România preferă o poziție pasivă în chestiunea exporturilor de arme în Arabia Saudită, pe care o serie de state majore din UE le-au suspendat, ca urmare a asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi și a agravării tragediei umanitare provocate de războiul din Yemen. Chiar și în SUA, cel mai important aliat și susținător al Arabiei Saudite, Senatul a aprobat recent, în contradicție cu poziția administrației Trump de la Casa Albă, o rezoluție prin care se cere oprirea susținerii militare americane față de coaliția condusă de saudiți în războiul din Yemen.
Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu a mai acordat nici o licență de export de armament către regimul de la Riad din martie 2017. Motivul este însă că ANCEX nu a mai primit solicitări de astfel de licențe, nu că statul român ar fi luat în mod oficial o decizie explicită de a nu le mai acorda. De altfel, potrivit declarațiilor autorităților, nici nu intenționează să ia vreuna.
Profit.ro a întrebat în urmă cu o lună la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dacă România intenționează să se ralieze poziției Germaniei în cadrul UE și să limiteze exporturile de arme către Arabia Saudită. Între timp, alte trei state membre, respectiv Olanda, Danemarca și Finlanda, au decis să nu mai acorde licențe de export de armament către regimul de la Riad.
Mai mult, în noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut statelor membre UE să înceteze orice vânzări de arme către părțile implicare în războiul din Yemen, inclusiv către Arabia Saudită, care conduce coaliția militară arabă ce-l susține pe președintele yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, alungat din capitala Sanaa în 2015 de trupele etnicilor houthi susținuți de Iran.
CITEȘTE ȘI Majoritatea elevilor de liceu ar prefera un loc de muncă în IT sau medicinăPotrivit ONU, războiul din Yemen a provocat o criză umanitară mai gravă decât cea generată de conflictul din Siria, circa 80% din populația Yemenului, respectiv 22 de milioane de persoane, necesitând ajutor umanitar de urgență, dintre care 5 milioane de copii.
Arabia Saudită a fost anul trecut a patra țintă a exporturilor de armament ale României după valoare, cu un total al livrărilor de aproape 14 milioane euro, potrivit ANCEX. Acestea au inclus peste 700 de aruncătoare de grenade de calibru 40 mm dotate cu aparat de ochire, obuze de artilerie de diferite calibre, muniție pentru arme de calibru mic și bombe fumigene.
În primul semestru din 2018, valoarea exporturilor de armament ale României în Arabia Saudită s-a ridicat la 4,14 milioane euro, fiind livrate regimului de la Riad obuze de calibru 73 mm și muniție pentru arme de calibru mic.
CITEȘTE ȘI FMI ar putea reduce estimările privind economia mondială, din cauza războiului comercial dintre SUA și ChinaPotrivit legislației în vigoare, cererile de licențe de export de produse militare sunt evaluate de un Consiliu interministerial, alcătuit din reprezentanți, cel puțin la nivel de director, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și ai Autorității Naționale a Vămilor.
"Referitor la exporturile românești de produse militare către Arabia Saudită, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din martie 2017, MAE nu a primit nicio solicitare de export de armament sau echipamente militare și, implicit, nu a eliberat nicio licență către Arabia Saudită. În perioada 2014-2017 au fost eliberate licențe de export de armament și muniție către Arabia Saudită, așa cum este menționat și în rapoartele naționale publicate pe pagina electronică www.ancex.ro. Cererile de licență de export au fost analizate în baza criteriilor Poziției Comune 2008/944/PESC, ATT și art. 51 al Cartei ONU și au fost emise în urma unei analize aprofundate a standardelor și principiilor internaționale de control al exporturilor, pe baza unor garanții valide și autentice ale utilizatorilor finali", a transmis MAE la solicitarea Profit.ro, fără să răspundă la întrebare.
Ministerul a mai precizat că, până la acest moment, nu au fost prezentate părții române solicitări de trasabilitate de arme și muniție exportate în Arabia Saudită și deturnate de la utilizatorul final și că, în plus, partea română deține confirmări din partea utilizatorului final saudit că a recepționat produsele militare livrate, pentru care autoritatea națională română a emis licențe de export.
Poziția comună menționată, adoptată de Consiliul UE în urmă cu 10 ani, prevede 8 criterii în funcție de care statele europene decid dacă acordă sau nu licențe de export de armament pe o anumită destinație.
CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri: Proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil. Dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021 și le crește cu peste 130% până în 2022Acestea sunt: existența sau nu a sancțiunilor sau embargourilor internaționale la adresa țărilor de destinație finală a exporturilor, respectarea drepturilor omului în țara de destinație finală, situația internă, adică existența unor tensiuni sau conflicte armate, menținerea păcii, stabilității și securității regionale, securitatea națională a statelor membre UE și a țărilor prietene și aliate, comportamentul țării cumpărătoare cu privire la comunitatea internațională, în special în ceea ce privește atitudinea sa față de terorism, natura alianțelor sale și respectarea legislației internaționale, existența riscului ca tehnologia sau echipamentul militar să fie deviate în cadrul țării cumpărătoare sau reexportate în condiții indezirabile, precum și compatibilitatea exporturilor de tehnologie sau echipament militar cu capacitatea tehnică și economică a țării de destinație.
"Parlamentul European consideră că exporturile către Arabia Saudită, EAU și alți membri ai coaliției din Yemen conduse de cea dintâi nu respectă cel puțin criteriul 2, din cauza implicării acestor țări în încălcări grave ale legislației umanitare, astfel cum a fost constatate de către autoritățile competente ale ONU. (...) este alarmat de faptul că au fost aprobate aproape toate cererile de licență pentru exporturi în anumite țări cum ar fi Arabia Saudită, chiar dacă exporturile către aceste țări încalcă cel puțin criteriile 1-6 din poziția comună (...)", se arată în rezoluția citată a Parlamentului Europea.
Un răspuns ceva mai direct a fost dat de Ministerul Apărării Naționale luna trecută, la o întrebare similară a deputatului independent Adrian Dohotaru, întrebare care a avut la bază un articol Profit.ro. Potrivit legislației în vigoare, cererile de licențe de export sunt evaluate de un Consiliu interministerial, alcătuit din reprezentanți, cel puțin la nivel de director, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și ai Autorității Naționale a Vămilor.
"În ceea ce privește luarea unei decizii privind exporturile pe destinația Arabia Saudită, precizăm că o astfel de decizie nu a fost conturată la nivelul mecanismului interministerial sus-menționat, la care Ministerul Apărării este reprezentat", se arată în răspunsul adresat deputatului Dohotaru de către ministrul Apărării de atunci, Mihai Fifor.
CITEȘTE ȘI Turiștii străini sosiți în România au cheltuit, în primele nouă luni, peste 1 miliard de euroRecent, Senatul american a aprobat o rezoluție prin care se cere oprirea susținerii militare americane față de coaliția condusă de saudiți în războiul din Yemen, care a adus țara în pragul foametei și a dus la moartea a cel puțin 10.000 de persoane. Deși în mare parte o măsură simbolică, votul din Senat de joi reprezintă o avertizare pentru președintele Trump, care a susținut ferm regimul saudit. De asemenea, Senatul a aprobat o rezoluție în care condamnă asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi și îl numește pe prințul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, ca fiind „responsabil” pentru crimă.
În replică, Arabia Saudită a caracterizat rezoluțiile ca fiind un „amestec” în afacerile sale interne.
"Regatul Arabiei Saudite respinge poziția exprimată recent de Senatul Statelor Unite, care este bazată pe acuzații fără dovezi și conține implicări în afacerile interne ale Regatului, subminând rolul regional și internațional al Regatului. Regatul speră că nu este folosit în dezbaterile interne din SUA pentru a evita un impact negativ asupra acestei relații strategice importante. Regatul nu va tolera lipsa de respect față de liderii săi. Această poziție a Senatului american transmite un mesaj greșit tuturor celor care vor să creeze un conflict în relația SUA-Arabia Saudită", se arată într-un comunicat publicat de agenția de presă a statului saudit.