Guvernul va adopta, după avizul CSAT, o ordonanță prin care procurorii și poliția judiciară vor intercepta cu tehnica SRI

Guvernul va adopta, după avizul CSAT, o ordonanță prin care procurorii și poliția judiciară vor intercepta cu tehnica SRI
scris 10 mar 2016

Procurorii și poliția judiciară vor fi cei care vor realiza interceptări cu ajutorul infrastructurii tehnice a Serviciului Român de Informații (SRI), după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din Codul de Procedură Penală în baza căruia erau efectuate interceptări de către SRI în cercetări penale. Guvernul va modifica, vineri, printr-o ordonanță de urgență, legislația în vigoare, după ce va obține avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat, joi, că Guvernul a elaborat, împreună cu toate Parchetele și în urma discuției cu SRI, ordonanța de urgență, care va fi discutată în ședința de vineri a CSAT, iar apoi va fi aprobată într-o ședință a Executivului. 

Urmărește-ne și pe Google News

Prună a explicat că, prin înlocuirea ofițerilor SRI cu personal cu competențe în urmărire penală, va fi eliminată obiecția de neconstituționalitate ridicată de Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției a mai arătat că societatea civilă va trebui să decidă dacă va fi nevoie în viitor de achiziționarea unei infrastructuri tehnice de interceptare și pentru cercetări penale, diferită de cea a SRI, sau va putea fi utilizată infrastructura aflată în proprietatea Serviciului. 

EXCLUSIV SRI face instructaje contraspionaj și în companiile private: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SRI face instructaje contraspionaj și în companiile private: "Doar la cerere și gratuit"

Proiectul de ordonanță de urgență privind interceptările, obținut de News.ro, desemnează Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor să obțină, prelucreze și stocheze informații în domeniul securității naționale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiții stabilite prin protocoale de cooperare.

Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (CNIC) a fost înființat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informații, că autoritate națională în domeniul interceptării precum și a relaționării cu operatorii de telecomunicații, menită să servească toate instituțiile și structurile departamentale care obțin aprobări judecătorești de interceptare a comunicațiilor.

OU privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care va discutată vineri în CSAT, modifică Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară și Legea de organizare și funcționare a SRI.

În cazul Codului de procedură penală, este eliminată sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnică, declarat neconstituțional de CC.

În noua formă, articolul prevede că "Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției".

Guvernul vrea să îl lase pe Iohannis să numească șeful Serviciului Secret al Apărării CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să îl lase pe Iohannis să numească șeful Serviciului Secret al Apărării

De asemenea, este adăugat un nou alineat, conform căruia "Pentru realizarea activităților prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) -d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției folosesc nemijlocit sistemele tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea datelor și informațiilor colectate".

Articolul 138 stabilește care sunt metodele speciale de supraveghere sau cercetare, iar prevederile invocate se referă la: interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; accesul la un sistem informatic; supravegherea video, audio sau prin fotografiere; localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

Va fi modificat și cel de-al doilea alineat al articolului 142, în ceea ce privește persoanele cu care trebuie să colaboreze furnizorii de rețele publice de comunicații sau de servicii de comunicații, acestea fiind "procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică".

Articolul 28 din Legea de organizare judiciară, referitor la ICCJ este completat cu un nou alineat: "Semestrial sau ori de câte ori este nevoie, președintele sau unul dintre judecătorii anume desemnați de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală".

Doar 3% dintre pensiile din sistemul public se apropie de sumele date foștilor angajați din Apărare, Interne și SRI CITEȘTE ȘI Doar 3% dintre pensiile din sistemul public se apropie de sumele date foștilor angajați din Apărare, Interne și SRI

Un alt articol completat este articolul 66, conform căruia "Ministerul Public este autorizat să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile date în competența parchetelor, în condițiile legii".

Și Legea SRI este completată cu două noi alineate la articolul 8, care în forma actuală prevede că "Serviciul Român de Informații este autorizat să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor privitoare la siguranța națională, în condițiile legii".

Primul alineat nou stabilește: "Pentru relația cu furnizorii de comunicații electronice destinate publicului, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității naționale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 al.l lit.a)-d) din Codul de Procedură Penală".

Un alt alineat este cel conform căruia "condițiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare".

viewscnt
Afla mai multe despre
interceptari
sri
guvern
ordonanta
csat
curtea constitutionala