Deși Brexitul nu va finalizat mai devreme de doi ani, Marea Britanie a început deja să își piardă influența politică și economică la Bruxelles, arată un document intern al Comisiei Europene, prin care funcționarii agențiilor europene sunt sfătuiți să evite “complicații inutile“ când atribuie contracte pentru noi proiecte și să îndemne companiile britanice să își deschidă birouri într-unul din celelalte 27 de state membre.
Într-o notă internă consultată de Financial Times, oficiali de rang înalt ai Comisiei au transmis funcționarilor să evite “complicații inutile suplimentare” cu Marea Britanie până în 2019, când se estimează că va fi finalizată retragerea țării din Uniunea Europeană. Funcționarilor li se cere explicit să încurajeze companiile private britanice să se pregătească pentru “repercursiunile legale“ ale Brexitului și să ia în calcul înființarea unui birou în UE, fără de care nu își vor putea păstra autorizațiile de funcționare în statele membre.
În plus, diversele agenții din subordinea Comisiei sunt sfătuite să se pregătească în vederea “deconectării“ Marii Britanii de la baze de date cu caracter sensibil, probabil chiar în ziua Brexitului.
CITEȘTE ȘI Negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit vrea să folosească limba franceză în negocieriEmis la o săptămână după ce premierul britanic Theresa May a declanșat oficial procedura de ieșire a țării din UE, memoriul intern este semnat de Alexander Italianer, secretarul general al CE, Martin Selmayr, șeful de cabinet al președintelui CE și de negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier. Documentul oferă o primă imagine asupra schimbărilor care au loc în activitatea de zi cu zi la Bruxelles în ceea ce privește relațiile cu Marea Britanie.
“În absența unei certitudini privind (eventualele) acorduri pentru o viitoare relație (între UE și Marea Britanie – n.r.), serviciile aflate în subordinea Comisiei și agențiile descentralizate ar trebui să înceapă să ia în calcul aspectele practice ale deconectării accesului la bazele de date inaccesibile publicului larg găzduite de organizații UE”, se arată în nota CE.
Totodată, în numirile de noi funcționari și atribuirile de contracte directe pentru proiecte de cercetare sau diverse servicii, contracte a căror valoare poate fi de ordinul miliardelor de euro, trebuie să se țină cont de faptul că Marea Britanie ar putea deveni o “terță țară” într-un interval de doi ani.
CITEȘTE ȘI "Brexit: The Movie", sau apologia unei Marii Britanii în afara UE“Pe lângă cerința legală ca părțile contractante să aibă sediul în UE, ar putea exista motive politice, sau practice, pentru ca părțile să își aibă sediul într-un anumit stat membru, nu doar la semnarea contractului, ci și pe durata acestuia“, se arată în notă.
Accesul Marii Britanii la fondurile UE acordate prin programele structurale și regionale nu va fi afectat, spun oficialii Comisiei, în condițiile în care proiectele astfel finanțate sunt implementate de către autoritățile britanice și nu de organismele CE.
În schimb, sunt afectate alte tipuri de proiecte cu finanțare directă. Recent, Bruxelles-ul a anunțat companiile care lucrează la dezvoltarea sistemului de geolocalizare european Galileo, proiect estimat la 10 miliarde de euro, că își rezervă dreptul de a rezilia contractele atribuite, fără să plătească penalități, dacă furnizorul de servicii respectiv nu mai are sediul în UE.
Cea mai mare parte a sateliților care alcătuiesc în prezent constelația Galileo au fost furnizați de compania britanică Surrey Satellite Technology, controlată de francezii de la Airbus.