Guvernul va discuta astăzi, în primă lectură, o serie de modificări asupra Legii de combatere a evaziunii fiscale, prin care va fi stabilit inclusiv pragul valoric până la care o faptă de evaziune va fi considerată infracțiune, conform informațiilor Profit.ro.
Modificarea a fost anunțată din luna septembrie de Profit.ro, la acel moment pragul propus fiind de 20.000 de euro.
În varianta de atunci, Fiscul urma să fie abilitat să retragă plângerea prealabilă pentru infracțiuni dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor. Ministrul Anca Dragu spunea la finalul lunii august că va propune în pachetul pentru combaterea evaziunii conceptul de plângere prealabilă pentru că ANAF trimite multe dosare către parchete.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna octombrie, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dragoș Doroș, a arătat că inspectorii Fiscului sunt obligați să depună sesizări penale pentru orice suspiciune de infracțiune, iar contribuabilii le răspund cu plângeri pentru abuz în serviciu și că, din aceste motive, ANAF are un stoc mare de plângeri penale trimise la parchete, nereușind să recupereze sumele din dosare, iar majoritatea inspectorilor au acțiuni deschise în instanțe.
O altă modificare vizează incriminarea nevirării la buget a impozitelor cu reținere la sursă de către angajatori. Reținerea și neplata contribuțiilor și a impozitului pe venit erau încadrate ca infracțiuni până în vara anului trecut. Însă Curtea Constituțională a declarat articolul referitor la această infracțiune neconstituțional pe motive de formă, respectiv din cauza faptului că impozitele cu reținere la sursă nu erau definite în Codul Fiscal.Despre acest subiect Profit.ro a scris în detaliu aici.