Guvernul modifică legea pentru ca Editura Pedagogică să poată prelua monopolul editării manualelor școlare. Ministerul Educației a contractat deja editura, înainte de reglarea legislației

Guvernul modifică legea pentru ca Editura Pedagogică să poată prelua monopolul editării manualelor școlare. Ministerul Educației a contractat deja editura, înainte de reglarea legislației
scris 28 iun 2018

Guvernul a modificat, joi, prin ordonanță de urgență, Legea societăților astfel încât Editura Didactică și Pedagogică să poată fi organizată prin hotărâre de guvern ca societate în subordinea Ministerului Educației. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța prin care editura obținuse deja acest statut și, totodată, după ce ministerul a semnat contractul de editare a manualelor școlare cu Editura Pedagogică.

Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată anul trecut, prin ordonanță de urgență, din regie autonomă în societate comercială, aflată în subordinea Ministerului Educației și cu monopol asupra manualelor școlare.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea Constituțională a admis, în 19 aprilie, o seizare de neconstituționalitate depusă de opoziție cu privire la ordonanță, iar din motivația Curții reiese că nu era nevoie de un act normativ de lege pentru această transformare a statutului Editurii, care nu a fost însă considerată în neregulă.

Termenul de valabilitate al cardului național de sănătate a fost prelungit CITEȘTE ȘI Termenul de valabilitate al cardului național de sănătate a fost prelungit

Ministerul Educației a semnat un contract de editare, traducere și tipărire de manuale școlare cu Editura Pedagogică, însă înainte de decizia Curții, respectiv pe 5 aprilie.

Acum, Guvernul a stabilit, printr-o nouă ordonanță de urgență, faptul că „regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărârea consiliului local/hotărârea consiliului județean sau prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București, având ca unic acționar/asociat statul român sau autoritatea administrației publice locale”.

În urma adoptări și a acestui act normativ, Guvernul va putea adopta ulterior o hotărâre pentru reorganizarea Editurii Pedagogice din regie autonomă în societate pe acțiuni.

Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice CITEȘTE ȘI Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice

Senatul, în calitate de for decizional al Parlamentului pentru învățământ, a adoptat, în luna mai, legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc.

Prevederile inițiale ale proiectului au fost însă modificate astfel încât să existe 3 variante ale acestui manual, denumit "manual școlar de bază". De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare ar urma să se ocupe Editura Didactică și Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educației.

Până în prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli. 

viewscnt
Afla mai multe despre
editura
pedagogica
manuale
societate
lege
guvern
ordonanta