Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului European (GRECO) a făcut public miercuri Raportul referitor la România în care își exprimă îngrijorarea profundă față de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii precum și privind amendamentele propuse pentru legislația penală.
GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupție, scrie News.ro.
Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conțin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate inițial în vară. Totuși, GRECO este îngrijorată de impactul potențial al legilor, inclusiv pentru structurade personal a a instanțelor și a parchetelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În pofida importanței și a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră GRECO.
GRECO solicită României să renunțe la ideea creării unei secții speciale pentru anchetarea infracțiunilor din sistemul judiciar.
Documentul ia act de procesul de revocare din funcție a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, inițiat în luna februarie și reînnoiește apelul la garanții suplimentare în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi de către executiv..
GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislația penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția privind legislația penală în domeniul corupției.
"Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o amenințare la adresa concretizării asistenței judiciare reciproce", notează documentul.
De asemenea, raportul critică "o serie de proiecte de lege inițiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracțiuni de corupție din Codul penal; de exemplu, mita și traficul de influență nu s-ar mai aplica în cazul funcțiilor alese, iar în ceea ce privește abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracțiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro"
GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiție în următoare sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 și să se abțină de la adoptarea unor amendamente la legislația penală care ar submina lupta anticorupție.
Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, un Memorandum privind raportul GRECO, însă a anunțat că documentul rămâne confidențial până la momentul la care îl va publica GRECO.