Liderul PSD, Liviu Dragnea, a adus atracția unor câștiguri suplimentare în echivalentul a 2 salarii minime pe an pentru funcționarii publici, dar a scos și bățul tăierilor de personal. „Sunt prea multe agenții, sunt prea mulți oameni la agenții.”
După ce în primii 2 ani de guvernare actuala putere a adus câștigurile în domeniul bugetar aproape de cele din Polonia și Ungaria printr-o politică salarială agresivă, conform datelor prezentate recent de Profit.ro, acum liderul informal al acesteia aduce vestea unei politici în sensul reducerilor de personal într-un sistem public ce are cu 50% mai mulți angajați decât pe vremea lui Ceaușescu.
Liviu Dragnea, președintele PSD, a afirmat în fața Consiliului Național al principalului partid de guvernământ că are în vedere o restructurare amplă care să se axeze pe descentralizare și pe reorganizarea ministerelor. „Încă sistemul public nu este așezat cum trebuie. Instituții umflate și alte instituții care au nevoie de personal”, a declarat acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mesajul a venit în trepte. Mai întâi, șeful social-democraților a anunțat vestea bună: „Toți funcționarii vor primi anual 2 salarii minime pentru cheltuielile de hrană.” A reamintit că a fost susținător în 2016 a unui program de guvernare care a pus accent pe creșterea salariilor, iar efectele benefice sunt multiple și au început să se vadă.
„Există și un «dar»...”, vine Dragnea în contrapondere. „Nu putem să ne uităm doar la creșterea salariilor și să nu ne gândim și la eficiența funcționarului public. Din păcate, sunt destui funcționari publici care consideră acele posturi ca pe niște sinecuri.”
Astfel, românii ar aștepta din partea funcționarilor publici eficiență și un tratament corect. Spre exemplu, funcționarii nu ar trebui să întârzie deciziile în așteptarea a 13 semnături. Liderul majorității parlamentare a indicat și tipologia funcționarului public ce trebuie să părăsească sistemul bugetar, cel care spune că nu se poate face nimic. „Nu putem să facem autostradă, nu putem să luăm acordul de mediu, nu putem să facem licitația aia, nu putem să facem studiul ăla...”
CITEȘTE ȘI UPDATE Modificări la Codul Fiscal, adoptate: TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice. Producătorii autohtoni de cidru - scutiți de accize. Stadioanele - scutite de impozit pe clădiriDiagnosticul lui Dragnea este clar: „Sunt instituții mult prea umflate. Eu, personal, nu știu cum au loc.” În opinia sa, unele entități nici nu ar trebui să existe. „Atâtea agenții sunt în România care s-au autoinventat și și-au pus taxe ca să poată să aibă finanțare.” Argumentul reprezentanților acestora este că ei se autofinanțează, dar niciodată nu-și pun problema că poate românii ar vrea să plătească mai puține taxe. „Sunt prea multe agenții, sunt prea mulți oameni la agenții...”, a continuat cel care ocupă și poziția de președinte al Camerei Deputaților.
El afirmă că sunt unele instituții care au nevoie de personal suplimentar, dar nu pot face angajări întrucât sunt altele supradimensionate. „Cred că miniștrii o să aibă curaj...”, vine apelul lui Dragnea către cei cu funcții de conducere în aparatul de stat din partea PSD. „Eu cred că trebuie să intrați serios și să faceți analiză a sistemului bugetar. O să țipe că dăm afară mii de oameni. Pot să țipe! Până la urmă, e important ce se finalizează.”