Pe 22 februarie 2022, încă pe timp de pace, nava sub pavilion rusesc Pola Yaroslava a încărcat peste 7.800 de tone metrice de minereu de fier sub formă de peleți în portul Novorossiysk din Rusia și a ridicat ancora cu destinația România. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a ajuns în portul Constanța abia în seara zilei de 25 februarie, când războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei era deja în desfășurare de mai bine de 36 de ore. După alte 3 zile, pe 28 februarie, fondatorul și cel mai mare acționar indirect rus al vânzătorului mărfii a fost sancționat de UE pentru că ″a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de destabilizarea Ucrainei″, acesta fiind inclus pe o lista de persoane față de care (și de entitățile asociate cu ele) este interzisă ″punerea la dispoziție, direct sau indirect, (…) a unor fonduri sau resurse economice de orice fel″ de către persoanele fizice și juridice din Uniune.
Destinarul din România al mărfii sosite pe 25 februarie la Constanța a inițiat pe 3 martie formalitățile de punere în liberă circulație a acesteia, la Biroul Vamal Constanța, care și-a dat OK-ul, iar pe 15 martie a fost făcută recepția peleților de minereu de fier.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 25 martie, adică după încă 10 zile, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală a ANAF au venit în control la importator. Rezultatul: amendă de 30.000 de lei și, mai ales, dispoziție de confiscare a unei sume de peste 7 milioane lei, reprezentând contravaloarea mărfii importate, pentru presupusa încălcare a legislației românești privind sancțiunile internaționale.
Informațiile apar în motivarea recentei decizii de primă instanță a Judecătoriei Galați, de a anula amenda și confiscarea dictate de ANAF Antifraudă împotriva importatorului - combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, parte a conglomeratului multinațional GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, un business cu profit net de 1,3 miliarde lei, rulaj de 9,3 miliarde lei și 5.000 de angajați în 2021.
Nava rusă Pola Yaroslava. Sursă foto: MarineTraffic.com
În plângerea sa contravențională, Liberty Galați a reclamat inclusiv că ″măsura confiscării a fost dispusă în mod nelegal, deoarece ar fi trebuit confiscate bunurile ca atare, și nu o sumă de bani reprezentând echivalentul valoric al acestora″.
Vânzătorul celor peste 7.800 de tone metrice de minereu de fier a fost traderul Metalloinvest Trading AG, companie înregistrată în Elveția și care face parte din grupul omonim, la care cel mai mare acționar indirect, cu 49% din capital, este magnatul rus Alișer Usmanov, aflat pe ″lista neagră″ a UE cu oameni de afaceri apropiați de Kremlin și de Vladimir Putin.
Holdingul Metalloinvest include activități de minerit, prelucrare și distribuție a fierului și oțelului și este unul dintre cele mai mari de profil din lume, terminând anul trecut cu profit net de 4,1 miliarde dolari, la venituri totale de 10,6 miliarde dolari.
Alișer Usmanov, decorat de Vladimir Putin în 2018. Sursă foto: http://en.kremlin.ru/
″Alișer Usmanov este oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin. S-a afirmat că este unul dintre oligarhii preferați ai lui Vladimir Putin. Este considerat unul dintre funcționarii afaceriști ai Rusiei, cărora li s-a încredințat asigurarea fluxurilor financiare, însă situația lor depinde de voința președintelui. Există informații potrivit cărora domnul Usmanov a servit drept paravan pentru președintele Putin, rezolvând probleme de afaceri ale acestuia. (…) Domnul Usmanov are interese în companii din domeniul minereurilor de fier și al oțelului, din domeniul mass-media și din domeniul internetului. Cel mai mare holding al său este gigantul din domeniul oțelului Metalloinvest (…)″, se afirmă în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/336 al Consiliului din 28 februarie 2022, privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Pe de altă parte, Metalloinvest a arătat că doar Usmanov a fost sancționat de UE, în nume personal, nu și compania ca atare, arătând totodată că miliardarul rus nici nu controlează firma cu deținerea sa indirectă de 49%. Ceilalți acționari indirecți semnificativi sunt tatăl și fiica altui miliardar rus, Andrei Skotch, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, care dețin cumulat 30%, precum și omul de afaceri iranian Farhad Moshiri, proprietarul clubului de fotbal britanic Everton (15%).
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Piața auto din România, creștere de cel puțin 5 procente la final de an și cel puțin 125.000 de autoturisme înmatriculate. Multe comenzi s-au pierdutANAF a amendat Liberty Galați și a dispus confiscarea a peste 7,6 milioane lei de la companie cu argumentul de încălcare a art. 24 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, care stipulează că ″Persoanele fizice sau juridice care, intrând într-un raport juridic sau aflându-se într-o stare de fapt față de orice bun care face obiectul unei sancțiuni internaționale, află despre existența situațiilor care impun înștiințarea sau raportarea (…), au obligația, fără întârziere și notificare prealabilă a autorităților competente, de a nu îndeplini nicio operațiune față de bunul respectiv în afara operațiunilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență și de a înștiința, de îndată, autoritățile competente″.
Întrebarea la care a avut de răspuns instanța, după ce combinatul a contestat amenda și confiscarea, a fost: când au intrat peleții de minereu de fier proveniți din Rusia în proprietatea/patrimoniul Liberty Galați, înainte sau după sancționarea lui Usmanov de către Uniunea Europeană pe 28 februarie?
Combinatul gălățean a susținut că înainte, iar judecătorul i-a dat dreptate, considerând că Liberty a respectat legea.
CITEȘTE ȘI ANPC vrea ca meniul din restaurant să aibă date complete, proprietarii se revoltă. “Șaorma cu de toate - trebuie să știm ce înseamnă de toate” vs "Vrea să ne transforme pe toți în prozatori"″La data de 28.02.2022, momentul intrării în vigoare a sancțiunilor internaționale, bunurile se aflau deja pe teritoriul României, urmând a intra în posesia petentei, după efectuarea formalităților prevăzute de lege. În aceste condiții, se constată că mărfurile respective nu intră sub incidența sancțiunilor, având în vedere că, la data impunerii acestora, bunurile se aflau deja în patrimoniul societății petente, nicidecum în patrimoniul Metalloinvest Trading AG, astfel cum s-a arătat anterior.
Or, a se impune petentei efectuarea unor demersuri pentru restituirea cantității de 7.800,279 MT minereu de fier către furnizor, astfel cum a solicitat intimata (ANAF Antifraudă – n.r.), se consideră a fi o sarcină excesivă ce i-ar reveni acesteia, având în vedere lipsa oricărei culpe a petentei în ceea ce privește achiziționarea bunurilor (ce s-a realizat anterior impunerii sancțiunilor), precum și prejudiciile considerabile ce ar fi suportate de aceasta (spre exemplu, achitarea costurilor de transport pentru returnarea bunurilor).
CITEȘTE ȘI Startup-ul londonez de securitate cibernetică OutThink, fondat de români, atrage o finanțare de 10 milioane de dolariCu toate că nu poate fi acceptată nerespectarea unor sancțiuni internaționale dispuse cu privire la anumite entități, se reține că aceste sancțiuni sunt incidente doar pentru viitor, cu privire la eventuale achiziții de bunuri realizate ulterior datei intrării în vigoare a sancțiunilor. Or, în cauză, la momentul impunerii sancțiunilor, bunurile se aflau deja pe teritoriul României, în proprietatea petentei, fiind lipsit de relevanță faptul că prețul nu fusese încă achitat integral și că bunurile nu intraseră încă, în mod fizic, în stăpânirea acesteia″, se arată în motivarea hotărârii judecătorești, analizată de Profit.ro, împotriva căreia Fiscul nu a depus apel, cel puțin deocamdată, potrivit datelor publice disponibile.
Potrivit aceleiași surse, Liberty Galați are din vara anului 2020 contract cu Metalloinvest Trading AG al lui Usmanov, de achiziție de minereu de fier de origine rusă pe bază de comenzi. Pe 29 decembrie 2021, cele două părți au încheiat un act adițional, prin care combinatul a comandat cantitatea totală de 65.000 de tone metrice de minereu de fier, împărțită în trei loturi, de expediat din portul de încărcare în fiecare lună începând din ianuarie și până în martie 2022 inclusiv.
Alișer Usmanov, la o întrevedere cu Vladimir Putin în 2015. Sursă foto: http://en.kremlin.ru/
″Ulterior, la data de 22.02.2022, a fost întocmită factura proformă nr. (...), conform căreia numita Metalloinvest Trading AG va livra către petentă (Liberty Galați – n.r.) cantitatea de 7.800,279 MT minereu de fier, în schimbul prețului de 1.602.723,33 dolari. Din înscrisurile depuse la dosar, se constată că minereul de fier a fost încărcat pe nava Pola Yaroslava și a plecat din portul Novorossiysk în data de 22.02.2022, cu destinația port (...) România. Ulterior, din cauza unor condiții meteorologice nefavorabile, precum și a situației create de conflictul armat ruso-ucrainean, nava nu a putut ajunge conform programului, în portul (...), ci a ajuns la data de 25.02.2022, în portul Constanța, la ora 18:50, conform notificării depuse la dosar, tradusă în limba română.
Așadar, se reține că dreptul de proprietate asupra cantității de 7.800,279 MT minereu de fier a intrat în patrimoniul petentei cel mai târziu la momentul întocmirii facturii proforme nr. (...) și a expedierii transportului pe cale navală, la 22.02.2022. De altfel, conform dispozițiilor generale în materia contractului de vânzare, art. 1678 Cod civil prevede că, atunci când vânzarea are ca obiect bunuri de gen, inclusiv bunuri dintr-un gen limitat, proprietatea se transferă cumpărătorului la data individualizării acestora prin predare, numărare, cântărire, măsurare ori prin orice alt mod convenit sau impus de natura bunului. Or, la momentul încărcării mărfurilor pe navă și al plecării navei din port, se poate afirma cu certitudine că bunurile fuseseră individualizate, astfel încât acestea să intre în patrimoniul petentei, chiar dacă prețul nu fusese achitat încă.
CITEȘTE ȘI Grupul farmaceutic Merck a fost pus sub acuzare pentru ''înșelăciune în formă agravată''De altfel, ar fi lipsit de logică a se considera că bunurile nu ar fi fost încă achiziționate de petentă la data de 22.02.2022, deoarece, atâta timp cât preluarea lor de către petentă nu ar fi fost stabilită în mod cert, ele nu ar fi fost încărcate pe navă și trimise spre România. Așadar, se reține că bunurile au intrat pe teritoriul României la data 25.02.2022, anterior impunerii sancțiunilor internaționale cu privire la societatea furnizoare″, se mai afirmă în document.
Contactați de Profit.ro pentru comentarii și detalii suplimentare, reprezentanții Liberty Galați nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu s-a asociat cu mari antreprenori și intră pe piața ospitalitățiiPe 1 aprilie, în temeiul sancțiunilor dictate de UE, ANAF a dispus blocarea unui acreditiv (scrisoare de credit) de 1,6 milioane dolari emis de banca românească de stat EximBank în beneficiul Metalloinvest Trading AG al lui Usmanov. În mai 2022, vameșii polonezi au sechestrat la granița cu Belarus un transport feroviar de 165 de tone de bare de oțel vândute de Metalloinvest unor clienți din Europa, ca urmare a sancțiunilor.
Fiscul românesc a mai avut eșecuri în justiție în spețe legate de sancțiunile europene impuse Federației Ruse, după cum Profit.ro a relatat pe larg aici și aici.