Consiliul Național a Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis solicitarea Fincantieri de suspendare a procedurii de atribuire a contractului de achiziție a corvetelor mulltifuncționale, considerând cererea întemeiată. Fincantieri a cerut această suspendare până la soluționarea aspectelor de nelegalitate ale procedurii, semnalate în contestația depusă de companie.
”Este evident, în opinia Consiliului, faptul că procedura atacată ar putea excede cadrului legislativ în domeniu, ar putea fi de natură să producă prejudicii și ar încălca totodată principiul tratamentului legal și al nediscriminării prevăzute de art. 2 alin 2 lit a) și b) din OUG 114/2011 (n.r. - privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității)”, a stabilit CNSC, arată news.ro.
Instituția argumentează că prin această decizie sunt protejate atât interesele autorității contractante, cât și interesul contestatorului.
Andrei Ignat era cel căruia îi aparține decizia finală în atribuirea contractului de achiziție de către statul român a celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, până la acest moment nefiind anunțat public un câștigător.
În primăvara acestui an, ministrul Apărării Gabriel Les a prezentat în presă drept câștigător Grupul Naval Francez (DCNS), cu precizarea că acesta nu s-a pronunțat direct, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă.
"Naval Group, câștigătorul licitației pentru corvete" este titlul articolului redactat de publicația Defense România în urma unui interviu cu ministrul de resort.
Până la acest moment, însă, câștigătorul nu a fost anunțat oficial, semnătura finală aparținând secretarului de stat Andrei Ignat, cu experiență în combaterea spălării banilor și controlul procedurilor de achiziții publice.
Andrei Ignat a formulat în ultima perioadă o serie de sesizări privind elemente pe care le consideră nereguli în hotărârea de guvern pentru achiziția corvetelor, inclusiv scurgerea unor informații clasificate în mass-media, fapt pentru care a amânat luarea unei decizii până la lămurirea tuturor aspectelor.
Nu se cunoaște public la acest moment ce s-a întâmplat cu aceste semnalări și care sunt măsurile dispuse de ministrul Gabriel Leș pentru remedierea deficiențelor din procedura de atribuire a unui contract de peste 1 miliard de euro.
La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcția Națională Anticorupție și pot apărea dezvăluiri de mare interes cu privire la acest "cartof fierbinte" care se află în curtea Ministerului Apărării.
Presa a relatat anterior că procedura de achiziție a patru corvete pentru Forțele Navale a fost demarată de Guvernul Cioloș în 2016, cu atribuire către grupul Damen, decizie anulată însă ulterior de guvernul PSD pe motiv că Ministerul Apărării nu obținuse acordul Parlamentului pentru această achiziție.
Executivul a abrogat Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloș în luna noiembrie 2016 pe motiv că este ilegală, pentru că nu a fost cerută aprobarea Parlamentului, în presă fiind indicat și că actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era atunci secretar de stat responsabil de Departamentul de Armamente și "a fost implicat direct în procedura de evaluare a producătorilor de corvete".