Guvernul Rutte, care se opune aderării României la Schengen, a dat zeci de derogări de la sancțiuni impuse Rusiei: Vapoare rusești au intrat în porturi, energie de la foste companii Gazprom, tranzacții prin bănci deținute de ruși

Guvernul Rutte, care se opune aderării României la Schengen, a dat zeci de derogări de la sancțiuni impuse Rusiei: Vapoare rusești au intrat în porturi, energie  de la foste companii Gazprom, tranzacții prin bănci deținute de ruși

Inquam Photos / Alex Nicodim

Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2022

În ciuda sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea războiului din Ucraina, Guvernul Olandei a dat zeci de  derogări entităților rusești aflate pe aceste liste, conform publicației olandeze rtlnieuws.

Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu sunt obligate să respecte sancțiunile aplicabile. Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au opțiunea de a acorda scutiri, mai notează jurnaliștii olandezi, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News

De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat un total de 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un anumit grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Un exemplu este cel al unei companii olandeze care dorește să primească o altă plată din partea Rusiei.

LONGi, cel mai mare producător de panouri solare din lume, va avea birou la București, recrutând director de la Enel X CITEȘTE ȘI LONGi, cel mai mare producător de panouri solare din lume, va avea birou la București, recrutând director de la Enel X

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Este vorba, de exemplu, de aluminiu și alimente. În 34 de cazuri, navelor li s-a permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.

Organizațiile olandeze pot, de asemenea, să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Climă și Energie) a făcut o excepție pentru organizațiile care au un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a companiei rusești Gazprom.

Jetten a vrut mai întâi să rezilieze contractele, dar a făcut o excepție. Companiile europene ale Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci se numesc SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, niciun cent nu merge către Rusia.

Comisia Europeană propune un serviciu universal de plăți instant în euro la nivelul UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană propune un serviciu universal de plăți instant în euro la nivelul UE

De asemenea, ministrul comerțului exterior are posibilitatea de a se abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit un total de 18 derogări din partea ministrului Schreinemacher. Potrivit ministerului, motivele sunt „motive umanitare” și cooperarea între UE și Rusia pentru „chestiuni pur civile”.

Ministrul de finanțe poate acorda scutiri pentru activele înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni. Acest lucru s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat o dată o scutire pentru a permite „relațiile diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, au fost posibile tranzacții la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba de bănci în care mai mult de 50% din acțiuni sunt deținute de statul rus, cum ar fi Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Sistemul de termoficare din București - 500 milioane lei au intrat în pământ CITEȘTE ȘI Sistemul de termoficare din București - 500 milioane lei au intrat în pământ

Ministerele implicate nu doresc să facă publice numele companiilor și sectoarele, deoarece este vorba de „informații sensibile pentru companii”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
olanda
schengen
rusia