În pofida optimismului ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, care a calificat drept supradimensionată rezerva în valută (buffer) aflată la dispoziția Trezoreriei, sumele respective asigură necesitățile de finanțare ale României doar cu puțin peste nivelul minim de 4 luni pentru care este constituit buffer-ul, relevă un document recent chiar al Ministerului Finanțelor.
“Să vă dau cifre? Nu vă dau cifre, vă spun doar că este supradimensionat, este mult peste asigurarea a patru luni de cheltuieli. Deci, e supradimensionat buffer-ul. La aceasta adaug faptul că soldul în Trezorerie, de asemenea, este la un nivel fără precedent, fapt pentru care să vă uitați cu atenție la emisiunile din ultimă perioadă la Ministerului de Finanțe, unde investitorii vin și la randamente mai mici. Deci, toate acestea dau credibilitate României și o fac o destinație atractivă pentru investitori, în ciuda tuturor spuselor corului de bocitoare, care în fiecare zi ne spun că nu va fi bine”, a declarat, joi seară, după ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, întrebat care este nivelul buffer-ului.
Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Finanțelor, buffer-ul sau rezerva în valută din Trezorerie era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un document oficial al Ministerului de Finanțe, redactat chiar în această lună și prezentat acum de Profit.ro, arată că, la finele anului trecut, acest buffer era doar cu puțin mai mare, respectiv de 6 miliarde euro.
Ministerul a și calculat că buffer-ul asigură finanțarea pentru circa 4,8 luni, respectiv cu doar 24 de zile în plus peste cele 4 luni pentru care este constituit buffer-ul, nivel al rezervei considerat însă supradimensionat de ministru.