari, între 2017 și 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2023

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, sâmbătă, despre un fenomen al corupției în domeniul imobiliar și a precizat că, în perioada 2017-2020, s-au dat în plus zeci de milioane de metri pătrați construibili unor dezvoltatori imobiliari, astfel că, în 2019, a făcut o plângere penală. Dan considerăm că unii dezvoltatori imobiliari au conexiuni în lumea politică.

Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă îi este frică să meargă pe Calea Victoriei, Nicușor Dan a răspuns: ”Nu. Am fost chiar aseară în Centrul Vechi, pe Calea Victoriei”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta consideră că există ”un întreg ecosistem pe zona imobiliară în care autoritatea nu funcționează”.

”Și aici sunt Inspectoratul de Stat în Construcții, prefecții, bineînțeles și primăriile care au dat autorizațiile și Parchetul”, a adăugat primarul.

Acesta s-a referit la demolarea unui bloc în intersecția Ștefan cel Mare cu Dorobanți: ”Proprietarul a demolat un bloc cu cinci etaje. Și am făcut plângere penală la câteva zile de la incidentul ăsta. În orice țară normală, un om care face asta e în pușcărie a doua zi. Nu se pune problema să demolezi fără autorizație un bloc”.

Nicușor Dan a precizat că ONG-ul său, ”Salvați Bucureștiul”, avea mai multe litigii pe zona imobiliară, în urmă cu 10 ani, decât toți prefecții din România.

”Un ONG cu trei oameni, Salvați Bucureștiul, avea mai multe litigii, pe urbanism, decât toți prefecții din România. Deci nu a existat voința de a pune capăt acestui fenomen”, a mai afirmat primarul general.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei pierde în instanță cam jumătate dintre procesele intentate din cauza unor autorizații nelegale.

”Pe autorizațiile de construire emise de fosta administrație, care sunt contestate de vecini, că nimeni nu are timp să le verifice pe toate, sunt vreo 200 care sunt contestate în instanțe, unul din două e pierdut, în sensul că instanța constată că autorizația e nelegală. Deci o incidență de 50% autorizații de construire nelegală. Eu vorbesc de cele care sunt emise de Primăria Capitalei, doar de Primăria Capitalei. Până la urmă este un fenomen de corupție, sigur”, afirmă primarul general.

Acesta afirmă, de asemenea, că, în ceea ce privește PUZ-urile de sector, între 2017 și 2020, ”metri pătrați construibili care s-au dat în plus sunt de ordinul zecilor de milioane”.

”Înmulțiți astea cu câteva sute de euro pe metru pătrat și o să vedeți care este miza și aceste PUZ-uri de sector, noi am spus din 2018 că sunt nelegale. În 2019 am făcut plângere penală la DNA pentru PUZ Sector 3 și nu s-a soluționat încă”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a adăugat că, din 6 PUZ-rui, patru sunt anulate de instanță definitiv.

Întrebat despre disputa pe care o are cu dezvoltatorii imobiliari care se plâng că orașul a fost blocat, edilul a explicat că PUG-ul prevede clar cât se poate construi.

care este regulamentul urbanistic al Bucureștiului.

”Dumneavoastră, dacă aveți 500 metri cumpărați, știți, vă uitați în Regulamentul ăla și știți cât aveți voie să construiți, parter și două etaje de exemplu, dacă stați într-o zonă de case”, a declarat Nicușor Dan, precizând, însă, că s-au dat ”pe bandă rulantă” derogări de la aceste normative.

”În consecință, vedem cartiere întregi care n-au școli și grădinițe (...) Ăsta este fenomenul, nu mai vorbesc de ordinul 1000 - 2000 de hectare de spații verzi care erau prevăzute ca spații verzi și care au dispărut și care au fost înlocuite de construcție, ăsta este fenomenul.  (...) Evident că nu avem proba că niște bani s-au dus dintr-un buzunar în altul, da, evident că este un fenomen de corupție din moment ce documentația aia s-a aprobat”, a precizat Dan.

Întrebat, de asemenea, dacă vreun dezvoltator imobiliar a încercat să îi dea mită, primarul general a răspuns că nu s-a întâmplat acest lucru. ”Nu, nu. În momentul în care eram la început cu Salvați Bucureștiul, ne-au chemat mai mulți dezvoltatori, eram în litigii cu ei și ne întrebau lucruri de genul cu ce am putea să vă ajutăm? Dar niciodată nu s-a pus în discuție uite, îți dau atât ca să… E o lume mică. Ei se cunosc toți între ei au înțeles că nu se poate”, a subliniat edilul care a mai adăugat că sunt și dezvoltatori imobiliari cu care colaboreaza și numai de când este primar a emis între 1.000 și 1500 de autorizații de construire.

Nicușor Dan s-a referit și la speculatorii imobiliari.

”Într-un loc în care s-ar putea construi un bloc P+2, ei vor să facă P+4 sau mai mult, și P+5 sau 10 în alte cazuri, pentru că avem și asemenea exemple scandaloase și pe ăștia îi numesc speculatori imobiliari, mafia, cuvântul mafie intervine atunci când ei reușesc să corupă administrația”, a explicat Dan.

Întrebat dacă are suspiciuni că unii dezvoltaori imobiliari sunt conectați la partide politice, edilul Capitalei a răspuns: ”Da, răspuns afirmativ, da”.

Nicușor Dan a mai fost întrebat dacă știe că a fost poreclit ”plicușor Dan”, el răspunzând că știe acest lucru, dar că nu știe cine a inventat porecla.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria bucuresti
nicusor dan
dezvoltatori imobiliari