Ministrul olandez al Apărării afirmă că NATO ar trebui să convină asupra condițiilor pentru invitarea Ucrainei

Ministrul olandez al Apărării afirmă că NATO ar trebui să convină asupra condițiilor pentru invitarea Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 10:29

Țările NATO vor trebui să discute condițiile pentru ca Ucraina să primească o invitație de aderare și să se alăture alianței ca răspuns la „planul de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, ministrul olandez al apărării Ruben Brekelmans, relatează Reuters.

Zelenski a prezentat public pentru prima dată în această săptămână planul în cinci puncte, inclusiv un apel pentru o invitație imediată la NATO, pentru a-i arăta clar președintelui rus Vladimir Putin că invazia Moscovei se va încheia cu o înfrângere geopolitică, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

NATO a declarat că Ucraina va deveni într-o zi membră a alianței, dar a precizat, de asemenea, că Kievul nu poate adera în timp ce se află în război, deoarece acest lucru ar putea duce la un conflict direct între NATO și Rusia.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Liderii Alianței au evitat până acum un răspuns direct la noul demers al lui Zelenski pentru o invitație.

Brekelmans, a cărui țară se numără printre cei 32 de membri ai NATO, a declarat că există „opinii foarte diferite” în cadrul alianței cu privire la această chestiune.

Pentru a ajunge la consensul necesar, a spus el, aliații ar trebui să convină asupra unor criterii clare pe care Ucraina ar trebui să le îndeplinească pentru a primi o invitație și altele necesare pentru a deveni ulterior membru.

„Dacă nu aveți această claritate în față, nu văd (ca) 32 de aliați să fie de acord să acorde o invitație”, a declarat el reporterilor după o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Întrebat ce condiții ar trebui să îndeplinească Ucraina, Brekelmans a citat combaterea corupției.

„Dacă doriți să modernizați forțele armate ucrainene și să implicați alte țări, atunci îmi pot imagina că doriți, de asemenea, să evaluați progresele pe care ucrainenii le fac pe această dimensiune”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
ucraina