Departamentul Forțelor Aeriene din cadrul Pentagonului vrea să investească peste 130 milioane dolari în construirea de noi facilități la baza aeriană românească de la Câmpia Turzii, care să sporească capacitatea acesteia de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa, potrivit unui document oficial al US Department of the Air Force, analizat de Profit.ro.
Investiția, estimată la o valoare totală de 130,5 milioane dolari, este preconizată pentru anul fiscal viitor, 2021 (1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021), și are nevoie de aprobare din partea Congresului SUA, pentru a fi inclusă în bugetul Pentagonului pe anul respectiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul Forțelor Aeriene americane de la Câmpia Turzii este conceput în sprijinul programului European Deterrence Initiative, de sporire a prezenței militare a SUA în Europa ca reacție la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia în 2014, și ar putea beneficia de finanțare și din partea NATO. Asta după ce un proiect anterior mai restrâns al armatei americane de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, de circa 22 milioane dolari, s-a aflat pe o listă de investiții sacrificate pentru finanțarea zidului dorit de președintele Trump la granița SUA-Mexic.
Proiectul americanilor va merge în paralel cu cel românesc în valoare totală de 1,672 miliarde de lei și eșalonat pe 5 ani, de extindere și dezvoltare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de peste 370 de hectare. Proiectul a fost aprobat de Guvernul de la București în 2018 în perspectiva achiziției de către statul român a 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române și găzduite la baza respectivă, dar și a găzduirii de drone americane.
"În vederea coordonării investițiilor finanțate de Forțele Aeriene (românești – n.r.) cu cele finanțate de partenerul american în cadrul EDI (European Deterrence Initiative), la nivelul Ministerului Apărării Naționale (MApN) funcționează un subcomitet mixt româno-american pentru infrastructură, partea română fiind în coordonarea de specialitate a Direcției domenii și infrastructuri. În elaborarea masterplanului Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, subcomitetul a colaborat astfel încât proiectele EDI să nu se suprapună cu proiectele naționale", a transmis, la solicitarea Profit.ro, biroul de presă al MApN.
Astfel, Pentagonul vrea să construiască la baza de la Câmpia Turzii facilități de depozitare pentru echipamente și vehicule (subcomponentă estimată la 68 milioane dolari), facilități de alimentare și realimentare cu combustibil a aeronavelor, inclusiv de depozitare a carburanților (32 milioane dolari), o platformă de parcare a aeronavelor (19,5 milioane dolari) și o platformă de încărcare și descărcare a materialelor periculoase, inclusiv muniție (11 milioane dolari).
CITEȘTE ȘI Sagrada Familia - închisă pentru turiști"Baza aeriană Câmpia Turzii este una dintre principalele surse ale Comandamentului European al SUA în ceea ce privește capacitatea de a răspunde la un mediu de securitate european aflat în evoluție. (...) În prezent, baza aeriană Câmpia Turzii nu poate primi sau trimite în condiții de siguranță muniție pe calea aerului. (...) Baza nu poate susține necesitățile de mobilitate aeriană impuse de misiunea care i s-a trasat", se menționează în documentul citat al US Department of the Air Force, elaborat luna trecută. Notele detaliate de fundamentare a necesității fiecărei investiții în parte pot fi citite la finalul articolului.
Tot luna trecută, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu și generalul de brigadă american Michael Koscheschi au participat la un eveniment de PR organizat la baza Câmpia Turzii. La eveniment a fost prezentată și o dronă din celebra gamă MQ-9 Reaper, model utilizat la eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani.
Cât privește proiectul MApN de extindere a bazei de la Câmpia Turzii, pentru care a fost emis certificat de urbanism încă din 2016, majoritatea avizelor legale necesare au fost obținute în 2018, inclusiv decizia Ministerului Mediului de exceptare în totalitate de la parcurgerea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Tot în 2018 a fost avizat și studiul de fezabilitate. "Celelalte avize și acorduri stabilite prin Certificatul de urbanism nr. 11397 din 10.10.2016, respectiv Avizul privind securitatea la incendiu și Salubritate, se vor obține în etapa de elaborare a proiectului pentru obținerea autorizației de construire", a precizat MApN, pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Celebrul chef Michel Roux, fondator al restaurantului Le Gavroche din Londra și deținător de stele Michelin, a muritPotrivit HG-ului de aprobare a investiției, proiectul de investiție imobiliară va cuprinde: lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute), împrejmuiri, drumuri și platforme, devieri rețele existente și proiectare de noi rețele de apă, canalizare, electrice, termice, gaz, refacere și redimensionare de branșamente, după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze.
"Investiția va fi structurată în obiective care corespund anumitor zone funcțional-operaționale bine definite: facilități comandă și control, escadrilă avioane multirol, secție pregătire rachete, zona QRA (Quick Reaction Alert), depozit muniții de unitate, platforme operare aeronave, facilități instalare GBAD (Ground based air defence), zona mentenanță aeronave nivel intermediar, zona mentenanță nivel complex dock 5, zonă mentenanță sisteme speciale, parc tehnică militară, rețele utilități, zona simulatorului de zbor, zona Crash and fire station", se precizează în actul normativ.
MApN a mai transmis că, până la acest moment, a fost atribuit contractul de execuție de lucrări pentru împrejmuirea noului perimetru al cazărmii 1833 Câmpia Turzii. "Procedura de achiziție a documentației tehnice - faza proiect tehnic, este în derulare prin grija Direcției domenii și infrastructuri a Ministerului Apărării Naționale. Lucrările de execuție pentru investiția imobiliară ,,Realizare infrastructură - zona operațională - în cazarma 1833 Câmpia Turzii”, vor fi etapizate la faza proiect tehnic, cu respectarea HG 754/2018 și vor începe în luna martie a.c.", a menționat ministerul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul închide temporar mai multe puncte de trecere la frontierăContractul de împrejmuire a noului perimetru al bazei, pentru care au fost expropriate peste 370 de hectare de teren, a fost câștigat în ultima parte a anului trecut de firma Socot SA din Târgu Mureș, controlată de antreprenorii Eugen și Ioan Popa, la valoarea de circa 3,36 milioane lei. Lungimea propriu-zisă a împrejmuirii va fi de circa 1,5 hectare.
Armata a finalizat încă de anul trecut procedurile de expropriere. "Astfel, din suprafața totală de teren de 3.737.191 mp, o suprafață de 3.706.227 mp aflată în proprietatea privată a unui număr de 1.326 persoane fizice și juridice, reprezentând 477 imobile, a făcut obiectul procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, iar o suprafață de 30.964 mp aflată în proprietatea publică a comunei Luna, județul Cluj a fost transmisă în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Ministerului Apărării Naționale", au declarat reprezentanții ministerului.
Legea nr. 255/2010 prevede procedură specială accelerată de expropriere, despăgubirile pentru proprietari fiind stabilite de către evaluatori autorizați ANEVAR angajați de expropriator. Însă mai mulți proprietari expropriați din zonă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la cuantumul acestor despăgubiri, stabilite la doar 0,32 lei/mp (3.200 lei/hectar), în condițiile în care prețul în zonă ar ajunge și la 40.000 lei/hectar. Nemulțumirile s-au soldat și cu o întrebare adresată pe această temă în Parlament, răspunsul MApN fiind că, la stabilirea despăgubirilor, expertul desemnat de minister a ținut cont de expertizele folosite de camerele notarilor publici și că efectuarea unor noi evaluări ale terenurilor nu ar fi posibilă decât dacă s-ar modifica legea.
Până în prezent, potrivit documentării Profit.ro, confirmată de minister, exproprierile efectuate de MApN în comuna Luna pentru extinderea bazei aeriene Câmpia Turzii au dus la intentarea a 5 acțiuni în justiție, aflate pe rolul Tribunalului Cluj. În 4 dintre acestea, ministerul a fost dat în judecată de proprietari de terenuri nemulțumiți de despăgubiri, inclusiv de asociați și administratori ai unei firme care cultivă gazon în zonă. În al cincilea proces, reclamant este subsidiara românească a unei companii germane de producție agricolă bio, Bioland Agrar GmbH, care în 2017 a arendat circa 1.200 de hectare de teren arabil în România.
Notele de fundamentare a investițiilor preconizate de Pentagon la baza aeriană Câmpia Turzii