Guvernul Cîțu a pierdut votul de încredere al Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost adoptată cu votul a 281 de parlamentari, inclusiv de la USR și AUR.
Voturi contra - 0, abțineri - 0.
Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi - 281 - înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă, conform Hotnews.
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat, după finalizarea dezbaterilor de la moțiunea de cenzură, că în PNL s-a luat decizia să nu mai existe niciun fel de discuție cu partidul care votează moțiunea alături de PSD și AUR.
Este o decizie a Biroului Executiv PNL de a nu mai avea discuții privind guvernarea cu partidul care votează astăzi cu PSD și AUR”, a spus Cîțu, care însă a adăugat că ”toate scenariile sunt de astăzi pe masă.”
Vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu afirmă că PNL are de ales între USR PLUS și PSD: "Sunt două scenarii mari și late: PNL poate continua la guvernare ori cu voturi de la USR PLUS ori cu voturi de la PSD, indiferent de ce scenarii se învârt și se plimbă în spațiul public (...). Dacă ne întoarcem la guvernare, ne vom întoarce pe niște condiții foarte clare, condiții care nu s-au respectat, condiții care vor trebui detaliate foarte, foarte mult".
Dan Barna a declarat că USR PLUS va merge la consultările de la Cotroceni cu responsabilitate și are și o alternativă de premier în persoana lui Dacian Cioloș. El a mai spus că toate alternativele sunt pe masă pentru a rezolva această criză politică mai repede și a subliniat că nu se pune nicio secundă problema ca USR PLUS să guverneze cu PSD sau AUR.