Autoritățile locale vor putea cere împrumuturi din Trezorerie de până la 500 milioane lei pentru proiecte UE, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate acestora, cât și pentru cofinanțarea proiectelor susținute din buget, conform unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Într-un proiect inițial de ordonanță, prezentat de Profit.ro, Executivul avansase fonduri totale de 1,3 miliarde lei.
Împrumuturile au în vedere atât proiectele finanțate în perioada de programare 2007-2013, cât și în perioada de programare 2014-2020.
Guvernul susține că este nevoie de punerea la dispoziție a acestor linii de credit deoarece "situația prezentă este una excepțională, având în vedere posibilele consecințe negative (legate de rambursarea unor sume semnificative către CE).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În prezent, multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, implementate de către autoritățile administrației publice locale, înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de 2% cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile, fără de care nu se pot finaliza proiectele. Totodată, ca urmare a unor corecții aplicate proiectelor aflate în implementare, autoritățile administrației publice locale sunt, pe de o parte, în imposibilitatea achitării acestora, iar pe de altă parte în imposibilitatea asigurării finanțării implementării în continuare a proiectelor", sunt explicații pentru adoptarea ordonanței.
Potrivit proiectului de ordonanță, 500 milioane lei vor putea fi accesate pentru asigurarea prefinanțării sau cofinanțării proiectelor din fonduri comunitare, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, la o dobândă ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3,00 puncte procentuale, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu o perioadă de rambursare de până la 20 ani.
Pentru aceste fonduri, Guvernul elimină orice limită de îndatorare a autorităților locale, prin derogare de la limita de 30% prevăzută în Legea finanțelor publice locale.
CITEȘTE ȘI Finanțele: Încasările la buget pe trimestrul I le-au depășit deja pe cele din trimestrul I din 2016Solicitările de împrumut vor fi analizate de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, începând cu 1 mai, iar termenul-limită de depunere a cererilor este 31 octombrie.
Proiectul prevede că în cazul nerespectării prevederilor de rambursare a împrumuturilor, Finanțele vor sista alimentarea autoritățior locale atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii.
Autoritățile vor putea contracta împrumuturile numai dacă la data depunerii documentației nu prezintă restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.