Popririle vor fi instituite de Fisc asupra unui singur cont bancar, urmând că întregul proces să fie electronic și să dureze cel mult câteva ore, fără a mai afecta inutil activitatea companiilor. În prezent, autoritățile fiscale transmit titlurile executorii prin poștă la toate băncile unde debitorul are conturi deschise și, în practică, sunt grave repercusiuni, arată o analiză realizată de Eugenia Ion, Tax Manager, Contexpert.
Una dintre cele mai mari probleme este că organul fiscal are autoritatea să instituie poprirea asupra tuturor conturilor debitorului. Deși banca are obligația să indisponibilizeze doar sumele prevăzute în titlul executoriu, au existat foarte multe cazuri unde au fost reținute sume mai mari, în principal prin poprirea mai multor conturi simultan. O altă problemă este că, deși legea da un termen de cinci zile pentru restituirea banilor reținuți în plus față de debit, în realitate, procedurile de ridicare a popririi și restituire a sumelor pot dura câteva săptămâni, de multe ori, debitorii fiind nevoiți să prezinte personal la bancă decizia de ridicare a popririi, explica Eugenia Ion.
Nici comunicarea prealabilă nu este lipsită de probleme, având în vedere că somația privind instituirea titlului executoriu nu ajunge de fiecare data cu 30 de zile înainte, așa cum prevede legea, spune consultantul fiscal care atrage atenția că inadvertențele din fișele de plătitor dintre autoritățile fiscale și contribuabili produse de erori sau neînregistrarea de către autorități pot duce la instituirea de titluri executorii și, implicit, la neplăceri inutile pentru companii.
Ce urmează să se schimbe?
Atât metodele de blocare, cât și cele de deblocare a conturilor bancare ar urma să se aplice în timp real prin intermediul schimbului de informații și documente în mediu electronic, între administrația fiscală și instituțiile de credit la care acești contribuabili au deschise conturi bancare. Astfel, ar urma să fie înlăturate deficiențele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, întârzieri care, de cele mai multe ori, afectează activitatea contribuabililor, explica Tax Managerul Contexpert.
Noua procedura se va aplică după intrarea în vigoare a modificărilor propuse de Ministerul de Finanțe la Codul de procedura fiscală.