În ciuda altor sancțiuni europene, transporturile de combustibil nuclear din Rusia către statele membre ale UE continuă

În ciuda altor sancțiuni europene, transporturile de combustibil nuclear din Rusia către statele membre ale UE continuă
scris 15 oct 2022

Industria combustibililor nucleari a Rusiei rămâne vizibil neatinsă de sancțiunile europene la mai bine de șapte luni de la începutul războiului din Ucraina, spre consternarea oficialilor de la Kiev și a militanților pentru mediu, potrivit CNBC. 

În pofida a opt runde de sancțiuni, a măsurilor direcționate împotriva exporturilor de energie și a solicitărilor din partea Ucrainei de a impune un embargo complet asupra comerțului nuclear, transporturile de combustibil nuclear din Rusia către statele membre ale UE continuă.

Urmărește-ne și pe Google News

Ariadna Rodrigo, managerul UE pentru finanțe durabile la grupul de mediu Greenpeace, a declarat prin telefon pentru CNBC că este ”o nebunie absolută” ca blocul să continue să finanțeze Kremlinul ignorând comerțul cu combustibil nuclear al Rusiei, relatează News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce a înfuriat Ucraina, Elon Musk o atenționează că nu poate finanța ”la nesfârșit” serviciul de Internet Starlink, vital în războiul cu Rusia CITEȘTE ȘI După ce a înfuriat Ucraina, Elon Musk o atenționează că nu poate finanța ”la nesfârșit” serviciul de Internet Starlink, vital în războiul cu Rusia

”Dacă guvernele UE sunt serioase să oprească războiul, trebuie să taie cordonul ombilical al industriei nucleare europene până la Kremlin și să se concentreze în schimb pe accelerarea economiilor de energie și a surselor regenerabile”, a spus Rodrigo.

La prezentarea ultimului pachet de sancțiuni, Comisia Europeană nu a propus să vizeze comerțul cu combustibil nuclear rusesc.

Brațul executiv al UE a vizat anterior petrolul, gazul și cărbunele rusești ca parte a unei strategii mai ample de creștere a presiunii economice asupra Kremlinului.

Ungaria și Bulgaria s-au opus cel mai mult săptămâna trecută la sancțiunile împotriva uraniului rusesc și a altor tehnologii nucleare, potrivit Rodrigo.

Comisia a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei în Ucraina, acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că folosește energia ca armă pentru a crește prețurile mărfurilor și a semăna incertitudine în blocul celor 27 de țări.

Șeful Dacia anunță în premieră: Motorul hibrid pentru Jogger va fi produs la Mioveni CITEȘTE ȘI Șeful Dacia anunță în premieră: Motorul hibrid pentru Jogger va fi produs la Mioveni

Moscova neagă acest lucru. Puținele interdicții ale UE privind sectorul energiei nucleare din Rusia care sunt în vigoare, cum ar fi interdicția de acces în port pentru navele sub pavilion rusesc pentru transportul combustibilului nuclear, conțin numeroase lacune, iar militanții susțin că sunt necesare măsuri mult mai dure pentru a reduce dependența blocului de Rusia. servicii nucleare.

Acest sentiment este repetat de Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii august că a discutat cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre necesitatea ca UE să impună sancțiuni industriei nucleare ruse.

”Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale - sancțiuni asupra industriei nucleare ruse și a combustibilului nuclear”, a spus Zelenskyi pe Twitter la acea vreme.

Mai recent, un consilier economic de top al lui Zelenskky a reiterat acest mesaj, spunând că este ”extrem de important să se impună sancțiuni, nu numai petrolului rusesc”.

”Petrol, gaz, uraniu și cărbune, toate acestea ar trebui interzise. Pentru că folosesc acești bani pentru a finanța acest război”, a declarat Oleg Ustenko la sfârșitul lunii septembrie, potrivit Associated Press.

Ministerul de Externe al Rusiei și Ambasada Rusiei la Londra nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNBC.

Guvernul lucrează la legislația aferentă pieței derivatelor pe care BVB vizează să o lanseze anul viitor CITEȘTE ȘI Guvernul lucrează la legislația aferentă pieței derivatelor pe care BVB vizează să o lanseze anul viitor

Influența energetică a Rusiei depășește petrolul și gazele.

În aprilie, o rezoluție a Parlamentului European a cerut un embargo ”imediat” asupra importurilor de combustibil nuclear din Rusia și a îndemnat statele membre să înceteze colaborarea cu gigantul nuclear de stat al Rusiei Rosatom la proiectele existente și noi.

Dar Rusia este un jucător dominant pe piața globală a combustibilului nuclear și orice mișcare de a distruge dependența UE de serviciile sale ar fi probabil departe de a fi lipsită de durere, în special cu Rosatom în centrul dependenței Europei.

Susținut de Putin, Rosatom nu numai că domină industria civilă, dar este și responsabil de arsenalul de arme nucleare al Rusiei și în prezent supraveghează centrala nucleară Zaporijia, ocupată din Ucraina.

Există 18 reactoare nucleare rusești în Europa, în țări precum Finlanda, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Cehia. Toate aceste reactoare se bazează pe Rosatom pentru furnizarea de combustibil nuclear și alte servicii.

Subliniind amploarea influenței energiei nucleare a Rusiei în unele state membre, chiar dacă atacul Kremlinului în Ucraina continuă, Ungaria a anunțat la sfârșitul lunii august construirea a două noi reactoare nucleare de către Rosatom.

Moscova a furnizat aproape o cincime (19,7%) din importurile de uraniu ale UE anul trecut, potrivit celor mai recente date disponibile de la Agenția de Aprovizionare Euratom.

Doar Nigerul (24,3%) și fosta republică sovietică Kazahstan (23%) erau furnizori mai mari de uraniu pentru bloc.

UE a plătit anul trecut aproximativ 210 milioane de euro (203,7 milioane de dolari) pentru a importa uraniu brut din Rusia, conform estimărilor raportate de Investigate Europe, iar alte 245 de milioane de euro au fost plătiți pentru a importa uraniu din Kazahstan, unde exploatarea combustibilului nuclear este controlată de Rosatom.

”Vorbim despre o sumă serioasă de bani aici”, a declarat Rodrigo de la Greenpeace pentru CNBC, menționând că aceste estimări au luat în considerare doar importurile de uraniu, iar dependența UE acoperă serviciile de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Întrebat în ce măsură importurile de uraniu ale Europei din Rusia subminează eforturile sale de a-i încuraja pe ceilalți să nu mai importe energie rusească, Rodrigo a răspuns: ”Faptul că nu discutăm în mod corespunzător acest lucru arată doar standardele duble ale UE”.

TABEL Raliul carburanților continuă. Scumpirile din ultima săptămână au anulat ieftinirile din ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Raliul carburanților continuă. Scumpirile din ultima săptămână au anulat ieftinirile din ultima lună

Un purtător de cuvânt al comisiei nu a comentat atunci când a fost contactat de CNBC.

Cât de ”verde” este energia nucleară?

Susținătorii energiei nucleare susțin că aceasta are potențialul de a juca un rol major în a ajuta țările să genereze electricitate, reducând în același timp emisiile de carbon și reducând dependența lor de combustibilii fosili.

Cu toate acestea, criticii susțin că energia nucleară este o distragere a atenției costisitoare și dăunătoare pentru alternative mai rapide, mai ieftine și mai curate.

În schimb, grupurile de campanii de mediu susțin că tehnologiile precum cea eoliană și solară ar trebui să aibă prioritate în trecerea planificată la sursele de energie regenerabilă.

Ca parte a taxonomiei UE – un mecanism care definește ce opțiuni de investiții pot fi considerate ”verzi” – blocul a recunoscut în mod controversat energia nucleară și gazele, un combustibil fosil, ca fiind sustenabile în anumite circumstanțe.

Austria a lansat luni un proces împotriva UE și solicită ajutor de la aliați pentru a contesta etichetarea energiei nucleare și a gazelor drept opțiuni de investiții durabile, considerând-o ”iresponsabilă și nerezonabilă”.

UE a recunoscut acțiunea în justiție, dar a spus că nu va comenta fondul cazului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
combustibil
nuclear
santiuni
ue