România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile privind aderarea la Spațiul Schengen și ar trebui să fie primite în zona de liberă circulație, a spus sâmbătă ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, care a adăugat că amânarea aderării celor două state are la bază motive politice, potrivit agenției ruse de știri Sputnik.
“Avem nevoie de un spațiu Schengen operațional și nu ar trebui să ne fie frică să îl extindem. Cred că Bulgaria și România ar trebui să fie incluse în Schengen, deoarece cele două țări îndeplinesc criteriile tehnice necesare. Amânarea acordării statutului de membru pentru aceste state are la bază motive politice, nu tehnice“, a afirmat Lajcak.
Și fostul premier Dacian Cioloș a declarat că României îi este negat accesul la Schengen din motive politice, de mai bine de 5 ani.
CITEȘTE ȘI Europarlamentarul român, la Strasbourg: Posibilă înțelegere cu Bruxelles-ul - acceptăm Europa cu 2 viteze, dar să fim primiți în Schengen"Chiar și în situații de criză, reacțiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie. Și nu pot să nu reamintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățile noastre și faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntăm cu toții", a spus Cioloș la Reuniunea Anuală a Diplomației Române din vara trecută.
Potrivit europarlamentarului român Siegfried Mureșan, temereile legitime existente în România cu privire la proiectul pentru o Europă cu 2 viteze avansat de Comisia Euroeană ar fi îndepărtate în mare măsură dacă țara ar fi primită în spațiul Schengen.
"Elementul esențial care ar conduce la reducerea temerii cetățenilor români față de Europa cu 2 viteze este acceptarea în zona Schengen unde știm că îndeplinim condițiile și merităm să fim acceptați", a declarat recent politicianul român, membru al Partidului Popular European.
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor formată din 26 de țări europene, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein, în decembrie 2011.