Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană (UE) în privința semnării unui tratat de liber schimb, în condițiile în care ce președintele american, Donald Trump, și-a îmblânzit opoziția față de negocierea unui singur acord la nivelul blocului comunitar, scrie Times, citând surse apropiate discuțiilor dintre cele două părți.
Marea Britanie a fost trasă pe linia secundară în negocierile cu SUA, urmare a unei conversații private recente dintre Trump și cancelarul german, Angela Merkel. Potrivit surselor citate, Merkel l-a convins pe Trump că negocierile pe marginea acordului de liber schimb UE-SUA nu sunt atât de complicate pe cât credea.
Trump s-a opus până în prezent continuării negocierilor cu UE pentru semnarea Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), declarându-se în favoarea încheierii unor acorduri separate cu statele europene, începând cu Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI Donald Trump, un băiat de trilioane de dolariAdministrația Trump "a conștientizat" între timp că un acord de liber schimb cu UE, prin care ar fi eliminate tarifele impuse de blocul comunitar pentru importurilor de produse și servicii din SUA, este mult mai important pentru economia americană decât semnarea unui tratat bilateral cu Marea Britanie post Brexit, a spus o sursă apropiată Casei Albe.
Guvernul de la Londra nu va putea semna niciun tratat comercial bilateral până la finalizarea procesului de retragere din UE, estimată pentru începutul anului 2019.
Potrivit unei alte surse, Merkel le-ar fi spus colegilor politicieni că Trump a înțeles greșit cum sunt încheiate acordurile comerciale cu statele UE.
"De zece ori a întrebat-o Trump (pe Merkel) dacă poate să negocieze un acord comercial cu Germania. De fiecare data, ea a replicat: ‘Nu poți încheia un acord comercial cu Germania, doar cu UE’. După al 11-lea refuz, Trump a înțeles, în sfârșit, mesajul: ‘Atunci vom încheia un acord cu Europa’", a precizat sursa pentru Times, preluată de Reuters.
Negocierile dintre Uniunea Europeanǎ și Statele Unite privind semnarea unui acord de liber schimb au început în iulie 2013 la Washington. Dacă va fi încheiat, parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții va reprezenta cel mai important acord de liber schimb din istorie, în condițiile în care va acoperi 50% din PIB-ul mondial, 30% din comerțul internațional și 20% din investițiile strǎine directe.