Guvernul trimite primăriilor 726 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru plata salariilor, încălzirii, iluminatului sau curățeniei. Lipsa veniturilor locale pusă și pe seama războiului din Ucraina. Doar o primărie din București LISTA

Guvernul trimite primăriilor 726 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru plata salariilor, încălzirii, iluminatului sau curățeniei. Lipsa veniturilor locale pusă și pe seama războiului din Ucraina. Doar o primărie din București LISTA
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 oct 2022

Guvernul a decis să transfere din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția sa 726,6 milioane lei autorităților locale, pentru a asigura acestora plata salariilor, iluminatului public, salubrității, energiei termice, dar pentru proiecte de investiții precum cele din PNRR sau Programul Anghel Saligny, reiese din ordonanța de urgență adoptată în acest sens. Autoritățile locale dau vina pe lipsa resurselor necesare funcționării pe pandemia de Covid-19, criza economică și războiul din Ucraina. Cele mai mari sume le-au primit județele Hunedoara, Mehedinți, Olt, Buzău și  Constanța, iar pentru București a primit bani doar primăria Sectorului 6. 

”În contextul actualei situații economice, unitățile administrativ- teritoriale se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce privește asigurarea surselor de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital. Astfel, nu poate fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică, corecții financiare, cheltuieli de capital cât şi alte cheltuieli neprevăzute”, arată Guvernul, în timp ce unele autorități locale susțin că pandemia de Covid-19 și războiul de Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News

”În anul 2022 unitățile administrativ-teritoriale s-au confruntat cu o lipsă acută de resurse financiare, determinată atât de gradul mic de colectare a veniturilor proprii (taxe și impozite locale, impozitul pe venit), cât și urmărilor determinate de pandemia de Coronavirus – Covid-19 și războiul din Ucraina, precum și creșterile substanțiale ale prețurilor. În aceste condiții s-au înregistrat restanțe semnificative la plata lucrărilor de investiții și a utilităților publice, cât și a unor cheltuieli de asistență socială, imposibilitatea acoperirii necesarului de cheltuieli cu surse de venit, influențat de obligațiile de plată aferente anului 2021, imposibilitatea achitării obligațiilor înregistrate în anul 2021 și preluate în exercițiul bugetar al anului 2022 precum și a cheltuielilor bugetare înregistrate în anul curent, achitarea creditelor contractate aferente proiectelor de dezvoltare locală și cofinanțarea unor proiecte din fonduri europene nerambursabile”, arată, de exemplu, în același fel, aproape cuvânt cu cuvânt, autoritățile din Dâmbovița și Giurgiu.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
DOCUMENT Guvernul divulgă că știe de un an că Blue Air nu a mai putut achita împrumutul garantat de stat și plătește de atunci ratele și dobânzile în locul companiei. Date trimise ANAF pentru executare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul divulgă că știe de un an că Blue Air nu a mai putut achita împrumutul garantat de stat și plătește de atunci ratele și dobânzile în locul companiei. Date trimise ANAF pentru executare

Alocările cele mai mari (peste 20 milioane lei), pe județe, au fost stabilite pentru Hunedoara (27,8 milioane lei), Mehedinți (26,6 milioane lei), Olt (25,78 milioane lei), Buzău (25,7 milioane lei), Constanța (25,09 milioane lei), Dâmbovița (24,8 milioane lei), Dolj (22,7 milioane lei), Iași (22,2 milioane lei), Vrancea (22,16 milioane lei), Alba (21,45 milioane lei), Suceava (20,85 milioane lei), Bihor (20,77 milioane lei), Botoșani (20,6 milioane lei), Timiș (20,36 milioane lei).

Și Județul Ilfov a primit 9 milioane lei de la Guvern, în timp ce în cazul Capitalei, doar Primăria Sectorului 6 a primit 200.000 lei, ”pentru plata cheltuielilor curente și de capital”.

Nouă prelungire, de 2 ani, la un pas de adoptare pentru autorizații de construire deja prelungite CITEȘTE ȘI Nouă prelungire, de 2 ani, la un pas de adoptare pentru autorizații de construire deja prelungite

Multe dintre primării au solicitat bani pentru continuarea sau derularea unor proiecte de investiții, inclusiv din PNRR sau Programul Anghel Saligny.

”Pentru municipiul Medgidia suma este necesară pentru asigurarea cofinanţării proiectelor de interes local finanțate din fonduri europene nerambursabile (spital, unităţi de învăţământ, etc.), a finanţării investiţiilor de interes local derulate prin PNRR, AFM, Programul Naţional Anghel Saligny, CNI, a finanţării cheltuielilor de funcţionare şi pentru susţinerea unităţilor spitaliceşti. Pentru comuna Mihail Kogălniceanu suma solicitată este necesară pentru susţinerea secţiunii de dezvoltare (proiecte prin PNRR, AFM şi Programul Naţional Anghel Saligny) şi a secţiunii de funcţionare”, arată de pildă autoritățile din Cosntanța, unul dintre județele cu cele mai mari alocări.

LISTA REDACTATĂ CU TOATE ALOCĂRILE PE JUDEȚE ȘI LOCALITĂȚI AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
bani
primarii