Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea critică în termeni duri afirmația actualului deținător al acestui portofoliu, Marcel Boloș, care a spus că România nu se poate comporta „ca o țară sălbatică” în privința pensiilor speciale, pe motiv că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. „Suntem într-o țară în care un magistrat care lucrează până la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia medie decât un profesor. Asta înseamnă țară sălbatică”, susține Cristian Ghinea.
„Această încercare perversă a lui Dîncu, a lui Ciolacu, a lui Budăi, a lui Boloș de a încăiera societatea românească și categorii de pensionari unii contra altora este o măgărie. Așa cum o măgărie, eu o spun foarte clar, este această declarație a lui Marcel Boloș absolut halucinantă care spunea, întrebat fiind ”Ce faceți cu pensiile speciale, le reformați?!, a spus: ”Dar nu suntem o țară sălbatică!” Știți cât este pensia în momentul ăsta? Un pensionar câștigă, în medie, 1800 de lei. Am făcut un calcul și pentru profesori, un fost profesor câștigă pensie 2300 de lei. Știți cât este pensia medie la magistrați? 21.000 de lei! Deci 21.000 de lei este pensia medie, sunt magistrați cu 40.000 de lei. Din acești 21.000 de lei, magistrații au contribuit pentru 4100 de lei. Oricum e mult. Atenție, și vorbim de oameni care ies la pensie la 45 de ani. Am acuma un caz de profesor de fizică, a predat 43 de ani, are pensie 2600 de lei. Deci suntem într-o țară în care un magistrat care lucrează până la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia medie decât un profesor. Asta înseamnă țară sălbatică, de asta spun că este o nesimțire incredibilă pentru Marcel Boloș să vină să spună că «nu suntem o țară sălbatică», dacă vrem să schimbăm legile, pensiile speciale”, a afirmat Cristian Ghinea în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv, scrie News.ro.
Fostul ministru a vorbit și despre pensiile de serviciu ale altor categorii, arătând că în cazul foștilor diplomați aceasta este în medie de 6000 de lei, pentru aviatori pensia medie este de 11.000 de lei, în timp ce pentru fostele cadre din SRI pensia este confidențială. În acest context, Ghinea a afirmat că oficialii SRI au dat un răspuns „în cerc”, conform căruia foștii angajați ai SRI „au drepturile conform legii”, atunci când au fost întrebați de un parlamentar care este cuantumul pensiei cadrelor care cu lucrat în acest sistem.
CITEȘTE ȘI Criza energiei creează o nouă ordine europeană, o Italie puternică și o Germanie cu probleme„Acuma o să mergem, probabil, să dăm în judecată SRI să ne spună care este pensia medie a foștilor SRI-ști”, adaugă Ghinea.
În ceea ce privește pensiile militarilor, Ghinea consideră că acestea ar putea fi în mod simplu stabilite calculând, în funcție de solda primită cât timp aceștia au fost în activitate, contributivitatea pe care ar fi trebuit să o plătească dacă legea ar fi prevăzut astfel, iar în baza acelei contributivități să fie calculată pensia.
Ghinea mai spune că știe cazul unui general care are o pensie de 5.500 de lei după ce a făcut parte din echipele care au pregătit aderarea României la NATO.
„Nu este o pensie exagerată pentru un om care a avut asemenea responsabilitate”, spune Ghinea, în acest context.
Ghinea consideră că situația în care anumite categorii au astfel de pensii denotă că România este o „țară în care nu ne valorizăm decât structurile de forță”, el arătând că statisticile europene arată că România se află pe locul 3 în UE din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare pentru structurile de forță și pe ultimul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru educație. Ghinea mai apune că România este de asemenea statul din UE în care „se cheltuie cei mai mulți bani din buzunarul oamenilor”.
„Asta înseamnă țară sălbatică, și cu asta ne-am chinuit noi să reformăm și de asta sunt anumite chestiuni în PNRR care încearcă să amelioreze aceste probleme pe care Comisia Europeană i le spune României de 15 ani”, adaugă fostul ministru.
CITEȘTE ȘI Twitter lansează un flux pentru conținutul video inspirat de la TikTokGhinea a dezvăluit că „și în fosta coaliție a fost rezistență” și că unii membri ai conducerii PNL nu erau „foarte dornici” să reformeze sistemul pensiilor speciale, el dând chiar exemplul actualului premier Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, care ar fi spus „la noi nu se aplică”.
„Și atunci, pentru că nu ne-am pus de acord, am lăsat-o vag în PNRR, am spus se face reforma pensiilor speciale, cei de la Comisie au spus să fim mai specifici, și am spus: Hai să nu pice Guvernul din cauza asta. Acum Boloș ar trebui să pună la masă pe toți miniștrii ăștia și să zică: Dom-le, hai să agreăm. Ei sunt un fel de sindicaliști șefi. Ăla de la Apărare: nu se aplică la noi, pensiile militarilor sunt câine lup! (...) Bode spune: La mine nu se aplică! Predoiu: La mine nu se aplică! Și Boloș, pentru că e problema lui până la urmă, el e ministru coordonator pentru PNRR, vine și spune ”nu suntem o țară sălbatică”. Oamenii ăștia nu au niciun fel de considerație față de pensionari, de fapt, pentru că altfel să explice ei această diferență”, mai spune fostul ministru.
De asemenea, Ghinea îl ironizează pe Boloș, arătând că acesta este „un fel de șoricel, pe acolo, de tehnocrat dar nu e tocmai tehnocrat, e PNL-ist da-l iubește foarte mult Marcel Ciolacu, nu vrea să supere pe nimeni”.
„Oamenii ăștia sunt iresponsabili că tot amână și aruncă pisica de la unul la altul. PNRR este un instrument mare i de reforme, și de investiții, de care cineva trebuie să se ocupe. Când eram eu ministru, eram un ministru coordonator pentru facerea PNRR, eram un om politic, adică jucam în partidul pe care-l reprezentam, USR, dar eram un om important, și dvs. mă criticați, dom-le ce face Ghinea de la USR, adică eram cineva. Asta înseamnă că putea să merg cu Dan Barna și cu Dacian Cioloș în acel moment la discuțiile pe coaliție, să zic: asta este, hai să luăm o decizie politică! Marcel Boloș este un fel de șoricel, pe acolo, de tehnocrat dar nu e tocmai tehnocrat, e PNL-ist da-l iubește foarte mult Marcel Ciolacu, nu vrea să supere pe nimeni... Nu așa reformezi o țară! O țară o reformezi având forță politică și punând niște obiective politice acolo, foarte clare”, a afirmat Cristian Ghinea în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv.
CITEȘTE ȘI Metrorex suplimentează numărul de trenuriGhinea a mai afirmat că „trebuie să vină permanent bani din PNRR”, odată ce au pornit șantierele, pentru că, în caz contrar, lucrările sunt fie oprite, fie trecute pe cheltuieli de la bugetul național.
Ministrul Marcel Boloș a afirmat că pensiile speciale există în toată Uniunea Europeană ăi că nici nu pot di eliminate total, fiind necesară ”o soluție de mijloc”.
"Să știți că România nu se poate comporta ca o țară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană, există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din Uniunea Europeană care a inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim poate printre puținele, dacă nu chiar singura țară din Uniunea Europeană, care să le eliminăm. Aici trebuie căutată o soluție de mijloc și gândit un mecanism care să fie unul echilibrat”, a afirmat Mercel Boloș, răspunzând unor întrebări privind PNRR și pensiile de serviciu.