În ciuda lui Iohannis și a lui Grindeanu, senatorii dau voie primăriilor să cumpere locuințe pentru persoane evacuate și le obligă să subvenționeze și 90% din chirie

În ciuda lui Iohannis și a lui Grindeanu, senatorii dau voie primăriilor să cumpere locuințe pentru persoane evacuate și le obligă să subvenționeze și 90% din chirie
scris 6 mar 2017

Senatorii au reaprobat, luni, proiectul de lege care permite persoanelor sau familiilor evacuate din locuințele proprii, pentru nerespectarea contractelor de credit ipotecar, să închirieze o "locuință de sprijin", dintr-un fond imobiliar constituit de primării prin achiziționarea de imobile de pe piață. Președintele Iohannis ceruse reexaminarea legii, iar Guvernul Grindeanu a transmis Parlamentului că nu susține proiectul.

Profit.ro a anunțat că senatorii au adoptat, în noiembrie anul trecut, proiectul care stabilește că persoanele sau familiile evacuate din locuințele proprii, ca efect al neachitării contractelor de credit ipotecar, și care nu își permit financiar să cumpere o altă casă vor avea posibilitatea să închirieze o "locuință de sprijin", dintr-un fond de astfel de locuințe care va fi constituit de primării prin achiziționarea de imobile de pe piață. 

Urmărește-ne și pe Google News

Locuințele de sprijin vor avea o suprafață utilă de cel mult 100  metri pătrați și nu pot fi înstrăinate de autoritățile locale. Aceste locuințe vor fi cumpărate prin licitație publică de către primării, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotărâre a consiliului local.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De aceste locuințe urmau să beneficieze persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar.

Contractul de închiriere va fi încheiat pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declarației de venituri și a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. Nivelul chiriei nu va depăși 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, al familiei. 

Radiografia construcțiilor în Moldova, zona cu cea mai inegală dezvoltare CITEȘTE ȘI Radiografia construcțiilor în Moldova, zona cu cea mai inegală dezvoltare

Iohannis a cerut parlamentarilor să reanalizeze proiectul de lege, invocând neclarități, elemente care pot conduce la discriminare și chiar încălcarea legilor în vigoare privind autoritățile locale.

"Sfera persoanelor îndreptățite să solicite locuințe de sprijin nu este clar determinată, legea făcând referire la persoane sau familii evacuate sau care urmează a fi evacuate pentru neplata obligațiilor rezultate din contractele de credit ipotecar și a căror situație financiară nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. Mai mult, legea stabilește că pot beneficia de locuințe de sprijin și alte persoane a căror locuință a fost executată silit în urma neplății unui contract de credit ipotecar, în cazul în care locuința de sprijin nu este solicitată de fostul proprietar al locuinței. Pe de altă parte, legiuitorul nu stabilește cauzele ce determină neplata obligațiilor rezultate din contractele de credit în măsură să corespundă caracterului social al legii transmise la promulgare. În consecință, orice neplată a obligațiilor contractuale, chiar imputabilă, ar putea atrage aplicabilitatea regulilor privind locuința de sprijin. Totodată, textul nu stabilește criterii obiective care să permită evaluarea situației economice a persoanelor sau familiilor care pot solicita repartizarea de locuințe de sprijin", arată președintele.

El consideră că, în lipsa acestor criterii obiective, autoritățile locale dispun de o marjă largă de apreciere a situației economice a solicitanților, ceea ce este de natură să genereze insecuritatea raporturilor juridice.

"Și în raport de sfera beneficiarilor unei locuințe de sprijin, considerăm că se creează o discriminare vădită prin raportare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele ce pot beneficia de o locuință socială. Astfel, potrivit Legii nr. 114/1996, au acces la locuință socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câștigului salarial mediu net lunar pe total economie (art.42), titularul contractului de închiriere fiind obligat să comunice primarului, în termen de 30 de zile, orice modificare produsă în venitul net lunar al familiei acestuia, sub sancțiunea rezilierii contractului de închiriere (art. 45). De asemenea, autoritatea administrației publice locale are obligația de a opera modificarea chiriei și a subvenției acordate, cuvenite proprietarului atunci când venitul net lunar pe familie s-a modificat. Totodată, subliniem faptul că potrivit art. 48 din Legea nr. 114/1996, nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care: dețin în proprietate o locuință, au înstrăinat o locuință după data de 1 ianuarie 1990, au beneficiat de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe sau dețin, în calitate de chiriaș, o altă locuință din fondul locativ de stat", arată Iohannis, întreaga argumentație putând fi citită AICI.

OMV cumpără o pătrime dintr-un zăcământ rusesc de gaz, care produce cât întregul Petrom în România CITEȘTE ȘI OMV cumpără o pătrime dintr-un zăcământ rusesc de gaz, care produce cât întregul Petrom în România

Senatorii au ținut doar în parte cont de solicitările președintelui și deloc de punctul de vedere al Guvernului Grindeanu, care a transmis recent parlamentarilor că nu este de acord cu aceste prevederi.

Prin urmare, Senatul a adoptat legea din nou stabilind că la aceste locuințe vor avea dreptul persoanele și familiile evacuate deja prin procdeuri de executare silită​ în urma neachitării creditelor.

Totodată, senatorii au stabilit că diferența de la 10% din venitul net lunar al familiei până la cuantumul total al chiriei va fi suportată tot din bugetul autorităților locale.

Pentru a da voie primăriilor să cumpere imobile de pe piața liberă, senatorii au prevăzut că în acest caz se va face derogare de la prevedrile legale care interzic autorităților locale să facă astfel de achiziții.

Proiectul de lege va fi transmis acum Camerei Deputaților, care va avea ultimul cuvânt de spus asupra acestuia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
sprijin
evacuare
credit
ipotecar
inchiriere
primarii
parlament