Statele Uniunii Europene pot interzice și sancționa penal exercitarea ilegală a activității de transport, precum Uber, fără să notifice în prealabil Comisiei proiectul de lege care incriminează o astfel de exercitare, a decis astăzi Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Societatea franceză Uber France furnizează, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, un serviciu denumit Uber Pop, prin care pune în legătură conducători auto neprofesioniști care utilizează propriul vehicul cu persoane care doresc să efectueze deplasări urbane. În cadrul serviciului furnizat prin această aplicație, Uber stabilește tarifele, încasează prețul fiecărei curse de la client (înainte de a achita o parte din acesta conducătorului auto neprofesionistal vehiculului) și întocmește facturile, așa cum se întâmplă și în România.
Uber France este acum urmărită penal pentru că a organizat, prin serviciul Uber Pop, conform legislației franceze, un sistem de punere în legătură a clienților cu conducători auto neprofesioniști care transportă persoane, cu titlu oneros, cu vehicule având mai puțin de zece locuri.
UPDATE ora 13.57 „Acest caz dezbate dacă Franța ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană înainte de a adopta legea Thévenoud din 2014, care face referire la serviciile bazate pe principiul peer to peer, servicii pe care noi le-am oprit încă din 2015 (uberPOP). Așa cum a declarat noul nostru CEO, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, în aceast sens vom continua dialogul cu autoritățile din Europa” declară oficialii Uber.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cercetătorii de la MIT au creat un dispozitiv portabil care “aude” vocea interioară a utilizatoruluiUber France susține că legislația franceză pe baza căreia este urmărită penal constituie o reglementare tehnică ce privește un serviciu al societății informaționale în sensul directivei privind standardele și reglementările tehnice. Această directivă impune statelor membre să notifice Comisiei orice proiect de lege sau de reglementare care instituie reglementări tehnice referitoare la produse și servicii ale societății informaționale, sub sancțiunea inopozabilității ulterioare a acestei legi sau reglementări față de particulari.
CITEȘTE ȘI LISTA Fiscul vinde mai multe mașini de lux, inclusiv BMW cu 500 de leiUber a reclamat că autoritățile franceze nu notificaseră Comisiei legislația penală în discuție înainte de promulgarea sa. Uber France deduce din aceasta că nu poate fi urmărită penal pentru acuzațiile citate anterior.
Sesizată cu această cauză, Tribunalul de Mare Instanță Lille (Franța) a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă autoritățile franceze erau obligate sau nu erau obligate să notifice în prealabilproiectul de lege Comisiei.
Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea apreciază că statele membre pot interzice și sancționa exercitarea ilegală a unei activități de transport precum Uber Pop fără să fie obligate să notifice în prealabil Comisiei proiectul de lege care incriminează o astfel de exercitare.
Curtea amintește că a stabilit, în decembrie 2017, în cauza Uber Spania, că serviciul Uber Pop propus în Spania ținea de domeniul transportului și nu constituia un serviciu al societății informaționale, în sensul directivei europene. Potrivit Curții, serviciul Uber Pop propus în Franța este substanțial identic cu cel furnizat în Spania, revenindu-i Tribunalului de Mare Instanță Lille sarcina de a verifica acest aspect.
CITEȘTE ȘI Cofondatorul Apple Steve Wozniak își închide, în semn de protest, contul pe Facebook
Întrucât serviciul Uber Pop nu intră în domeniul de aplicare al directivei privind societatea informațională, Curtea concluzionează că obligația de notificare prealabilă către Comisie, prevăzută de această directivă, nu se aplică. Prin urmare, autoritățile franceze nu erau obligate să notifice în prealabil proiectul de lege penală în discuție Comisiei.
În București, tot la finele anului trecut, Primăria Capitalei a decis că în București pot desfășura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizați care au dispecerat autorizat de municipalitate.