Compania TMK Artrom, care operează în România producătorul de țevi TMK Artrom Slatina și pe cel de oțel TMK Reșița, cu 2.400 de angajați în total, a atacat în justiție ordinul ANAF prin care i-au fost blocate conturile ca urmare a sancțiunilor UE contra Federației Ruse pentru agresiunea militară asupra Ucrainei, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pe 24 martie, ANAF a emis un ordin prin care a dispus blocarea fondurilor și resurselor economice ale TMK Artrom SA, dintr-un număr de 56 de conturi bancare, cu derogare pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, precum și plăți către furnizori și instituții de credit.
Motivația blocării a fost aceea că, potrivit ANAF, TMK Artrom ar fi controlată indirect, prin intermediul entității TMK Steel Holding Limited din Cipru, de către miliardarul rus Dmitri Pumpianski, inclus pe 10 martie de Consiliul UE pe lista persoanelor sancționate din Rusia. Instituția europeană a amintit atunci că, pe 24 februarie, Pumpianski a participat, alături de mai mulți oameni de afaceri ruși, la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți membri ai guvernului de la Moscova.
Însă mai multe bănci au blocat conturile TMK Artrom înainte de emiterea și publicarea ordinului ANAF, ceea ce a dus la întârzierea plății salariilor angajaților unităților de producție ale companiei, sindicatele amenințând și cu proteste de stradă.
Atunci, sindicaliștii au susținut că societatea TMK-Artrom ar trebui scoasă din rândul companiilor supuse sancțiunilor, deoarece Dimitri Pumpianski ar fi demisionat din calitatea de administrator și și-ar fi transferat acțiunile de la compania din Cipru care deține grupul TMK către persoane nesancționate.
TMK Artrom a atacat acum ordinul ANAF în contencios administrativ la Curtea de Apel București, cerând suspendarea actului. UPDATE: Ulterior, pe 11 aprilie, compania a cerut și anularea ordinului.