Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se găsesc cumpărători la prețul cerut, a fost transferat astăzi Ministerului de Externe, pentru un nou sediu, operațiune anunțată de ieri de Profit.ro. Guvernul hotărâse ca hotelul să fie noul sediu al DNA și al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
Clasificat la două stele și cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați, hotelul este amplasat pe un teren de 15.000 de metri pătrați lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Bucureștiului, și dispune de 98 de camere și apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri și o grădină de vară cu 60 de locuri.
Profit.ro a relatat în premieră, în iunie, că Guvernul a solicitat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca activul să fie retras de pe lista imobilelor scoase la vânzare, iar Direcția Națională Anticorupție a făcut demersuri pentru a-și amenaja un nou sediu în Hotelul Triumf.
Mai mult, ministrul Justiției, Raluca Prună, a confirmat ulterior aceste informații, arătând că ANABI și DNA vor funcționa în același sediu, respectiv în Hotelul Triumf, Guvernul adoptând și o ordonanță de urgență pentru retragerea imobilului din activele RA-APPS.
CITEȘTE ȘI Noi taxe de muzică ambientală pentru restaurante, hoteluri, baruri, cafenele, pizzerii, saloane de masaj, săli de nunți, inclusiv PFAAcum, însă, pe firul obținerii acestui imobil deosebit de valoros a intrat Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul avizând transmiterea Hotelului Triumf din administrarea RA-APPS în cea a ministerului.
Executivul își motivează o astfel de decizie prin situația actuală a sediului MAE, care, în urma unei expertize tehnice, a fost încadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfășurată în prezent în alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicându-se la 900.000 lei.
Restaurarea sediului central ar costa circa 18 milioane lei și ar dura 2-3 ani, în condițiile în care un studiu de prefezabilitate pentru un nou sediu a indicat un cost de 32 milioane euro.
În aceste condiții, Guvernul transferă Hotelul Triumf de la RA-APPS la MAE, cu scopul amenajării spațiului drept sediu pentru minister, în special în vederea desfășurării activității ministerului pe perioada exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.
România va deține președinția Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019, iar Executivul arată că o condiție obligatorie și de maximă importanță pentru desfășurarea în bune condiții a președinției este existența unui cadru administrativ unitar al MAE, care în prezent nu poate fi asigurat de 16 imobile distincte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișcare împotriva RA-APPS, sursă imobiliară pentru demnitari: În regie vor putea intra manageri privați"Ulterior, după finalizarea amenajărilor necesare și specifice activității MAE, pot fi puse la dispoziția Guvernului sau altor instituții publice părți din clădirile existente (aflate în sectorul 1 al Capitalei)", promit reprezentanții ministerului, referindu-se de fapt la clădirile actuale ale instituției.
Hotelul Triumf este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.
După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese, în pofida plângerilor primite din partea clienților, fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor. Triumf nu și-a putut depăși astfel niciodată statutul de unitate cu doar două stele, în ciuda amplasării într-o zonă de lux a Capitalei.
Doar anul trecut paguba înregistrată de RA-APPS la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru întreg anul trecut, conform cifrelor din descărcarea de gestiune a administratorilor regiei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la construcția unei săli de concerte în Capitală, dar va renova Sala PalatuluiImobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007, la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura.
În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a pus în vânzare de mai multe ori, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.